Ekipa prve pomoči KORK Stara Nova vas ima visok nivo usposobljenosti pri reševanju ponesrečenih

Zagotovo lahko nanje računamo tudi v primeru resničnih nesreč. Ekipo sestavljajo: Monika Šteiner, Boštjan Šteiner, Danijel Lesničar, Boris Zamuda, Srečko Bohanec, Sonja Ščavničar in spremljevalec Janja Zamuda.

Prlekija-on.net, sreda, 1. junij 2022 ob 17:33
Ekipa prve pomoči KORK Stara Nova vas

Ekipa prve pomoči KORK Stara Nova vas

Ekipa prve pomoči krajevne organizacije rdečega križa Stara Nova vas, se je v soboto, 28. maja, v sklopu Bogatajevi dnevi na Ptuju udeležila XXVI. Regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči. Organizirala ga je Uprava RS za zaščito in reševanje - Izpostava Maribor, Murska Sobota, Ptuj in Slovenj Gradec v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije. Sodelovalo je 9 ekip prve pomoči, katere so nudile prvo pomoč poškodovanim v štirih namišljenih realistično prikazanih situacijah po mestu Ptuj.

Na prvi delovni točki je prišlo do padca osebe iz višjega nadstropja na drugo osebo, oskrbeti je bilo potrebno odprti zlom stegnenice, hudo poškodbo hrbtenice z prenosom na nosilih in osebo s srčnim zastojem. Na drugi točki je bilo oživljanje nosečnice in dojenčka zaradi udara električnega toka, zraven je bil še nezavesten otrok. Na tretji delovni točki je prišlo do pretepa in napada s hladnim orožjem med opitimi mladostniki. Oskrbeti je bilo potrebno zlom medenice, vbodno rano in alkoholni opoj. Na tej točki je bilo preverjanje znanja uporabe zajemalnih nosil in radijske postaje ZARE. Zadnja delovna točka je bila pred mestno občino Ptuj, pred katero je potekala poroka, prišlo je do prerivanja med opitimi svati, med njimi je bil ugriz psa in pik čebele osebe, ki ima predpisan Epi Pen, poškodbo glave in sladkornim bolnikom. Usposobljenost ekip so preverjali ocenjevalci - zdravstveni delavci z veljavno licenco predavateljev prve pomoči RKS.

Ekipa prve pomoči območnega združenja rdečega križa Ljutomer krajevna organizacija Stara Nova vas je pokazala zelo visok nivo usposobljenosti pri reševanju ponesrečenih. Zagotovo lahko nanje računamo tudi v primeru resničnih nesreč. Ekipo sestavljajo: Monika Šteiner, Boštjan Šteiner, Danijel Lesničar, Boris Zamuda, Srečko Bohanec, Sonja Ščavničar in spremljevalec Janja Zamuda.Več v Kultura in izobraževanje