53. pomladni koncert MePZ Štefana Kovača

Najprej so s pesmijo pozdravili pomlad, ki pomeni nov začetek po dvoletnem pevskem zatišju. V nadaljevanju so koncert povezovale štiri besede: ZBOR, ZDRAVJE, ZNANOST in ZAVEST.

Prlekija-on.net, petek, 15. april 2022 ob 16:04
Pomladni koncert MePZ Štefana Kovača

Pomladni koncert MePZ Štefana Kovača

Pevci in pevke MePZ Štefana Kovača iz Murske Sobote, so v sredo, 13. aprila, v Gledališču Park, pod vodstvom zborovodje mag. Tomija Bušinoskega odpeli svoj 53. tradicionalni pomladni koncert. Gostje večera so bili Stari Kovači, ki jih vodi Tomaž Kuhar.

Najprej so s pesmijo pozdravili pomlad, ki pomeni nov začetek po dvoletnem pevskem zatišju.

V nadaljevanju so koncert povezovale štiri besede: ZBOR, ZDRAVJE, ZNANOST in ZAVEST.

Z besedo ZBOR so pevci združili kulturo od včeraj do danes, od blizu in daleč. Petje v zboru ima poseben namen, ki posamezniku nudi možnost druženja, ustvarjanja in izpopolnjevanja lastnih interesov.

ZDRAVJE pomeni petje za dušo in telo, za skupno delovanje duhovnega in duševnega zdravja. Peti v zboru je prijetna stvar, saj poleg trdega dela pomeni tudi sprostitev, smeh in klepet.

Z besedo ZNANOST je zbor označil povezanost glasbe z boljšim delovanjem uma, srca in ožilja ter dihanja, kar blagodejno vpliva na znižanje stresa. Z načrtnim petjem v skupini se sinhronizirajo srca vseh pevcev, kar vpliva na boljše počutje telesa in duha, še posebej ko pevci pojejo o ljubezni, o vprašanjih življenja, življenjskih prelomnicah in odnosih.

ZAVEST spodbuja narodno in kulturno zavedanje ter ohranjanje tradicije in jezika, še posebej slovenskega. Slovenščina je speven jezik in mnogo skladateljev je v glasbeno obliko umestilo številne slovenske pesmi, ki se jih zbori doma in tudi v tujini radi lotevajo.

Številni poslušalci v dvorani so z aplavzi bogato nagradili pesemski izbor od nekdaj do danes, od renesanse, preko romantike do sodobnosti, od latinščine, angleščine in norveščine do makedonščine... Seveda so imele prednost slovenske skladbe, kjer ni manjkalo tudi domačih, prekmurskih pesmi.

Pevkam in pevcem je s koncertom uspelo obogatiti trenutek vsakega posameznika v dvorani in na odru, deliti veselje in radost z vabilom, da se ob vseh naštetih prednostih petja pridružijo petju v zboru.