V Ormožu so izbirali najlepše starodobnike Slovenije

Prireditev je bila organizirana po vzoru prireditev Concours d' Elegance, ki veljajo za najbolj prestižne prireditve v svetu avtomobilskih starodobnikov.

Prlekija-on.net, sobota, 11. junij 2022 ob 23:01
Naj starodobnik Slovenije 2022

Naj starodobnik Slovenije 2022

V soboto, 11. junija, je v sklopu 3. občinskega praznika občine Ormož, ki ga pripravljata Občina Ormož in Javni zavod za turizem, kulturo in šport potekala atraktivna prireditev Naj starodobnik Slovenije 2022, ki je bila organizirana v sodelovanju s Slovensko veteransko avto-moto zvezo (SVAMZ).

Pobudnik prireditve je bil Franc Škrjanec, predsednik Društva starodobnih vozil Središče ob Dravi in predsednik SVAMZ, ki je ob tem povedal, da gre za edinstveno tovrstno prireditev v Sloveniji, postala pa naj bi tradicionalna in tudi z mednarodnimi razsežnostmi.

Prireditev je bila organizirana po vzoru prireditev Concours d' Elegance, ki veljajo za najbolj prestižne prireditve v svetu avtomobilskih starodobnikov. Največji tak dogodek vsako leto poteka na obali italijanskega jezera Como in privabi velik del svetovne elite in vozila, vredna po več milijonov evrov. Ormoška prireditev še sicer ni imela takšnih razsežnosti, tudi vozila niso bila tako prestižna in toliko vredna, so pa bili v konkurenci najbolj edinstveni starodobni avtomobili iz Slovenije in bližnjih držav.

Štiričlanska mednarodna komisija organizacije SVAMZ je popoldan razglasila zmagovalce v posameznih, osmih kategorijah in sicer: klasična eleganca do leta 1960, eleganca in harmonija barv, eleganca notranjosti in instrumentov, urejenost motornega prostora, modernost in igrivost dizajna; hitri in drzni in naj starodobno vozilo mlajše generacije, ki pa izstopa po posebnih dizajnih. Rezultate bomo objavili pozneje. Vsa vozila so prejela kovinsko plaketo, zmagovalci pa tudi steklene pokale. Najlepšega starodobnika so izbrali tudi obiskovalci s svojo oddano oceno. Po izboru publike je naj starodobnik postal Citroen Traksion, letnik 1947, katerega lastnik je Tone Dolinar iz Vitomarcev.

Na prireditvi je sodelovala tudi Osnovna šola Ormož, saj so šolarji med dogodkom risali vozila in dogajanje. Njihova umetniška dela so bila nato prodana na dražbi, zaslužek z dražbe pa bodo namenili v šolski sklad. Hkrati so v družbi razstavljenih vozil prikazali tudi avtomobile, ki jih obnavljajo v sklopu tehničnega pouka.

Foto: Špela Jambriško



Več v Družabno