Smeti, ki so skupaj z dokumentom in vsemi podatki končale v gozdu, so pobrali

Po prijavi je bil opravljen ogled in na podlagi najdenih dokazov tudi uveden inšpekcijski postopek. Odpadki so bili odstranjeni s strani zavezanca in predani izvajalcu javne službe KSP Ljutomer d.o.o., o čemer je zavezanec predložil tehtalni list Zbirnega centra Ljutomer.

Prlekija-on.net, torek, 2. november 2021 ob 19:111
Smeti so se znašle v naravi

Smeti so se znašle v naravi

V sredini oktobra smo poročali o nič kaj lepem prizoru, na katerega so naleteli lokalni prebivalci Spodnjega Kamenščaka ob potoku Kostanjevica. Sredi neokrnjene narave je namreč ležal kup smeti, saj je nekdo tam odvrgel v vrečke zavite predvsem otroške uporabljene plenice, vmes je bilo tudi nekaj drugih odpadkov. Med smetmi pa se je nahajal tudi dokument, odločba s FURS-a s polnim naslovom ženske iz ormoškega območja, od koder so bili razvidni podatki, ime in priimek ter davčna številka nepridiprava, ki je očitno te smeti odvrgel.

Ker smeti te dni v gozdu več ni bilo, smo povprašali na Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Ljutomer, Križevci, Radenci, Razkrižje, Veržej, kako se je zadeva uredila. Iz Inšpektorata so nam odgovorili, da je po prijavi bil opravljen ogled in na podlagi najdenih dokazov tudi uveden inšpekcijski postopek.

Odvržene smeti in dokument

V naravo brezbrižno odvrgli smeti, a poleg tudi dokument z naslovom in vsemi podatki


Smeti v naravi
Smeti so pobrali

"V inšpekcijskem postopku so bili vsi odpadki odstranjeni s strani zavezanca in predani izvajalcu javne službe KSP Ljutomer d.o.o., o čemer je zavezanec predložil tehtalni list Zbirnega centra Ljutomer z dne 25. 10. 2021," so nam sporočili iz Inšpektorata.

Zanimalo nas je tudi, kakšne so sploh kazni za smetenje v naravi. "Globa za navedeni prekršek je določena v 35. členu Odloka o zbiranju komunalnih odpadkov ter prevozu komunalnih odpadkov na območju Občine Ljutomer in znaša 100 eur za kršitelja, ki je fizična oseba, za pravno osebo znaša globa 1.400 eur, za odgovorno osebo pravne osebe pa 400 eur," so nam pojasnili glede glob.

In če kršitelja ne bi našli, kdo v tem primeru mora poskrbeti za odvoz smeti? "V primeru, da ne bi bili najdeni nobeni dokazi, bi odpadke moral odstraniti lastnik gozda, kot to določa 157.a člen Zakona o varstvu okolja," pa so nam na Inšpektoratu pojasnili glede slednjega.

Ta zgodba se je tako zaključila, da so se smeti odpeljale na mesto kamor sodijo. To bi sicer lastnik teh smeti lahko storil že takoj in bi si prihranil dodatno delo in tudi stroške...



Več v Narava