Odslej omejitev prehitevanja težkih tovornih vozil na celotnem omrežju avtocest in hitrih cest

Prehitevanje tovornjakov bo ostalo dovoljeno na odsekih s tremi prometnimi pasovi (kjer je tudi pas za počasna vozila) ter ponoči.

Prlekija-on.net, torek, 2. november 2021 ob 18:00
Tovornim vozilom je prepovedano prehitevanje

Tovornim vozilom je prepovedano prehitevanje

Od 1. novembra 2021 omejitev prehitevanja težkih tovornih vozil med 6. in 18. uro veja na celotnem omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest. DARS zato voznike tovornih vozil poziva k spoštovanju postavljene prometne signalizacije, saj bo nepravilno prehitevanje sankcionirala avtocestna policija. Prehitevanje tovornjakov bo ostalo dovoljeno na odsekih s tremi prometnimi pasovi (kjer je tudi pas za počasna vozila) ter ponoči.

Prepoved prehitevanja čez dan velja za tovorna vozila, težja od 7,5 tone največje dovoljene mase. Označena je s prometnim znakom za prepovedano prehitevanje za tovorna vozila z dopolnilnima tablama, ki sta sestavni del prometnega znaka. Prepoved bo prispevala k večji varnosti in pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu. Ukrep so pozdravili tudi slovenski avtoprevozniki pod okriljem gospodarske in obrtne zbornice.

Od 15. januarja 2021 sicer takšna omejitev že velja na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom. Po novem pa bo prepoved prehitevanja tovornih vozil čez dan veljala tudi na ostalih avtocestah in hitrih cestah (A2, A3, A4, A5, H2, H3, H4, H5, H6, H7). Družba DARS je za označitev prepovedi na celotnem avtocestnem omrežju postavila skupno približno 1200 kosov prometne signalizacije.

[PREPOVED PREHITEVANJA ZA TOVORNA VOZILA] Z včerajšnjim dnem je v veljavi na celotnem slovenskem omrežju avtocest in...

Objavil/a Promet.si dne Torek, 02. november 2021


Več v Gospodarstvo