Jože Belak je nepogrešljiv člen pri prenašanju glasbenega znanja in dela z ljudmi na mlajše rodove

Prvič se je s tamburaško glasbo srečal pred 55 leti v krogu svojih prijateljev, ki so ga navdušili za igranje bogarije.

Prlekija-on.net, petek, 6. avgust 2021 ob 13:20
Priznanje je prevzela predsednica Kluba prleških babic Vida Koza

Priznanje je prevzela predsednica Kluba prleških babic Vida Koza

Občina Ljutomer je v torek ob 65. prazniku Občine Ljutomer pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo priznanje za leto 2021 prejel Jože Belak iz Žerovincev za dolgoletno uspešno delovanje na področju tamburaške glasbe.

Jože Belak se je rodil 19. marca 1945. Končal je izobraževanje za strojno tehničnega delovodja in delal na Tehnostroju v Ljutomeru, kjer je tudi poklicno opravljal delo delovodje. Sedaj je upokojen in živi v Žerovincih.

Podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj

V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanji


Prvič se je s tamburaško glasbo srečal pred 55 leti v krogu svojih prijateljev, ki so ga navdušili za igranje bogarije, tudi brač, če je bilo potrebno. Vmes je igral v različnih ansamblih, tudi v ansamblu Alojza Grnjaka, pa tudi s tamburaši. V letu 1990 je sodeloval v skupini Bisernica pri Društvu upokojencev, pomagal pa je igrati različnim skupinam, ki so takrat delovale, tako da ima za sabo skoraj 60 let igranja.

V Klubu prleških babic, v sekciji Lotmerški tamburaši, je aktiven dvajset let. S svojim znanjem in smislom za tamburanje ter drugo glasbo je pritegnil v skupino tudi svoje prijatelje in mlajše muzikante, katerim zelo veliko pomaga s svojim znanjem in izkušnjami.

Je nepogrešljiv člen pri prenašanju glasbenega znanja in dela z ljudmi na mlajše rodove, v skrbi za ohranjanje tamburaške glasbe - Farkaš sistem, ki deluje pri nas skoraj 150 let.

Za dolgoletno uspešno delovanje na področju tamburaške glasbe, je Jože Belak prejel Miklošičevo priznanje za leto 2021. Predlagatelji je bil Klub prleških babic.



Več v Kultura in izobraževanje