Zadružna trgovina Prlekija tudi uradno odprta

V ponudbi so na voljo lokalni prehranski izdelki od mesnin, mlečnih izdelkov, vse vrste olj, kisov, sokov, mlevskih izdelkov, domače testenine, marmelade, med, namazi, jajca, kruh in zelenjava. Prodajajo se tudi vrhunska vina prleških vinarjev, domača žganja, lončeni in leseni izdelki, izdelki iz domače sivke ter darilni program s prleškimi motivi.

Prlekija-on.net, sobota, 31. julij 2021 ob 12:22
Odprtje Zadružne trgovine Prlekija

Odprtje Zadružne trgovine Prlekija

V soboto, 31. julija, je v atriju Mestne hiše v Ljutomeru, potekala uradna otvoritev Centra za lokalno oskrbo - Zadružne trgovine Prlekija. Center za lokalno oskrbo je nastal v okviru projekta »Zadruga Ljutomer«, ki je bil izbran na 3. javnem pozivu LAS Prlekija. Nosilec projekta je Občina Ljutomer. Projekt sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru PRP.

V trgovini je na voljo širok nabor kakovostnih domačih izdelkov lokalnih ponudnikov, ki so tudi člani zadruge. Kratke oskrbne verige in večja dostopnost kakovostne lokalne hrane za domače in tuje obiskovalce je eden izmed glavnih ciljev ter vizij zadruge, na katerega so ustabovitelji zelo ponosni. V trgovini je združena avtentična lokalna ponudba pridelkov in izdelkov prleških pridelovalcev, predelovalcev, obrtnikov, ustvarjalcev, kjer lahko najdete domače meso, sire, bučno olje, začimbe, zelenjavo, kruh, testenine, ekološke in brezglutenske pridelke, rokodelske izdelke, spominke... Vsi ponudniki izdelkov so člani nove Turistične zadruge Prlekija.

Prostori Zadruge v Ljutomeru

Ustanovili zadrugo za povezovanje lokalnih ponudnikov v enoten tržni nastop in skupno promocijo


Pred odprtjem trgovine je potekala novinarska konferenca, kjer so županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, podžupana Niko Miholič in Janko Špindler, predsednik Zadruge Marko Vargazon ter direktor Prleške razvojne agencije, Goran Šoster predstavili zgodbo od začetka do danes, ko je zaživela trgovina. Na odprtju je bil prisoten tudi mag. Ervin Kosi, namestnik generalnega direktorja Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki je skupaj z ostalimi tudi slavnostno prerezal trak ob odprtju.

Županja je ob odprtju povedala, da so na terenu vedno spremljali, kaj vse naši ljudje ustvarjajo, kako trdno delo ter koliko časa je potrebnega za dober produkt. "Skozi to dobro povezovanje, sodelovanje, se danes lahko s ponosom in hvaležnostjo veselimo naše uspešne zgode. 32 ponudnikov se je uspelo združiti, povezati in svoje lokalne produkte ponuditi v tukajšnji trgovini." Ob tem je županja poudarila, da niso izključevali lokalnih ponudnikov iz sosednjih občin, pač pa so dali priložnost vsem, saj se je v turizmu potrebno povezovati.

Predsednik Turistične Zadruge Prlekija, Marko Vargazon, je ob tem povedal, da upa, da se bodo v teh časih združili in bodo skupaj z lokalnimi ponudniki uspešni pri zagotavljanju izdelkov, ki imajo čim krajšo transportno pot. Ob tem se je zahvalil Niku Miholiču, ki ima največ zaslug, da je trgovina in blagovna znamka zaživela, bil je tudi ustanovni predsednik.

Ervin Kosi je med drugim povedal, da mu je v čast biti priča tej dobri zgodbi. "Taka povezovanja so potrebna na celotnem nivoju države, ne samo v Prlekiji. Prleki znamo stopiti skupaj in mislim, da je to pravi dokaz, da se da skupaj sodelovati na trgu ter prikazati domačinom in turistom kaj vse zmoremo."

Za kulturni program so poskrbeli oktet Arion in folklorna skupina KD Cven, trgovino je blagoslovil ljutomerski župnik Goran Merica. Po uradnem odprtju, so si gostje lahko trgovino ogledali, lahko pa so se ustavili tudi na stojnicah pred trgovino, kjer so svoje izdelke in pridelke ponujali nekateri člani zadruge. Zvečer zadruga prireja še vinsko glasbeni večer VINO&JAZZ v prijetnem ambientu atrija Mestne hiše. Prepustili se boste lahko ritmom jazz mojstrov iz Domen Gnezda Trio v spremljavi dobre prleške kapljice.

