Davorin Bešvir v Knjižnici Ormož predstavil novo zbirko aforizmov Nori umotvori

Pravkar je izdal novo zbirko svojih domislic, ki jo je v začetku junija v pogovoru z Marijano Korotaj predstavil v Knjižnici Ormož. Nova zbirka petstotih aforizmov nosi naslov Nori umotvori. Knjigo je oblikoval in ilustriral Igor Muršič, spremno besedo pa je zapisal Vlado Pivec, pisatelj kratkih zgodb.

Prlekija-on.net, sreda, 4. avgust 2021 ob 09:58
Davorin Bešvir v Knjižnici Ormož

Davorin Bešvir v Knjižnici Ormož

Ormožan Davorin Bešvir (1962) je bil steber in gonilna sila ormoške alternativne kulturne scene. Je ustanovni član glasbene punk skupine Gnile duše, ki je nastala leta 1979 in ska-punk skupine Pridigarji, ki jo je ustanovil leta 1987. S člani Pridigarjev je tudi eden izmed ustanovnih članov po vsej Sloveniji in širše znanega ormoškega kluba Unterhund. V času glasbenega delovanja je bil pisec tekstov, pevec in bas kitarist. Njegova besedila so sarkastična, mestoma absurdna, bizarna in groteskna, a po večini zabavna in vedno zelo kritična ter premišljena. Objavljena so v dveh zbirkah: 100 gaziranih opic (leta 2011) in Revni kot cerkvene miši (2013). Obe zbirki sta izšli pri založbi Subkulturni azil Maribor.

Zadnja leta pa Davorin Bešvir ni več toliko glasbeno aktiven, ampak ustvarja pa v svojem duhu še naprej. Piše aforizme, zgoščeno obliko zabavnih in kritičnih misli, ki jih je objavil leta 2017 v zbirki »Bog mi je priča, da potrebujem izganjalca hudiča«. Zbirka je doživela dober odziv bralcev, njeno aktualnost pa so prepoznali tudi v Srbiji. Znan srbski satirik in aforist, Dimitrije Jovanović, je zaslužen, da so Bešvirovi aforizmi prevedeni v srbščino, izbor tristotih bo pod naslovom »Sačuvaj nas Bože kuge i alata« kmalu zagledal luč sveta.

Pravkar je izdal novo zbirko svojih domislic, ki jo je v začetku junija v pogovoru z Marijano Korotaj predstavil v Knjižnici Ormož. Nova zbirka petstotih aforizmov nosi naslov Nori umotvori. Knjigo je oblikoval in ilustriral Igor Muršič, spremno besedo pa je zapisal Vlado Pivec, pisatelj kratkih zgodb.

V videoposnetku prisluhnite pogovoru in prebranim aforizmom, ki so ljubezenski, politični, zgodovinski, športni, glavobolni, obešenjaški, pregovorni, brezizhodni, absurdni, naivni, vulgarni, koronski.

So vam zabavni, zafrkantski, ostri, cinični, družbeno aktualni ali brezvezni?

Knjižnica Ormož vedno poskrbi za pestro dogajanje. Poletni večer 29. julija sta obiskovalcem polepšali jazz glasbenici Urška Supej, kitaristka iz okolice Ormoža ter Klara Veteršek, pevka in flavtistka. Spoznali sta se na študiju jazza v Celovcu. Predstavili sta skupni projekt Popevke in pravljice, s katerim povezujeta ljubezen do glasbe, bogate zgodovine slovenske popevke ter očarali poslušalce z odpetimi zimzelenimi melodijami v moderni duo jazz preobleki.

Podobno čaroben bo večer 26. avgusta, ko bo ob 19. uri na vrtni terasi potekalo pesniško branje festivala Dnevi poezije in vina. Gostji bosta Kim Moore (1981, Združeno kraljestvo) in večkrat nagrajena slovenska pesnica Maja Vidmar (1961, Slovenija). Moderatorka in prevajalka pesniškega večera bo Marjetka Pfajfar. In ker festival že 25 let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin, pričakujte tudi žlahtno kapljico lokalnega vinarja.

Zapisala: Marijana Korotaj, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož
Foto: Sandra Janžekovič, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje