V Veržeju je potekal Festival vodnih doživetij

Pestra paleta vodnih in obvodnih aktivnosti, katere izpostavljajo in razvijajo skozi projekt Mura Raba Tour, turistu omogoča aktivno preživljanje prostega časa v naravi, dopolnjeno z edinstveno lokalno turistično ponudbo v čezmejni regiji.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. julij 2021 ob 10:45
Festival vodnih doživetij v Veržeju

Festival vodnih doživetij v Veržeju

V okviru projekta Mura Raba Tour, ki ga od leta 2017 skupaj izvaja šest projektnih partnerjev iz Slovenije in Madžarske (TV AS, Kocljevina, Občina Šalovci, Turistično društvo Monošter, Samouprava naselja Čretnik in Samouprava naselja Andovci), so razvili nov čezmejni turistični produkt, tematsko vezan na štiri različne programe, to so konjeništvo, vodni turizem, kulturni turizem in pohodništvo. Gre za povsem nove nosilne tematike, ki v našem prostoru še niso izkoriščene ter omogočajo aktivno preživljanje prostega časa v podeželskih in turistično zapostavljenih regijah projektnega območja. Vodni program ponuja doživetje rek Mure in Rabe iz rafta ali kanuja, konjeniški program jahanje in vožnje s konjsko vprego ob nekdanji »železni zavesi«, pohodni program možnost pohoda po graničarski poti s prikazom življenja obmejnih varuhov v okviru stalne muzejske zbirke Varuhi meje, kulturni program pa odkritje skrivnostne zgodovine upornih Krucev. V sklopu tega so obnovili staro karavlo v Čepincih in kamp ob reki Rabi v Čretniku na Madžarskem ter oblikovali nove tematske turistične programe, ki prednostno slonijo na ponudbi 40 čezmejnih lokalnih ponudnikov mreže Mura Raba Tour. Vzpostavljen je tudi sistem ugodnosti, ki povezuje čezmejno mrežo ponudnikov in omogoča trajno sodelovanje med njimi, na drugi strani pa lahko turisti preko kartice ugodnosti pri lokalnih ponudnikih te mreže koristijo številne ugodnosti v obliki popustov na storitve ali izdelke.

Predstavljali so se ponudniki iz obeh strani meje

V podporo programom vodnega turizma in povečanja privlačnosti le-tega so organizirali več dogodkov, med njimi Festival vodnih doživetij, ki se je minuli konec tedna odvijal v Veržeju, pri Babičevem mlinu, tik ob reki Muri, v oorganizaciji vodilnega partnerja projekta, TV AS, in Babičevega mlina. Babičev mlin je član čezmejne mreže ponudnikov in se je z veseljem pridružil ideji izvedbe tega dogodka ravno pri njih. Zaradi neposredne bližine reke je lokacija idealna za izvedbo, prikaz in dejansko doživetje reke.

V igrah najboljše čase dosegli Društvo cvenskih čehov in diklin

Festival vodnih doživetij je bil izveden v obliki dvodnevnega dogodka, v okviru katerega je potekala tržnica lokalnih ponudnikov, kjer so se predstavljali ponudniki iz obeh strani meje, vključena je bila značilna kulinarika čezmejne regije (ribja juha, bograč, langaš), poletne igre na in ob vodi kot npr. veslanje čez reko, nošenje čolna itd., za prijetno vzdušje pa so poskrbele domače kulturne skupine. Poletnih iger se je udeležilo šest ekip, med njimi pa so najboljše čase dosegli Društvo cvenskih čehov in diklin, ekipa Hunok iz Madžarske in ekipa Mürske tropine. Prvi dan dogodka je bil v prvi vrsti namenjen promociji projekta, predstavitvam novih programov vodnega turizma in možnostih rečnih doživetij, drugi dan pa dejanskemu doživetju reke. Namreč, vsak izmed udeležencev dogodka ali širše zainteresirane javnosti je imel priložnost se z raft čolnom podati po delu vodne poti na reki Muri, vzdolž katere se kaže bogastvo mrtvic, rečnih rokavov, poplavnih gozdov, mokrotnih travnikov ter značilna kmetijska kulturna krajina v zaledju. S tovrstno izvedbo dogodka so udeležencem zagotovili celovito predstavitev številnih možnosti preživljanja prostega časa na/ob vodi in hkrati popolno doživetje reke neposredno iz čolna.

Projekt kreiranje in plasiranje novega čezmejnega produkta aktivnega turizma kot integralnega dela sodobne turistične ponudbe med Muro in Rabo, z akronimom Mura Raba Tour je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska za obdobje 2014- 2020.



Več v Družabno