Nadgradnja Lotmerške Zelemenjave, maj 2022

Prva Lotmerška Zelemenjava je bila konec februarja 2016 in od takrat se je dogodek v Ljutomeru ponovil še 16 krat.

Prlekija-on.net, nedelja, 8. maj 2022 ob 18:57
Lotmerška Zelemenjava

Lotmerška Zelemenjava

Prvo Lotmerško Zelemenjavo smo imeli konec februarja 2016 in od takrat se je dogodek v Ljutomeru ponovil še 16 krat. Veseli nas, da je solidarnostna izmenjava semen in sadik v našem okolju postala prepoznavna in da se z leti nadgrajuje.

Trem pobudnicam Martini Domajnko, Mariji Pušenjak in Nelici Petek, ki so solidarnostno izmenjavo sadik med sosedi želele razširiti na zavedanje o pomembnosti zdravega okolja in o pomenu ohranjanja stare vrste semen, se je pridružilo društvo RAST in veliko vrtičkarjev, ki z veseljem ponudijo svoje vrtne viške ali domača semena. Vsakdo med ponujenimi semeni in sadikami najde kaj zase.

Pričakovano so tudi letos na majski Lotmerški Zelemenjavi v atriju mestne hiše prevladovale sadike paradižnika, bučk, feferonov, paprik, solat, semena starih sort fižola, dišavnice, okrasni grmi, pojavile so se sadike oreha.

Poklepetali smo, izmenjali smo vrtičkarske izkušnje, slišali smo nove ideje in napovedali dogodek, ki bo v četrtek, 12. maja ob 16h na Osnovni šoli Cvetka Golarja. Društvo RAST bo gostilo strokovnjakinje Miše Pušenjak, ki bo svetovala, na kaj moramo biti pozorni, ko skrbimo za ohranjanje semen. Vključno s tem dogodkom bo v zadružni trgovini Prlekija otvoritev SEMENKE, škatle, kjer si bo lahko vsakdo »izposodil« stare vrste semen. Nova semena bomo vrnili po zaključku vrtnarske sezone.

Martina Domajnko




Več v Kultura in izobraževanje