Srečanje in pogovor z evropskimi poslanci

Sodelovali so Ljudmila Novak, Franc Bogovič, Klemen Grošelj in Milan Zver.

Prlekija-on.net, četrtek, 30. december 2021 ob 18:46
Pogovor z evropskimi poslanci

Pogovor z evropskimi poslanci

Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje je v ponedeljek, 20. decembra 2021 organiziral srečanje in pogovor z poslanci EU. Srečanje bi potekalo v živo, na centralnem sedežu organizacije na Spodnjem Kamenščaku v Prlekiji, pomurski regiji, vendar so ga zaradi zdravstvene situacije preusmerili na digitalno področje. Na sam pogovor je bilo povabljenih vseh osem EU poslancev iz Republike Slovenije, štirje so se zaradi nujnih obveznosti opravičili, sodelovali pa so: Ljudmila Novak, Franc Bogovič, Klemen Grošelj in Milan Zver.

Srečanje je potekalo v okviru realizacije projekta rEUral, ki ga na nacionalni ravni koordinira Mreža Mama, v lokalnem in regionalnem obsegu pa je aktivnosti prevzel Mladinski center Prlekije, pod vodstvom projektnega koordinatorja, prizadevnega mladinskega delavca Miha Seliča iz Ljutomera. Namen srečanja je bil približati mladim strukture Evropske unije in predstavitev ukrepov, ki vsakodnevno vplivajo na naša življenja. V uvodu se je vsak evropski poslanec predstavil, opisal je svojo vlogo v parlamentu EU ter pobliže opisal delo evropskega poslanca.

Predstavitev je bila zanimiva in poučna, sledila so vprašanja na srečanju prisotnih. Mladi so povprašali, kako ključno je podeželsko okolje za kakovost našega bivanja?, kakšni so načrti za Slovenijo glede digitalizacije?, kateri vse projekti so namenjeni za mlade in kakšna sredstva so na volj0?, kakšni so cilji, da bi čim več nagovarjali mlade, da bi se v čim večjem številu opravili na pihajoče se volitve ? Bil je podan tudi predlog, da se naj vzpostavi kvota tudi za mlade in podobno. Sledili so odgovori ter debate o posameznem področju delovanja. Poudarek je bil na Mednarodnem letu mladih, ki v letu 2022 prihaja, prišlo je tudi do pogovora o bližajočih se volitvah in prepomembni vlogi mlade populacije pri vključevanju v volilna opravila, saj vendar gre za prihodnost in v prvi vrsti za sedanjo mlado populacijo in njihov bodoči način življenja. Poslanci so prisotnim priporočili, da se vseh volilnih opravil ter samih volitev v čim večji meri zelo aktivno in množično udeležijo. V pogovoru so sodelovali tudi dijaki 2.letnika gimnazije Franca Miklošiča s profesorjem Alešom Kustercom na čelu, kot tudi mladinski delavci iz Mladinskega sveta Ljutomer in Mladinskega centra Prlekije ter ostali zainteresirani mladi iz pomursko-štajerskega območja, skupaj jih je bilo blizu petdeset. Dejavnost MCP-ja skozi daljšo časovno obdobje odločno in konstantno podpira Urad Republike Slovenije za mladino, ki tako omogoča njegovo vsebinsko raznoliko dejavnost lokalnega, regijskega, nacionalnega in mednarodnega obsega, kljub že dlje časa trajajočim kriznim razmeram zaradi Covida 19.

Tekst: Tamara Brumen, Leon Poredoš



Več v Kultura in izobraževanje