Razgledni stolp, ki nastaja na Mađerkinem bregu, viden tudi iz Ljutomera

Stolp bo v višino meril 28 metrov, z njega pa naj bi pogled segal kar v pet držav in sicer Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo, Hrvaško in Slovaško.

Prlekija-on.net, nedelja, 23. januar 2022 ob 09:08
Gradnja stolpa na Mađerkinem bregu viden iz Ljutomera

Gradnja stolpa na Mađerkinem bregu viden iz Ljutomera

Pred dnevi smo opazili, da nad našimi prleškimi griči, vidnimi iz Ljutomera, "štrli" nekaj novega, česar do pred kratkim še ni bilo. Po preverjanju pa smo lahko ugotovili, da gre za nov stolp, ki ga gradijo na bližnjem hribu nad Štrigovo na Hrvaškem, ki je od Ljutomera po zračni liniji oddaljen le okoli 5 km. Gre za gradnjo razglednega stopla in kolesarsko informacijskega centra z razgledno ploščo. Trenutno je v teku montaža jeklene konstrukcije razgledišča, do sedaj pa je opravljenih okoli 60 odstotkov del, lahko zasledimo na spletni strani Međimurske županije. Dela so si v preteklih dneh ogledali tudi župan Međimurske županije Matija Posavec, župan občine Štrigova Stanislav Rebernik, vodja TIC-a Občine Štrigova Josip Mikec in županja Blaženka Novak.

Zaključek gradnje je predviden do konca februarja, nato bodo sledila zaključna dela v centru in njegovo opremljanje. Na lokaciji bodo obiskovalci imeli na voljo informacije o turistični ponudbi celotnega Međimurja, kolesarjem pa bo na voljo počivališče, opremljeno s servisom, prilagojenim e-kolesom.

Gradnja Stolpa
Gradnjo so si ogledali predstavniki lokalne oblasti, foto: medjimurska-zupanija.hr

Stolp nameravajo zaključiti v marcu, visok bo 28 metrov

Kot še navaja spletna stran, bodo dela po pogodbi zaključena 17.3.2022, izvaja pa jih Hidroing d.d. Pogodbeni znesek del je 5.827.712 kun (okoli 770.000 evrov) brez DDV. Kolesarsko informacijski center z razgledom je ena od komponent projekta CycleSeeing Attractour - CSA, ki ga sofinancira čezmejni program Interreg VA Madžarska-Hrvaška, ki ga izvaja Občina Štrigova v sodelovanju s Zavodom za turizem Štrigova in mestom Nagykanisza, s podporo Javnega zavoda za razvoj Međimurske županije REDEA. Skupna vrednost celotnega projekta znaša 1.463.966,46 evra.

Po zaključku razgledišča bodo potekale različne delavnice, v katere bodo vključeni šoloobvezni otroci in turistični strokovnjaki z območja Međimurja in Nagykanizse, da bi jih seznanili z novostmi, ki bodo izhajale iz projekta.

Gradnja Stolpa
Gradnja stolpa, foto: medjimurska-zupanija.hr

Da bi pritegnili čim več turistov, ne samo za krajše obiske, ampak tudi za daljše bivanje, so si zamislili tri turistične pakete - kolesarski paket, paket zdravja in dobrega počutja ter eko turistični paket. Ti paketi bodo prispevali k temu, da bo projektno območje postalo privlačnejša turistična destinacija, ne le tranzitna. Turisti se bodo tako lahko seznanili z novozgrajenimi znamenitostmi, pa tudi z obstoječo kulturno in naravno dediščino destinacije.

Za stolp so sicer dobili navdih v bližini, pri stolpu Vinarium v Lendavskih goricah, ki ga prav tako lahko vidimo iz Prlekije. Štrigovski bo sicer za skoraj polovico nižji, saj bo v višino meril 28 metrov, z njega pa naj bi pogled segal kar v pet držav in sicer Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo, Hrvaško in Slovaško.

Stolp Vinarium viden iz Prlekije

Stolp, ki je viden tudi iz Prlekije, v pričakovanju 200-tisočega obiska




Več v Zanimivosti