Na območju Slovenskih goric bo zgrajenih dobrih 82 km kolesarskih povezav

V projektu sodeluje deset občin Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveti Andraž, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Šentilj in Trnovka vas.

Prlekija-on.net, torek, 31. avgust 2021 ob 15:16
Podpis pogodbe

Podpis pogodbe

Po projektu bo do leta 2023 na območju Slovenskih goric zgrajenih dobrih 82 km kolesarskih povezav. V projektu sodeluje deset občin Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveti Andraž, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Šentilj in Trnovka vas. V sklopu projekta bodo občine zgradile okoli 60 kilometrov in še država 22 kilometrov, skupaj 82 kilometrov, tako da bo projekt bistveno spremenil samo podobo Slovenskih goric in tudi naš način življenja v naslednjih dveh letih in še tudi potem v smislu premika iz avtomobilov k zeleni mobilnosti, kolesarjenju itd.

Kot je povedal koordinator aktivnosti za izgradnjo kolesarskih povezav na območju ORP Slovenskih goric Srečko Aleksander Padovnik je vrednost projekta s strani občin 15 milijonov evrov, k temu bo še Direkcija za ceste primaknila 5 milijonov in dodal: "Tako lahko rečemo, da bo skupna vrednostno vloženih sredstev v kolesarsko infrastrukturo in skupaj v obnovo še posameznih krožišč, mostov več kot 20 milijonov evrov. Od tega bo evropskih sredstev 11 milijonov, ostalo so sredstva države in občin."

"Operacijo smo zaradi lažje priprave in pa tudi same lažje izvedbe potem celotnega projekta, ki je zelo zelo obsežen, razdelili na štiri dele. V avgustu so sledili podpisi pogodbe z izbranimi izvajalci gradnje na prvem delu teh operacij. Projektu od Lenarta, preko Porčiča do Svete Trojice, Oseka, Cerkvenjaka. Iz Cerkvenjaka do Vitomarcev in iz Vitomarcev do Trnovske vasi. Ta del je razdeljen na 4 posamezne etape oz. trase. Izbrana sta dva izvajalca, tako da skupna vrednost tega prvega dela, kateri se bo začel izvajati že sedaj v mesecu septembru je nekaj preko 3 milijonov brez DDV-ja oz. blizu 4 milijonov evrov z DDV. Od tega bo sofinanciranih tri milijone z evropskimi sredstvi. Trasa je dolga 18 km, torej 18 km novih kolesarskih povezav. Država še bo posebej izvedla skozi Cerkvenjak označitev in pa v Sveti Trojici še en del v okviru sanacije plazu pri Gostilni na Griču," je še pojasnil Srečko Aleksander Padovnik.

Podpis pogodbeVeč v Gospodarstvo