Carthago bo širil svojo proizvodnjo v Ormož

V prvi fazi načrtujejo zaposlitev od 300 do 400 ljudi, po dokončani drugi fazi pa naj bi število zaposlenih znašalo od 500 do 600.

Prlekija-on.net, nedelja, 11. julij 2021 ob 13:24

Objavil/a Zdravko Počivalšek dne Petek, 09. julij 2021

Novinarska konferenca v Ormožu

Ob napovedi zaprtja obrata Safilo v Ormožu letos marca, je za nakup proizvodnje bil v igri tudi nemški proizvajalec avtodomov Carthago, ki ima v svojem slovenskem podjetju v Odrancih več kot 800 zaposlenih in tu deluje od leta 2008. S tem so si v Ormožu obetali kar nekaj delovnih mest, a so nato pogajanja bila prekinjena. V Skupini Safilo so nato v juniju podpisali pogodbo o prodaji proizvodnega obrata z logističnim podjetjem Znass Transport.

A Carthago bo vendarle svojo proizvodnjo širil tudi v Ormož, kjer nameravajo odkupiti dobrih 100.000 kvadratnih metrov zemljišč, je bilo napovedano na novinarski konferenci v Ormožu v petek.

Proizvodnja naj bi predvidoma stekla do začetka leta 2023, že zdaj pa računajo tudi na delavce nekdanjega Safila, je ob tem povedala direktorica slovenske družbe Sandra Županec, ki je ob sklenitvi dogovora z ormoškim županom Danijelom Vrbnjakom povedala tudi, da je trg počitniških vozil zelo pozitivno naravnan, kar povečuje povpraševanje tudi po njihovih izdelkih. Na zdajšnji lokaciji v Odrancih so že precej prostorsko omejeni, zato so iskali druge možnosti in eno takih so našli v Ormožu.

Carthago chic c-line superior avtodom

Carthago raste naprej: Nove obsežne naložbe, sodobna delovna mesta, novi avtodomi kot dobra napoved za prihodnost


Čestitam ob podpisu sporazuma z Občino Ormož o širitvi dejavnosti podjetja Carthago in vsem skupaj želim veliko...

Objavil/a Zdravko Počivalšek dne Petek, 09. julij 2021

Obeta se 600 novih delovnih mest

Na območju severne poslovne cone v Ormožu nameravajo odkupiti dobrih 100.000 kvadratnih metrov zemljišč, kjer se bodo gradnje proizvodnih prostorov lotili v dveh fazah. V prvi fazi načrtujejo zaposlitev od 300 do 400 ljudi, po dokončani drugi fazi pa naj bi število zaposlenih znašalo od 500 do 600. Ob tem računajo tudi na ljudi, ki so izgubili delo v podjetju Safilo, in trenutno že opravljajo razgovore z okoli 50 ljudmi, približno 20 pa so jih z začetkom julija že zaposlili.

V primeru pravočasne pridobitve gradbenega dovoljenja, začetek gradnje načrtujejo že letos novembra, naložba podjetja pa je v prvi fazi ocenjena na okoli 25 milijonov evrov, tudi druga faza pa naj bi bila vredna več milijonov evrov. V Ormožu tako načrtujejo predelavo kombivozil v počitniška vozila, medtem ko v Odrancih proizvodnja ostaja kot do sedaj, kjer bo še naprej potekala proizvodnja avtodomov, v zdajšnjo lokacijo pa bodo vlagali tudi še naprej.

Čestitam ob podpisu sporazuma z Občino Ormož o širitvi dejavnosti podjetja Carthago in vsem skupaj želim veliko...

Objavil/a Zdravko Počivalšek dne Petek, 09. julij 2021

Obetajo si tudi pomoč države

Ob tem računajo tudi na kakšno pomoč od države, če bodo za to seveda pogoji in se bodo lahko prijavili na kakšen razpis, je še povedala Sandra Županec, kar je potrdil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je bil prisoten v Ormožu. Ob tem je bil zelo vesel, da se je Carthago odločil za naložbo v obmejni občini, kar po njegovem dokazuje, da imamo v Sloveniji pozitivno in konkurenčno poslovno okolje tudi za tako ugledna podjetja. "Zapiranje proizvodnih obratov, predvsem na obrobju Slovenije je za nas velik udarec. Tudi zato stremimo k temu, da bi multinacionalke Slovenijo prepoznale kot partnerja za razvoj in ne zgolj za proizvodnjo izdelkov. Verjamem, da bomo z vizijo #GreenCreativeSmart uspeli nagovoriti tiste investitorje, s katerimi bomo ravno v tem pogledu zgradili dolgoročna partnerstva. Kot takšnega smo prepoznali tudi podjetje Carthago, s katerim se nadejamo novih skupnih investicijskih projektov," je dejal Počivalšek.

Tudi župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, ob tem ni skrival veselja ter obljubil, da se bo Občina potrudila izpeljati vse tisto, kar se od njih pričakuje, predvsem ureditev komunalne opreme na zemljišču in zagotovitev nekaterih spodbud ter da bodo poskrbeli za uresničitev še nekaterih pogojev za odkup in ureditev zemljišč.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate v priloženem videu.

Čestitam ob podpisu sporazuma z Občino Ormož o širitvi dejavnosti podjetja Carthago in vsem skupaj želim veliko...

Objavil/a Zdravko Počivalšek dne Petek, 09. julij 2021
Safilo Ormož

Ormoški obrat Safila prodali podjetju Znass Transport




Več v Gospodarstvo