Gorivo se je občutneje podražilo, ponekod ga je zmanjkalo

Če smo v ponedeljek v Ljutomeru še lahko natočili 95-oktanski bencin po ceni 1,458 evra za liter, ga v torek več ne dobimo pod 1,555 evra. Tudi dizel je v ponedeljek bil še najcenejši po ceni 1,584 evra za liter, v torek je najcenejši po 1,662 evra.

Prlekija-on.net, torek, 8. marec 2022 ob 08:19
Ponekod je zmanjkalo dizla

Ponekod je zmanjkalo dizla

V ponedeljek smo že poročali o nepopisnih gnečah na bencinskih črpalkah, ko so številni vozniki zaradi predvidevanja o podražitvi hiteli na črpalke ter polnili svoje rezervoarje še po nižjih cenah. Podražitve so bile napovedane zaradi vojne v Ukrajini ter dviga cen soda nafte na svetovnih trgih. Ponekod so kolone vozil segale do glavnih cest, nekateri so si delali tudi večje zaloge. Ponekod je nato v večernih urah tudi zmanjkalo goriva.

Cene so se nato v torek resnično občutneje dvignile. Če smo v ponedeljek v Ljutomeru še lahko natočili 95-oktanski bencin po ceni 1,458 evra za liter, ga v torek več ne dobimo pod 1,555 evra. Tudi dizel je v ponedeljek bil še najcenejši po ceni 1,584 evra za liter, v torek je najcenejši po 1,662 evra.

Pričakuje se podražitev goriva

Zaradi napovedane podražitve, gneče na bencinskih črpalkah


Cene goriva
Cene gorva v Ljutomeru na dan 7. (levo) in 8. marec (desno), vir: goriva.si

Predsednik vlade zagotavlja, da goriva ne bo zmanjkalo

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem v ponedeljkovih večernih urah opravil sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL-u in OMV o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.

Predsednik je že pred samim sestankom na družbenem omrežju twitter zapisal tudi, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo. Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. "Nobenega razloga za kakršnokoli paniko," je ob tem navedel predsednik vlade.



Več v Gospodarstvo