Izlet na Goričko za ukrajinske ženske z otroki

Izleta se je udeležilo 52 ukrajinskih žensk in otrok. Udeležili so se maše, si ogledali grad Grad in Vulkanijo...

Prlekija-on.net, torek, 12. april 2022 ob 23:07
Izletniki

Izletniki

Evangeličanska cerkev je že pred mesecem dni na pobudo duhovnice Simone Prosič Filip vzpostavila kontakt s Svetlano Oletič. Želeli so si organizirati izlet na Goričko za ukrajinske ženske z otroki, ki živijo v naših krajih že pred velikonočnimi prazniki. Določen je bil datum na nedeljo, desetega aprila.

Svetlana Oletič in ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič sta napisali dopis vsem ravnateljem pomurskih šol in sta vprašali o številu ukrajinskih otrok, ki se šolajo v naših šolah. Potem je bilo ukrajinskim otrokom posredovano vabilo na izlet v papirnati obliki, napisano v ukrajinskem jeziku. Isto vabilo je bilo razdeljeno tudi med tečajniki slovenskega jezika, ki so že opravili 16 ur tečaja v prostorih Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Izleta se je udeležilo 52 ukrajinskih žensk in otrok

Na izlet se je preko različnih socialnih omrežij Messenger, Whatsapp, Viber, prek elektronske pošte in sms sporočil prijavilo več kot 65 ljudi. Vse skupaj naj bi jih bilo okrog 100 beguncev samo v Pomurju. Nekaj jih je moralo potem v nedeljo odpovedati izlet zaradi rotavirusa in vročine otrok, tako da se je izleta udeležilo 52 ukrajinskih žensk in otrok. Nekateri so prepozno izvedeli za ta izlet in se ga niso mogli udeležiti.

Ukrajinske ženske z otroki so razseljene v Radencih, Kapeli, Lendavi, Ljutomeru, Mali Nedelji, Veržeju, Murski Soboti, Zgornjem Kamenščaku, Martjancih, Predanovcih, Lipovcih... Poleg ukrajinskih žensk so se izleta udeležili Svetlana Oletič, Olga Najzhar, Jasna Branka Staman in Dejan Stajnko, ki je z osebnim avtom šel po eno družino v Lendavo. Šofer avtobusa je bil Andrej Gaube in šofer kombija Venčeslav Lihtenvahner.

Na pot so se odpravili ob 8.00 iz Ljutomera. V Gornje Slaveče so prispeli pred deseto uro, ravno pred začetkom evangeličanske maše. Sledil je zelo čustven nagovor duhovnice Simone Prosič Filip, ki je toplo in prisrčno pozdravila vse ukrajinske ženske z otroki, ki so bili primorani zapustiti svojo matično državo zaradi vojnih razmer. Marsikateri ukrajinski ženski so se pri tem nagovoru orosile oči. Potem so jih s petjem pozdravili še otroci cerkvenega pevskega zbora, sledili so govori župana Kuzme Jožefa Škaliča in predstavnice Splošne bolnišnice Murska Sobota Nataše Kreft. Na koncu se je Svetlana Oletič zahvalila Simoni Prosič Filip za povabilo k maši in za organizacijo celotnega izleta. Med govorom ni mogla skriti solz. Dobila je veliko košaro dobrot in zahvalo od župana občine Kuzma.

Vse ukrajinske ženske so dobile potico, ki je bila narejena iz slovenske moke in z ukrajinskimi orehi ter ekološki čaj, otroci pa so se razveselili bonov v vrednosti dvajset evrov za trgovino Spar in čokoladnih jajčk. Velikonočni zajček jih je obiskal mnogo prej...

Po maši je sledila obvezna kavica in pecivo, ki so ga spekle slovenske ženske iz bližnjih vasi. Prisotna je bila tudi televizija SLO 1. Novinarja Bojan Peček in Boris Omahen sta pripravila prispevek za večerna poročila. Skupaj z izletniki je cel čas bila prisotna novinarka Nedeljskega dnevnika Tatjana Pihlar, ki je pisala prispevek o tečaju slovenščine, izpostavila je eno družino iz Zgornjega Kamenščaka in opisala celoten izlet.

Po tem druženju so se odpravili v okrepčevalnico Rak, ki jih je pogostila s kosilom. Ukrajinske ženske ne morejo brez petja in po kosilu so zapele ukrajinske narodne pesmi ter slovensko in ukrajinsko himno. Sledilo je skupinsko fotografiranje, otroci so se zabavali na igralih. Bil je lep sončen dan.

Potem so se odpravili v Vulkanijo na Gradu. Razdelile so se v dve skupini in si ogledale Doživljajski park Vulkanijo. To je bilo nepozabno potovanje, na katerem so doživeli izbruh vulkana in potek lave, vozili so se z vlakcem in potem so si lahko v miru ogledali dragocene kamne, ki naj bi nastali ob vulkanskem izbruhu. Otrokovega navdušenja se ne da opisati z besedami.

Vse Ukrajince je prišel pozdravit tudi škof Evangeličanske cerkve Leon Novak. Povedal je par besed v podporo ukrajinskim beguncem in je izrazil željo po čimprejšnjem zaključku vojne.

Sledil je grad Grad. Ukrajinske ženske z otroki so si ogledale grad, se sprehodile po sobanah, videle razstavo velikonočnih pirhov, otroci pa so tekali in se smejali ob poraščenem obzidju gradu.

Konec izleta je bil ob 19.00 uri v Ljutomeru. Ukrajinski begunci so bili prijetno utrujeni in srečni obenem. Takšnega izleta se niti v svojih sanjah niso mogli domisliti. Za en dan so pozabili na vse grozote vojne in so uživali v skupnem druženju. Marsikateri so se prvič našli in so ugotovili, da prihajajo iz istih mest. Kar nekaj jih je bilo iz Kijeva, Harkova, Krivoga Roga, Dnipra. Ljvova in drugih ukrajinskih mest.

Vsi so bili zelo hvaležni in so rekli, da se bodo z veseljem pridružili še kakšnemu izletu ali skupnemu dogodku. Vidijo, da niso sami v svoji stiski in - to je glavno. Že 18. aprila jih čaka udeležba na humanitarnem koncertu v pomoč Ukrajini v Murski Soboti, ki ga organizira Evangeličanska cerkev Murska Sobota. Na tem koncertu bo zapela ukrajinska ženska, znana pianistka in vokalistka Yokoyama Ekaterina.



Več v Družabno