Izjemen dosežek za igro Sladkotivity

Razkriška devetošolca Katarina Šimonka in David Mulec sta za izjemno raziskovalno delo dosegla zlato priznanje.

Prlekija-on.net, petek, 2. julij 2021 ob 13:281
Zlato priznanje za igro Sladkotivity

Zlato priznanje za igro Sladkotivity

V torek, 29. junija, je na Gimnaziji Murska Sobota potekalo Državno srečanje mladih raziskovalcev, kjer sta svojo raziskovalno nalogo Informiranost učencev višjih razredov osnovnih šol o sladkorni bolezni predstavila in zagovarjala tudi razkriška devetošolca Katarina Šimonka in David Mulec. Za izjemno raziskovalno delo sta dosegla zlato priznanje.

Učenca v svoji raziskavi ugotavljata, da je premalo znanja o tej bolezni, predstavlja pa velik javnozdravstveni problem in da se sladkorna bolezen tipa 2 pojavlja v veliki večini družin. Ljudje se radi izogibamo pogovorom o boleznih in radi preslišimo, da lahko z zdravim življenjskim slogom marsikatero bolezen preprečimo.

Priznanje za namizno didaktično igro Sladkotivity

Zlato priznanje in uvrstitev na državno tekmovanje za namizno didaktično igro Sladkotivity


Pod mentorstvom učiteljev Anite Danč Ismajlovič in Mitje Utroše sta razvila namizno didaktično igro Sladkotivity, s katero igralci spoznavajo osnovne in pomembne informacije o sladkorni bolezni. Poleg podatkov o sladkorni bolezni igra Sladkotivity vključuje tudi akcije zdravega načina življenja, kot so tehnike sproščanja, gibalne aktivnosti in smeh. Namen igre je torej izobraževanje o sladkorni bolezni na zabaven, a hkrati poučen način.

Pogled učencev na svoje delo: "Za temo raziskovanja sva se v prvi vrsti odločila zaradi prisotnosti sladkorne bolezni v družini in s tem povezane želje, najti odgovore na mnoga vprašanja povezana s sladkorno boleznijo. Na začetku raziskovalne naloge so bila najina pričakovanja zelo nizka. Nisva si niti upala predstavljati, da bova prišla tako daleč. Na začetku raziskovanja nisva niti vedela, da bova izdelala didaktično igro. Ideja za to se je porodila sproti. V času nastajanja naloge ni bilo vedno lahko. Naletela sva na mnoge težave. Včasih nisva vedela kako naprej, včasih nama je zmanjkalo motivacije, včasih se je zdelo, da gre vse narobe. V takih trenutkih je bila ključna podpora mentorjev, sošolcev in družinskih članov. Hvaležna sva jim za vse spodbude ter podporo, brez vas nama ne bi uspelo izdelati igre Sladkotivity. Sladkotivity je didaktična igra, ki učencem zadnje triade osnovne šole, srednješolcem in tudi odraslim predstavi osnove sladkorne bolezni. Njena največja vrednost je v tem, da širi zavedanje o nevarnostih nezdravega načina življenja in njegovih posledic, seveda še posebej nevarnostih in posledic sladkorne bolezni. Igralci s pomočjo didaktične igre na zabaven in zanimiv način prejmejo osnovno znanje oz. se srečajo z osnovnimi pojmi.

Celotna raziskovalna naloga in potek raziskovanja nama je dalo ogromno izkušenj ter znanja. Stvari, ki sva se jih naučila, bova uporabila najprej pri nadaljnjem šolanju v gimnaziji in pozneje skozi celo življenje. Vsem učencem, ki vas raziskovanje zanima, svetujeva, da se ne prestrašite morebitnih preprek, opogumite se in raziskujte! Z dvignjeno glavo in željo po znanju naprej!"

Mentorja ponosno gledata na učenca in prehojeno pot: "Ključ do uspeha je pravi izziv, dobro sodelovanje s spodbujanjem drug drugega in razvoj zaupljivega partnerskega odnosa med učitelji ter učenci. Zavedanje, da se ob raziskovanju vsi učimo in si pomagamo, prinaša večji uspeh ter izboljša notranjo motivacijo vseh nas. Mentorstvo učencema nama je bilo v veliko veselje in ponos. Občudovala sva njuno sposobnost, povezanost, kreativnost in vztrajnost pri delu. Sodelovanje pri izdelavi in testiranju igre je povezalo učence celotnega oddelka ter tudi učitelje, kar je veliko vredno. Ko združimo moči, se zgodijo odlične stvari."



Več v Kultura in izobraževanje