Vstop na dogodek je brezplačen, možne pa so rezervacije miz s prleško pogostitvijo (vinska degustacija + prleški narezek) za 25,00€/osebo. Rezervacije se sprejemajo na tel. št. 031 586 559 ali elektronski pošti info@visit-prlekija.eu.

Vzpostavitev centra za lokalno oskrbo eden izmed ključnih projektnih ciljev

Center za lokalno oskrbo je nastal v okviru projekta »Zadruga Ljutomer«, s katerim si je Občina Ljutomer na tretjem javnem pozivu LAS Prlekija zagotovila 70-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov. Celoten projekt je vreden 81.785,65€, vzpostavitev centra za lokalno oskrbo pa je bil eden izmed ključnih projektnih ciljev.

Osnovni namen projekta je bila ustanovitev zadruge, ki bi pod eno streho združevala lokalne ponudnike, ki so na trgu kot posamezniki imeli manjše možnosti za svojo predstavitev, delovanje in uspeh.

V ta namen je Občina Ljutomer v prvi polovici lanskega leta izvedla pet strokovnih srečanj, na katerih je bil vsem zainteresiranim predstavljen projekt in podrobnejše delovanje zadružništva ter samega procesa povezovanja v zadružništvu. Po izvedenih srečanjih se je tako sedemnajst lokalnih ponudnikov združilo in na ustanovnem občnem zboru pred dobrim letom dni ustanovilo Turistično zadrugo Prlekija.

Vse od takrat so v okviru projekta in same zadruge potekale številne projektne aktivnosti, med katerimi je bila ključna prav vzpostavitev centra za lokalno oskrbo, ki že od konca meseca marca obratuje pod imenom Zadružna trgovina Prlekija v Mestni hiši v Ljutomeru. V trgovini je moč najti izdelke članov zadruge, ki so s tem pridobili nov prodajni kanal, lokalna in širša javnost pa dostop do kakovostne domače hrane na enem mestu. Z vzpostavitvijo kratkih oskrbnih verig, podporo in predstavitvijo lokalnih ponudnikov ter zagotovitvijo dostopa do kakovostne, lokalno pridelane hrane, je center več kot dosegel svoj namen.

Poudarek na tem, da vsi izdelki izhajajo iz lokalnega okolja

V ponudbi so na voljo lokalni prehranski izdelki od mesnin, mlečnih izdelkov, vse vrste olj, kisov, sokov, mlevskih izdelkov, domače testenine, marmelade, med, namazi, jajca, kruh in zelenjava. Prodajajo se tudi vrhunska vina prleških vinarjev, domača žganja, lončeni in leseni izdelki, izdelki iz domače sivke ter darilni program s prleškimi motivi. Poudarek je predvsem na tem, da vsi izdelki izhajajo iz lokalnega okolja, v trgovini pa svojo ponudbo nenehno dopolnjujejo. Večina prehranskih izdelkov se ponaša tudi z ekološkim certifikatom, kar še dodatno prispeva k visoki kakovosti ponudbe.

Poleg centra za lokalno oskrbo je bila v okviru projekta v mesecu decembru 2020 ustanovljena tudi blagovna znamka Visit Prlekija ter vzpostavljena sodobna spletna stran v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku visit-prlekija.eu. Spletna stran na enem mestu združuje vse pomembne stebre lokalnega turizma, od nastanitev, kulinarike, kulturne tradicije, do turističnih paketov in doživetij ter zanimivih prleških dogodkov ter se s tem postavlja ob bok ostalim slovenskim turističnim destinacijam, ki tovrstne načine promocije že izvajajo.

Na spletni strani živi tudi domača spletna trgovina kjer je možno kupiti izdelke članov zadruge.

Turistični zadrugi Prlekija se je od njene ustanovitve pridružilo še dodatnih 15 članov, tako da jih je sedaj skupaj že 32, kar nakazuje na voljnost in željo lokalnih ponudnikov po tovrstnem povezovanju in sodelovanju.

Projekt sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru PRP.

V okviru zadruge je zaživela tudi nova spletna stran www.visit-prlekija.eu

Prlekija je od danes bogatejša za novo blagovno znamko Visit Prlekija




Več v Gospodarstvo