Na Ptuju pripravili turnir v dokaj novem športu, ki pa se v Sloveniji zelo razvija

Vrhunski footgolf in nov rekord igrišča na Ptuj Footgolf Open 2021.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. avgust 2021 ob 13:41
Ptuj Footgolf Open 2021

Ptuj Footgolf Open 2021

Močno sonce z visokimi temperaturami in vrhunske predstave footgolfistov so na ptujskem turnirju, kjer je nastopilo za Slovenijo rekordnih 110 tekmovalk in tekmovalcev iz osmih držav zaznamovale tridnevno dogajanje v najstarejšem slovenskem mestu. Madžar Bence Basckai je z dvema izjemnima seštevnima igrama (sobota in nedelja) postavil nov rekord ptujskega igrišča na uradnem tekmovanju, ki znaša sedaj -14 udarcev pod parom. To pomeni, da je nedeljski finalni dan odigral s samo 58 udarci in nastavil novo zelo visoko letvico. Priljubljeni turnir na Ptuju sta odigrala kar dva od treh svetovnih prvakov, Bela Lengyel iz Madžarske in Matias Perrone iz Argentine.

Na Ptuju so v organizaciji Footgolf kluba Ptuj in Footgolf zveze Sloveniji gostili številne eminentne footgolfistke in footgolfiste. Petkov uradni trening se je nadaljeval v Dominikancu, kjer je potekala uradna otvoritev 3-dnevnega dogodka. Sobota in nedelja pa sta postregli z odličnim turnirjem, kjer se je lahko videl footgolf na najvišjem nivoju. Kljub neznosni vročini so igralci bili vsak dan na urejenih zelenicah vsaj dve uri in pol.

Zelo uspešni nastopi slovenskih footgolfistov

Med Slovenci sta se najbolje odrezala Anžej Kvas (-6) iz Footgolf Sport cluba M Olimje, ki je slavil pri mladincih, pri seniorjih nad 45 let pa je odlično drugo mesto dosegel Sandi Mertelj iz Footgolf kluba Ptuj, ki je oba dneva igral s svojim osebnim rekordom (-8). V tekmovanju moških so bili slovenski predstavniki prav tako izjemno uspešni, saj je bilo kar osem tekmovalcev med najboljšimi dvajsetimi. Pomembno je dejstvo, da je bilo med moškimi na turnirju vsaj 15 oseb, ki bi lahko na papirju osvojile turnir, kar nakazuje njegovo kvaliteto. Pri ženskah pa je bila Nina Marič iz Footgolf kluba Pomurje na odličnem petem mestu, kjer sta dominirali Francozinji. Na področju footgolfa je v Sloveniji še veliko rezerv in v klubih in zvezi se vsi trudijo, da ostajajo povezani in v nenehnem kontaktu, saj samo tako bo lahko Slovenija še bolj uspešna. Vedno več je rekreativcev in posledično tudi tekmovalcev, ki znajo združiti tekmovalni duh in strast do potovanja na turnirje širom sveta. Footgolf zveza Slovenije je s slovenskimi golf igrišči kljub pandemiji ob doslednem upoštevanjem predpisov lani in letos organizirala vsa načrtovana tekmovanja.

Prva zmaga Slovenije v sistemu Match play proti favorizirani Madžarski

V slovenski krovni footgolf zvezi so ta dogodek izkoristili tudi za dve dodatni footgolf prijateljski tekmi, ki sta veljali kot priprava na bližajoče se EP, ki bo konec septembra na Madžarskem v termalnem središču Bük. Prvo tekmo so bili od domačinov boljši Slovaki s 5:1 v točkah, sicer dobitniki srebrne medalje z zadnjega Match play EP, ki je bilo v angleškem Oxfordu. Reprezentanca Slovenije za EP je tokrat prvič igrala skupaj v treh dvojicah (double) in treh enojicah (single). Ekipa se je formirala na podlagi rezultatov Slovenske Footgolf lige 2021. Porazu pa je sledilo srečanje s favorizirano Madžarsko in gostiteljico EP, ki pa jo je Slovenija dobila z odlično igro po točkah 3,5:2,5! To je uradno prva zmaga Slovenije v tem načinu tekmovanja, ki zahteva izjemno fizično in psihično pripravo, saj se na EP dnevno igrata po dve srečanji v treh tekmovalnih dneh.

Matej Rožič Mavrič častni podeljevalec pokalov najboljšim

Predsednik Footgolf kluba Ptuj Matija Brodnjak in predsednik Footgolf zveze Slovenije Damijan Turk sta se zahvalila vsem tekmovalcem in partnerjem za nepozaben 3-dnevni dogodek, ki je še bolj združil zgodbo športa in turizma na Ptuju in v Sloveniji, saj so zabeležil kar 300 nočitev iz naslova turnirja. Letošnji podeljevalec pokalov najboljšim pa je bil Matej Rožič Mavrič, naš nekdanji nogometni reprezentant, ki se ponovno aktivno vrača v svet footgolfa z željo po ureditvi footgolf igrišča tudi v Lipici na obstoječem čudovitem igrišču za golf, ki bi footgolfu v Sloveniji dal novo in vsaj 9-mesečno možnost igranja zaradi ugodnih klimatskih pogojev na Krasu.

Sedaj so vse oči organizacijsko že uprte na leto 2022, ko bo Ptuj gostil eno izmed 20 največjih svetovnih footgolf tekmovanj kategorije FIFG, kjer pa se pričakuje še večji obisk tekmovalcev kot tokrat. V naslednjem letu se bodo turnirju ponovno pridružili spet naši sosedje Hrvati in Italijani, verjamejo pa tudi, da se bodo letošnji udeleženci z veseljem vrnili na Ptuj. Turnir je bil odlično tekmovalno in statistično voden s strani Nejca Bedrača in Nine Jančič iz Footgolf kluba Ptuj.

Ptuj Footgolf Open 2021 - FIFG 250:

MOŠKI DO 45 LET:
1. Bence Bacskai (-25) - Madžarska
2. Lengyel Bela (-21) - Madžarska
3. Juraj Gubani (-19) Play off - Slovaška
...
5. Damijan Kaučič (-19) Play off - Footgolf klub Pomurje

SENIORJI NAD 45 LET

1. Marek Vittek (-17) - Slovaška
2. Sandi Mertelj (-16) - Footgolf klub Ptuj
3. Igor Šimončič (-14) - Slovaška

ŽENSKE:

1. Tiffany Suss (-6) - Francija
2. Caroline Schoffit (-4) - Francija
3. Dana Bombalova (1) - Play off - Slovaška
...
5. Nina Marič (5) - Slovenija

MLADINCI:

1. Anžej Kvas (- 6) - Footgolf Sport club M Olimje
2. Samuel Netopil (-4) - Češka
3. Daniel Netopil (1) - Češka

EKIPNO - seštevek najboljših štirih posameznikov iz države:

1. Slovaška
2. Slovenija
3. Madžarska

Vse podrobne rezultate najdete tukaj.

Foto: Črtomir Goznik



Več v Šport