Ida Brodnjak - Nagrajenka društva Šola zdravja

76-letna Ido s svojo voljo in energijo spodbuja in navdihuje vadeče članice in člane skupine društva Šola zdravja Panorama Ptuj, v naselju Vičava. Pred kratkim je za svoje dolgoletno srčno in predano delo prostovoljke prejela nagrado društva Šola zdravja.

Prlekija-on.net, torek, 19. april 2022 ob 15:16
Ida Brodnjak

Ida Brodnjak

Kjer je volja, tam je zagotovo tudi pot. To bi lahko zapisali tudi za 76-letno Ido Brodnjak, ki s svojo voljo in energijo spodbuja in navdihuje vadeče članice in člane skupine društva Šola zdravja Panorama Ptuj, v naselju Vičava. Pred kratkim je za svoje dolgoletno srčno in predano delo prostovoljke prejela nagrado društva Šola zdravja.

Kot nam je zaupala je spodbuda za redno jutranjo telovadbo, ki jo v društvu Šola zdravja imenujejo »Metoda 1000 gibov« obojestranska, »tudi moji člani mi dajejo spodbudo za naprej. Vsi pravijo, če tebe ne bi bilo, na Vičavi sploh ne bi bilo nobene telovadbe. In pravijo mi, da je čisto drugače, ko se razgibajo, kot pa če bi čepeli doma. Eden izmed članov mi je enkrat povedal, veš Ida, če ne bi telovadil, že davno ne bi več mogel hoditi«.

Ob sproščenem telefonskem pogovoru nam ob tem še doda, da je verjetno res nekaj na tem, da telovadba »Metoda 1000 gibov« pomaga.
Ida Brodnjak se je društvu Šola zdravja pridružila pred 12 leti, ko jo je volja in želja po telovadbi in druženju vsak dan vodila v 8 kilometrov oddaljeno skupino na Ptuju, »začela sem z rednimi obiski telovadbe v Ljudskem vrtu, do leta 2015, ko sem ustanovila svojo skupino Panorama, s katero smo letos praznovali že 7. obletnico«.

Pravljičnih sedem let je lepa in spodbudna številka, »prvo leto ob začetku nas je bilo kar 24, potem pa stalno več.« Ob toplem pomladnem vremenu Ida upa in si želi, da se bodo lahko vadbi priključili tudi ostali, »novim vadečim rečem kar pridite, boste videli kako je lepo pri nas in kako dobro se imamo.« Med drugim se vadbe skupaj z Ido redno udeležuje tudi njen partner. V skupini imajo tudi zelo veliko moških, kar pa je redkost skupin društva Šola zdravja, »včasih je več moških, kot žensk na telovadbi (smeh). Pravijo, zaradi tebe smo prišli Ida, ker vemo, da je tu v redu«, nam še zaupa.

Šola zdravja

Ko se obrne po spominih na njene začetke v društvu in vse do danes, pravi »Šola zdrava mi je zelo veliko doprinesla, tudi glede zdravja, gibanja, druženja. To mi in nam veliko pomeni. Da se po telovadbi lahko še družimo«.

Družijo pa se ne samo ob telovadbi, ampak tudi ob ruskem kegljanju, ki so si ga organizirali ob četrtkih po vadbi »in še kakšno kavico spijemo in se pogovorimo«, nam še doda in takoj pogovor nadaljuje v naštevanje ostalih aktivnosti v katere je že spodbudila svoje vadeče »pa izlete organiziram. Smo hodili v Dubrovnik, Prekmurje, Pohorje, tam smo bili pet dni in zjutraj imeli telovadbo, potem šli na razne pohode, zvečer pa malo kartali in se tako družili. Ponavadi nas je šlo na takšne izlete od 9 do 12 članov«.

Trenutno mora Ida, zaradi operacije kolka še mesec dni počivati od telovadb »Metoda 1000 gibov«, a upa, da se bo lahko »svojim« čimprej spet pridružila.

Poleg tega pa ji veliko veselja te dni prinaša še ena misel v prihodnost, poleti bo namreč postala prababica. Glede na vse njene aktivnosti pa ji bomo lahko rekli kar - Super prababica.

Zapisala Ana Pirih



Več v Kultura in izobraževanje