V občini Razkrižje praznovali 23. Občinski praznik, dan državnosti in 30 let samostojne Slovenije

Kljub slabemu vremenu je na koncu bil prižgan 31. kres v počastitev rojstva slovenske države.

Prlekija-on.net, četrtek, 1. julij 2021 ob 09:42
23. Občinski praznik Občine Razkrižje

23. Občinski praznik Občine Razkrižje

Ob častnem občanu dr. Božidarju Voljču in drugih gostih, so se slovesnosti udeležili predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Območnega združenja slovenskih častnikov in Policijsko veteranskega društva Sever za Pomurje ter občani.

Slavnostni govornik je bil domačin iz Koprive, človek, ki je v osamosvojitveni vojni na tleh prejšnje skupne Občine Ljutomer kot stotnik poveljeval največji obrambni formaciji.

Podeljena so bila županovo in občinska priznanja, zahvalna listina ter spominski znaki Vlade RS tistim, ki so bili še posebej aktivni in požrtvovalni pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19.

Županovo priznanje je prejela Katja Bednařik Sudec, akademska slikarka in magistra umetnosti za oživitev in obogatitev kulturnega dogajanja na likovnem področju v Občini Razkrižje. Zaradi osebne zadržanosti je v imenu nagrajenke priznanje prevzel njen soprog Jurij Bednařik, dr. med., spec. interne medicine, ki ga je doletela čast, da je na koncu prireditve, kljub slabemu vremenu prižgal 31. kres v počastitev rojstva samostojne Slovenije.

Zahvalna listina je podeljena monsinjorju Francu Režonji, ki se je kot župnik uveljavil v več župnijah in z nastankom nove murskosoboške škofije opravljal tudi dolžnost generalnega vikarja škofije, še danes pa opravlja dolžnost Škofovega vikarja za narodnosti in Dekana ljutomerske dekanije. V Župniji Razkrižje pa že 10 let predano opravlja svoje delo in skrbi za ugled tako župnije kot Občine Razkrižje.

Občinsko priznanje je podeljeno Boštjanu Slaviču, ki je lastnik manjše podeželske trgovine z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Pomen delovanja te trgovine pod vodstvom Boštjana Slaviča je posebej prišla do izraza v času epidemije, ko je mnogim, ki so zboleli za koronavirusom, ali bili v karanteni, ali so starejši in nemočni, dostavljal osnovne življenjske potrebščine na dom. Ob tem pa za starejše ljudi mimogrede postoril nujna opravila. Ta komponenta socialnega čuta in stika s starejšimi in osamljenimi ljudmi je odtehtala odločitev za to priznanje.

Občinsko priznanje je prejel Stanislav Modlic za odgovorno vlogo poveljnika Jurišnega odreda pri Območnem štabu teritorialne obrambe Ljutomer v času osamosvojitvene vojne leta 1991 in za aktivno delovanje na mnogih področjih takratne Krajevne skupnosti Razkrižje.

Podeljeni so bili tudi spominski znaki vlade RS tistim, ki so bili še posebej aktivni in požrtvovalni pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19. Prejeli so jih: Bogdan Vrbnjak, Zvonko Žibek in Stanko Ivanušič. Podeljevalec znakov je bil dr. Božidar Voljč, ki je kot nekdanji zdravnik in minister za zdravje v dveh vladah, spregovoril o pomenu odločitve za cepljenje proti COVID-19.

Program so popestrili člani Kulturnega društva pihalnega orkestra Ljutomer in mladi nadobudni pevki, Enya Lazar in Maša Škafar ter harmonikar Sreč Kotnik. Program je povezovala Anja Ferlin.

Pripadniki vseh treh veteranskih organizacij so k trem spominskim obeležjem osamosvojitvene vojne položili vence.

Kljub slabemu vremenu je na koncu bil prižgan 31. kres v počastitev rojstva slovenske države, za vedro razpoloženje je poskrbel harmonikar Sreč Kotnik, gasilci PGD Razkrižje pa so poskrbeli za varnost. Članice Turistično narodopisnega društva so, kot je tradicija, pekle Razkriške mlince, člani pa postregli z lastnim vinom, da so obiskovalci lahko nazdravili v čast obeleževanja 30. letnice samostojne države, državnemu prazniku in 23. prazniku občine Razkrižje.

Sveta maša za domovino je potekala pri Ivanovem izviru na predvečer dneva državnosti. Daroval jo je razkriški župnik msgr. Franc Režonja.



Več v Kultura in izobraževanje