3. srečanje literarnega kluba Med vrsticami in podobami

Ugotovili so, da se nasilje v filmu in video igrah lahko predstavi kot nekaj slabega in groznega, lahko pa se na njega pogleda kot na čisto običajno stvar v življenju v smislu ustvarjalcev filma in video iger.

Prlekija-on.net, nedelja, 10. april 2022 ob 10:03
Srečanje literarnega kluba

Srečanje literarnega kluba

Na 3. srečanju literarnega kluba Med vrsticami in podobami, ki je potekal v četrtek, 7. aprila, v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer, je zbranim najprej višja knjižničarka Aleksandra Šömen predstavila mladinske knjige s tematiko nasilja in drugačnosti: nasilje med vojnami, kot so Deček v črtasti pižami, zbirka Nekoč, Sedaj. Potem, Morilčeve solze, verska drugačnost, knjiga Sramota, tematika avtizma, disleksije, zasmehovanja v šoli in podobne tematike.

O predstavljenih knjigah so se pogovorili in povedali svoje izkušnje, kako to učenci doživljajo na njihovih šolah. Dotaknili so se vojne v Ukrajini in se pogovorili o nasilju nad otroci, doživljanjem travm in njihove izkušnje z učenci migranti na šolah. Učenci so povedali, da bi se o tematiki vojn lahko več pogovarjali v šolah in doma (z vidika nasilja in travm otrok).

Spregovorill so o predstavljeni tematiki nasilja v video igrah in filmu v prejšnjem srečanju. Ugotovili so, da se nasilje v filmu in video igrah lahko predstavi kot nekaj slabega in groznega, lahko pa se na njega pogleda kot na čisto običajno stvar v življenju v smislu ustvarjalcev filma in video iger. Učenci so predstavili prebrane knjige in filme, ki so obravnavali tematiko nasilja. Predstavitev filmov je na prejšnjem srečanju pripravil Vitomir Kaučič.

Na koncu jim je Thomas Virag predstavil znano video igro The Witcher (na voljo so tudi knjižne uspešnice v angleškem jeziku v knjižnici). Udeleženci so bili s predstavljeno tematiko zadovoljni.

Naslednje srečanje bo v četrtek, 12. maja 2022, ob 14,15 uri v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer, obravnavali bodo strip in junake iz stripov (učenci OŠ Stročja vas bodo predstavili svoj strip o učenju nemškega jezika, ki ga bodo pravkar izdali).

Vabljeni.



Več v Kultura in izobraževanje