Luka Roškar prejemnik nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021

Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije.

Prlekija-on.net, petek, 26. november 2021 ob 11:11
Luka Roškar je prejemnik nagrade, foto portreta: medis-awards.com

Luka Roškar je prejemnik nagrade, foto portreta: medis-awards.com

V dokumentarni oddaji Moč zaupanja so včeraj razglasili zmagovalce natečaja International Medis Awards for Medical Research 2021, ki že osmo leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope. Med zmagovalci je tudi Luka Roškar, dr. med., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije.

Luka Roškar je v svojem znanstvenoraziskovalnem delu obravnaval raka maternične sluznice (rak endometrija), ki je najpogostejše ginekološko maligno obolenje v razvitih državah. Je prvi avtor originalnega znanstvenega članka z naslovom Tie-2, G-CSF, and Leptin as Promising Diagnostic Biomarkers for Endometrial Cancer: A Pilot Study. Članek je bil objavljen v mednarodni znanstveni reviji Journal of Clinical Medicine.

Ob prejemu nagrade je povedal: "Te nagrade res nisem pričakoval in mi pomeni zavezo za nadaljnje delo. Rad bi se zahvalil mentoricama, izr. prof. dr. Špeli Smrkolj, dr. med., in prof. dr. Tei Lanišek Rižner, ki sta mi pomagali tudi pri študiji. Cilj mojega raziskovalnega dela je odkriti potencialno natančnejšo, manj invazivno in hitrejšo metodo za diagnostiko raka maternične sluznice ter bolj individualno prilagojen terapevtski pristop. Obetamo si, da se to izrazi v izboljšanju prognoze bolnic in zmanjšanju izpostavljenosti nepotrebnemu invazivnemu zdravljenju."

"V bolnišnici smo ponosni na dosežek Luke Roškarja, cenimo zavzetost vsakega posameznika in poskušamo ustvarjati ozračje, ki spodbuja tovrstno raziskovalno delo," so ob tem sporočili iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.



Več v Kultura in izobraževanje