Mlada harmonikarka iz Benedikta si je priigrala svoje prvo Avsenikovo zlato

Meh diatonične harmonike Patricije Kuronja Križnik se v Slovenskih goricah pogosto raztegne, z njim pa je osvojila tudi že mnogo priznanj. Letos si je priigrala svoje prvo zlato – zlato Avsenikovo priznanje.

Aleksandra Papež, ponedeljek, 21. februar 2022 ob 19:27
Patricija na TV Golica na tekmovanju za Naj harmonikarja TV Golica, foto: osebni arhiv

Patricija na TV Golica na tekmovanju za Naj harmonikarja TV Golica, foto: osebni arhiv

Patricija Kuronja Križnik ni mogla verjeti svojim ušesom ob razglasitvi rezultatov na 15. Mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik. »To je bil najlepši dan v mojem življenju. Osvojila sem svoje prvo zlato.« je bila navdušena 15-letnica, ki se je v diatonično harmoniko zaljubila pri šestih letih. »Pričela sem obiskovati ure harmonike in bila čisto navdušena, a le-te so hitro postale prevelik finančni zalogaj za mojo mamo, zato sem z igranjem za kratek čas prenehala. A moja mami se ni dala, ko je konec leta 2017 slišala, da bodo v Benediktu potekale ure harmonike v sklopu Glasbene šole Rošer je stopila do Marka Belšaka, tukajšnjega učitelja v sklopu Rošerjeve šole harmonike. Marko in vodja šole, Klemen Rošer sta se izkazala za osebi z velikima začetnicama in nama stopila nasproti. Tako ure harmonike obiskujem še danes

Patricija Kuronja Križnik s svojo harmoniko
Patricija Kuronja Križnik s svojo harmoniko, foto: osebni arhiv

Patricija je doslej nastopila že na več tekmovanjih. »Moje prvo tekmovanje je bilo za nagrado Lojzeta Slaka, kjer sem dosegla bronasto priznanje. Že na naslednjem tekmovanju pa srebrno. Nato pa so bili s pojavom COVID-19 tekmovanja ter nastopi popolnoma okrnjeni. A sestra me je spodbudila, da poskusim še na tekmovanju za Naj harmonikarja TV Golica. Prišla sem v finale in bila tretja na koncu. Bila je res posebna izkušnja. Televizijski svet je bil zame nekaj novega.« Za potrebe tega tekmovanja je mlada »frajtonarka« posnela tudi svoj prvi videospot.

V prihodnosti si srčno želi ustanoviti lasten ansambel s prijatelji ter še naprej razveseljevati ljudi s svojim igranjem, saj to zanjo pomeni uresničitev sanj.



Več v Glasba in film