Ob Tednu splošnih knjižnic posebno priznanje Knjižnici Ormož

S projektom Knjižarjenje, mesečno radijsko oddajo, ki se pripravlja v sodelovanju z Radiom Prlek, ter video vsebinami, ki se predstavljajo na KTV Ormož in pripravijo v lastni produkciji, si je posebno zahvalo prislužila tudi Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož.

Prlekija-on.net, sobota, 27. november 2021 ob 19:32
Knjižnica Ormož – trta na vrtu ene najboljših zelenih knjižnic na svetu je tudi letos bogato obrodila

Knjižnica Ormož – trta na vrtu ene najboljših zelenih knjižnic na svetu je tudi letos bogato obrodila

Med 15. in 20. novembrom, ko svoj praznik praznujejo slovenske splošne knjižnice, je Združenje splošnih knjižnic podelilo nagrade najboljšim knjižničnim projektom, nastalim v obdobju zadnjih treh let, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce. S projektom Knjižarjenje, mesečno radijsko oddajo, ki se pripravlja v sodelovanju z Radiom Prlek, ter video vsebinami, ki se predstavljajo na KTV Ormož in pripravijo v lastni produkciji, si je posebno zahvalo prislužila tudi Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož.

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož s svojimi štirimi organizacijskimi enotami predstavlja eno izmed 58 splošnih knjižnic v Sloveniji in, kot so povzeli pri združenju, opravlja pomembno vlogo v življenju vseh članov družbe, saj pripomore k razvijanju lastnih sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, spoznavanju različnih avtorjev in leposlovnih del ter pridobivanju znanj o aktualnih temah v družbi.

Knjižnica Ormož

Knjižnici Lenart in Ormož prejeli posebno pohvalo za projekte


Letošnji Teden splošnih knjižnic z Dnevom splošnih knjižnic, ki se je obeleževal 19. novembra, je bil še posebej posvečen knjižničnim zbirkam, ki so v knjižnicah namenjene določenim ciljnim skupinam, tudi ranljivim skupinam, kot so starejši, slepi in slabovidni ter vsem tistim, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen oziroma jim branje predstavlja težavo ali pa preprosto ne najdejo časa za branje. Tem je na voljo pestra ponudba zvočnih knjig, ki so preko knjižnic v elektronski obliki brezplačno dostopne v aplikaciji Audibook ali pa  kot zgoščenke  v prostorih vseh splošnih knjižnic. Vedno večja je pa tudi ponudba, ki jih knjižnice ponujajo preko različnih digitalnih platform, od video vsebin, izobraževanj, predavanj po spletu do pravljičnih ur in drugih vsebin za otroke.

Knjižnica Ormož

V Tednu splošnih knjižnic je Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož za obiskovalce pripravila:

  • Bralno značko za odrasle 2021/2022 z naslovom V sozvočju z naravo, kjer se je na seznam priporočenih del uvrstilo knjige in avtorje, ki obravnavajo raznolike zelene tematike, potekala bo pa do 31. maja 2022.
  • Akcijo Beremo z ušesi, s katero se je izpostavilo zvočne knjige in mobilno aplikacijo Audibook in zgoščenke v knjižnični zbirki. Zraven zvočnih knjig v digitalni obliki knjižnica namreč hrani tudi številne pravljice na zgoščenkah, pa tudi zvočna leposlovna dela za mlade in odrasle.
  • Filmsko značko za vse tiste, ki jim branje ni dovolj, z naslovom Filmi po literarnih predlogah, ki bo potekala do konca marca 2022. Za vse, ki bi filme raje gledali v družbi, bo pa v skladu z veljavnimi ukrepi NIJZ v Knjižnici Ormož pripravljen skupni ogled petih izbranih filmov.
  • Brezplačno članarino za koledarsko leto 2021 novo vpisanim članom ne le v Tednu splošnih knjižnic, pač pa za vse, ki se boste v knjižnico vpisali do konca leta 2021.
Filmska značka za vse tiste, ki si želite več kot le branja
Filmska značka za vse tiste, ki si želite več kot le branja

V petek, 19. novembra, so ob Dnevu splošnih knjižnic bili razglašeni najboljši in najbolj inovativni projekti leta 2021. Knjižnica Ormož je na razpis prijavila projekt Knjižarjenje, katerega namen je približati knjižnico, knjižne novosti, branje in bralno kulturo še zlasti potencialnim uporabnikom, poslušalcem Radia Prlek in gledalcem KTV Ormož, ki s knjižnico in njenimi zbirkami nimajo ali imajo zelo malo stika. S strani združenja je prejela posebno zahvalo, ki je še ena izmed nizov nagrad in dosežkov, ki jih je knjižnica zabeležila v letu 2021 - zraven uvrstitve med štiri najboljše zelene knjižnice na svetu po mnenju krovne knjižničarske organizacije IFLA in uvrstitve projekta S pesmijo po kavo med 11 najboljših praks v času epidemije COVID-19 po mnenju ameriškega knjižničarskega združenja ALA.

Knjižnica Ormož

K poslušanju radijske oddaje Knjižarjenje, ki se pripravlja v sodelovanju z Radiom Prlek, vabimo vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 18. uri, knjižnične vsebine si pa na KTV Ormož lahko ogledate ob torkih ob 17. uri.

Še naprej pa poslušalce, gledalce, predvsem pa bralce vabimo v knjižnico ter k udeležbi v raznih zanje pripravljenih projektih, o katerih lahko več izveste na spletni strani knjižnice27.11.2021 in družbenih omrežjih, saj vrata vseh svojih enot - navkljub odpovedi prireditvene dejavnosti v mesecu novembru in decembru - še naprej ohranja na širom odprte.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje