Miha Balažič predstavlja country skladbo Jesensko sonce

Skladbo Jesensko sonce sta napisala Zvone Hranjec in Boris Vratanar.

Prlekija-on.net, torek, 30. november 2021 ob 15:03
Miha Balažič - Jesensko sonce

Miha Balažič - Jesensko sonce

Najuspešnejši pevec iz Prlekije, Miha Balažič predstavlja country skladbo Jesensko sonce, katero sta napisala Zvone Hranjec in Boris Vratanar.

Miha Balažič je začel prepevati sredi 70-ih v lokalnih bendih Estrada, Legija, Atomi, Vzmet... Igral je klarinet in saksofon, ki pa ju je po letu 1979 moral opustiti, ker je imel hudo prometno nesrečo v kateri je čudežno preživel. Leta 1985 je začel prepevati pri top skupini Vulkan iz Čakovca (Hrvaška).

Leta 1986 se je pridružil skupini Komet iz Ptuja, s katero je posnel prve pesmi »Ana«, »Če sama boš ostala« in »Pozabi«, katere je napisal Brendi. Leta 1987 se je pridružil legendarni prekmurski skupini Magnet, s katero je posnel številne uspešnice, kot so »Jutri sin vaš bo postal vojak«, »Bodi srečna, Julija«, »Oženil se bom«, »Danes je tvoj rojstni dan«, »Prstan poklanjam ti«, »Vrni se domov, Helena« in mnoge druge. Z Magneti je prepotoval velik del sveta, trikrat so namreč gostovali v Avstraliji, nastopali pa so tudi domala po vsej Evropi. Posneli so dueta z Nedo Ukraden in Simono Weiss, katerima so bili tudi spremljevalna skupina. Leta 1987 je tik pred zdajci vskočil na Festivalu narečnih popevk in zapel duet »Oh, ljubi, odpade« z Dragico Balek.

Leta 1992 je zapustil Magnete in se odločil za samostojno kariero, katero so najbolj zaznamovale uspešnice »Nekdo mi krade sanje«, »Poljubi me nežno«, »Domače polje«, »Rad bi...« in »Če kdaj se srečava« ter turneja po Argentini. Tik preden se je pridružil skupini Magnet je posnel pesmi »Ne joči« in »Rekla si«, ki sta bili izdani na Naj naj naj kompilaciji leta 1986. Leta 1995 je s pesmijo »Tvoje oči« nastopil na Emi.

Leta 1997 je ustanovil unplugged skupino Holly band iz Ljutomera, ki je delovala slabi dve leti ter so posneli pet pesmi. Poleg Mihe na vokalu so sodelovali še Rajko Marjanović, Ivan Jagec-Fičo, Anton Fliser na kitarah ter Mitja Fras na bas kitari.

Leta 2015 so se ob 40. obletnici ustanovitve zbrali s skupino Magnet. Takrat je začel ponovno nastopati kot samostojni izvajalec ter snemati nove pesmi.