Dan Zemlje so obeležili v »ciglenških jamah«

Učenci OŠ Križevci so se ob dnevu Zemlje polni pričakovanja odpravili v Borece, natančneje v »ciglenške jame«, ki so bile v preteklosti glavni vir gline za opekarne.

Prlekija-on.net, sobota, 23. april 2022 ob 15:43
Dan Zemlje na OŠ Križevci

Dan Zemlje na OŠ Križevci

Učenci 5. razredov OŠ Križevci so se ob dnevu Zemlje, 22. 4. 2022, polni pričakovanja odpravili v Borece, natančneje v »ciglenške jame«, ki so bile v preteklosti glavni vir gline za opekarne, danes imajo pomembno vlogo tudi za ogrožene vrste živali, prevladujejo predvsem žabe.

Deževno vreme ni moglo pregnati želje po raziskovanju. Rek: »Ni neprimernega vremena, neprimerna je včasih le obutev in obleka,« se je pokazal kot še kako resničen. Učenci so izredno uživali v škornjih in z dežniki.

K opazovanju in raziskovanju ekosistema je učence popeljala naša domača krajinska arhitektka Vesna Kitthiya, ki jih je spodbudila s svojo odprtostjo, znanjem o naravi in simpatizerstvom do živali.

Učenci so bili navdušeni nad mrestom in ikrami, ki so jih nekateri v živo videli prvič, našli so ostanke kože kače, ki se je levila. Jaka je našel celo lišaje, ki so značilni le za neonesnažena okolja, torej smo dobili dokaz, da je naše okolje še precej čisto.

Kljub dežju so učiteljice Ksenija Mavrič, Nada Vajs Vidnar in Mojca Hrnčič v bližnjem gozdu našle zatočišče za malico, ki je bila še kako dobrodošla ob koncu raziskovanja.



Več v Kultura in izobraževanje