Branko Žnidarič prejemnik Bloudkove plakete za leto 2021

Branko Žnidarič iz Ljutomera je prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu.

Prlekija-on.net, petek, 11. februar 2022 ob 20:35
Branko Žnidarič

Branko Žnidarič

Priznanja Stanka Bloudka so najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji, ki se podeljujejo za delo in dosežke na področju športa. Bloudkova priznanja se podeljujejo v obliki Bloudkovih nagrad in Bloudkovih plaket. Letos je prireditev potekala že 57. v petek, 11. februarja, na prireditvi na Brdu pri Kranju, sta prireditvi prisostvovala tudi predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Nagrade se podeljujejo od leta 1965.

Bloudkove nagrade za leto 2021 so prejeli Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj (za vrhunski mednarodni športni dosežek), Moška članska košarkarska reprezentanca Slovenije 2021 - Luka Dončić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Mike Tobey, selektor Aleksander Sekulić, pomočniki selektorja Jernej Valentinčič, Dragiša Drobnjak in Dalibor Damjanović (za vrhunski mednarodni športni dosežek), Anamarija Lampič (za vrhunski mednarodni športni dosežek) ter Peter Ozmec (za življenjsko delo v športu)

Bloudkova plakete za leto 2021 pa so prejeli smučarska tekačica Eva Urevc, skakalec Anže Lanišek, judoistka Andreja Leški, športni plezalec Luka Potočar, nogometni funkcionar Franc Kopatin, doktor kinezioloških znanosti Blaž Lešnik, legenda lokostrelskega športa Marjan Podržaj, dolgoletni športni delavec iz Murske Sobote Zoran Kos, športni delavec iz Ljutomera Branko Žnidarič in lovec na svetovne rekorde v jadralnem padalstvu Primož Suša.

Branko Žnidarič iz Ljutomera je prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu. Predlagatelja sta bila Občinska športna zveza Moravske Toplice in regijska pisarne OKS - ZŠZ Moravske Toplice. "Branko Žnidarič si je v več kot 40-letnem delovanju neutrudno prizadeval za razvoj športa v Upravni enoti Ljutomer. Sodeloval je pri ustanavljanju različnih športnih organizacij in njihovem povezovanju na lokalnem in državnem nivoju. Velik poudarek je dajal razvoju športa otrok in mladine. Svetoval in pomagal je mnogim športnim zvezam in občinam v regiji in širše pri vzpostavljanju sistemske ureditve športa, posebno skrb pa je namenjal športni dediščini v Upravni enoti Ljutomer. 31 let je bil tudi sekretar Športne zveze Ljutomer, 21 let direktor javnega zavoda za šport v Ljutomeru in pet let strokovni delavec za šport na Občini Ljutomer. Poleg rednega dela je prostovoljno deloval v najvišjih krovnih športnih organizacijah v državi, od tega 24 v organih OKS - ZŠZ.," se glasi obrazložitev.

Letos je odbor prejel 75 predlogov in obravnaval 60 nominirancev, sicer pa je bilo od leta 1965 dalje podeljenih že 1308 priznanj, od tega 302 nagradi in 1010 plaket. Za nagrade je bilo podanih 34 predlogov, za plakete pa 29.

Vrednost Bloudkove nagrade znaša 9.000 evrov, vrednost Bloudkove plakete pa 3.000 evrov.



Več v Šport