Skupinske aktivnosti v KDR Združenje asistenca so.p.

V KDR Združenje asistenca so.p. kot izvajalec osebne asistence posvečajo posebno pozornost individualnim potrebam in tudi željam njihovih uporabnikov.

Prlekija-on.net, sreda, 27. april 2022 ob 17:42
Aktivnosti v KDR Združenje asistenca so.p.

Aktivnosti v KDR Združenje asistenca so.p.

V KDR Združenje asistenca so.p. kot izvajalec osebne asistence posvečajo posebno pozornost individualnim potrebam in tudi željam njihovih uporabnikov.

Osnovni namen delovanja društva je z izvajanjem osebne asistence doseči večjo neodvisnost, aktivnost in enakopravno vključenost v družbo osebam z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi okvarami. Delovanje društva pa sega tudi na področje nudenja pomoči starejšim na domu, skrb za socialno vključenost starejših in invalidov skozi medgeneracijske in kreativne aktivnosti.

Za ohranjanje kvalitete izvajanja osebne asistence opravljajo redne obiske na domu uporabnika z namenom preverjanja zadovoljstva z izvajanjem osebne asistence, individualnih potreb in želja uporabnika ter morebitnih dilem, stisk ali težav. Hkrati pa so tudi usmerjeni v iskanje skupnih rešitev o katerih uporabnik odloča sam.

Gibalne urice postale njihova stalnica

Njihovim uporabnikom osebne asistence je zelo dragoceno vključevanje tudi v skupinske aktivnosti. V času najstrožjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, so pričeli z izvajanjem gibalnih uric preko aplikacije ZOOM. Urice so namenjene tako izvedbi prilagojenih vaj za razgibavanje telesa kot tudi vzpostavljanju socialnih stikov z drugimi udeleženci, pogovoru, pridobivanju novih znanj itd. Odziv uporabnikov in njihovih osebnih asistentov je bil tako zelo pozitiven, da so ZOOM gibalne urice postale njihova stalnica in jih izvajajo enkrat tedensko.

Vsekakor pa njihovi uporabniki pogrešajo osebne stike zunaj svojega doma. Čim so razmere to dopuščale, so tako izkoristili priložnost in organizirali različna skupinska druženja. Izvedli so kar nekaj gibalnih uric na prostem, prav tako pa so izvedli tematske pogovorne urice namenjene izobraževanju in spodbujanju k zdravim življenjskim navadam, učenju dobre komunikacije, odnosov ipd. Omenjena druženja so v preteklem letu izvajali v prostorih Večgeneracijskega centra v Ljutomeru, kjer so se jim pridružili tudi drugi udeleženci, kar je srečanjem doprineslo dodano vrednost. V letošnjem letu pa nadaljujejo z izvedbo gibalnih uric, izobraževanj, delavnic v sodelovanju z Mladinskim centrom Prlekije ter drugimi sorodnimi organizacijami.

Najpomembnejše vodilo so potrebe in želje njihovih uporabnikov. Tako tudi pri oblikovanju skupinskih dejavnosti sodelujejo njihovi uporabniki in njihovi osebni asistenti, ki podajajo svoje predloge in želje za vsebino ter aktivno sodelujejo pri izvedbi.

KDR Združenje asistenca so.p.

Načrtov za naprej imajo veliko in odločeni so, da jih uresničijo

V lanskem letu so izvedli tudi srečanje uporabnikov osebne asistence in njihovih svojcev ter osebnih asistentov. Sprehodili so se ob Gajševskem jezeru, nato pa se družili ob kavi oz. čaju in pecivu. Vzdušje je bilo čudovito, zato tudi že načrtujejo naslednje srečanje. Načrtov za naprej imajo veliko in odločeni so, da jih uresničijo, saj želijo uporabnikom omogočiti aktivno vključevanje v širšo družbo.

Če želite biti tudi vi deležni individualnega pristopa, prijaznega in soustvarjalnega odnosa oz. če potrebujete več informacij ali morebiti pomoč pri izpolnitvi vloge za uveljavljanje osebne asistence vabljeni, da jih kontaktirate na gsm 041 612 499 - Dragica Kosmajer (izvajalka in usklajevalka) oz. 040 785 240 - Petra Razlag (strokovna vodja). Za več informacij lahko obiščete tudi njihovo spletno stran.

Z veseljem vam bodo pomagali in skupaj z vami poiskali ustrezne rešitve.



Več v Kultura in izobraževanje