Pihalni orkester Ljutomer praznuje 100 let obstoja

Visoko obletnico bodo obeležili z jubilejnim koncertom v petek, 17. junija 2022 ob 19. uri, v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru.

Prlekija-on.net, sreda, 15. junij 2022 ob 19:23
Pihalni orkester Ljutomer 2022, foto: Vanessa Tivadar Photography

Pihalni orkester Ljutomer 2022, foto: Vanessa Tivadar Photography

Pihalni orkester Ljutomer praznuje v letu 2022 svoj 100. jubilej igranja, medgeneracijskega povezovanja in razveseljevanja domače publike ter publike onstran meja. Jubilejni koncert bo v petek, 17. junija 2022 ob 19. uri, v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru. Kot gostje bodo nastopili Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Godba na pihala Središče ob Dravi in Prekmurska godba Bakovci. Koncert bo hkrati tudi počastitev dneva državnosti, slavnostni govornik bo mag. Igor Teršar, Ministrstvo za kulturo.

Bogato zgodovino pihalnega orkestra smo na portalu predstavili že pred desetimi leti ob 90. obletnici, kar si lahko preberete v povezanem članku. Spodaj pa objavljamo še dopolnjeno z zadnjimi desetimi leti.

V priloženem videu si lahko ogledate tudi koncert ob 90-letnici, vabljeni pa ta petek v zavetje stoletnih hrastov, kjer se bo orkester ob 100-letnici na jubilejnem koncertu predstavil z bogatim programom skupaj z gosti.

Pihalni orkester v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja

Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer 1922-2012


Pihalni orkester Ljutomer 1922-2022

Pihalni orkester Ljutomer je bil ustanovljen 1. aprila leta 1922. Prvi dirigent je postal Franc Zacherl, ki je orkester vodil do leta 1940. Delovanje orkestra ni prenehalo niti med 2. svetovno vojno, ko ga je vodil Avgust Pevec. V letu 1946 je orkester prevzel Avgust Loparnik, izšolani vojaški kapelnik in ravnatelj glasbene šole. Pod njegovo taktirko je orkester leta 1951 dosegel 1. mesto na pokrajinskem tekmovanju v Mariboru. Leta 1952, ob 30. obletnici delovanja, so godbeniki prejeli prve uniforme in instrumente. Obletnico so obeležili s samostojnim koncertom in vzponom na Triglav z instrumenti.

Med letoma 1973 in 1983 je orkester vodil glasbeni učitelj Janko Škrajnar. V tem obdobju so godbeniki gostovali na različnih revijah pihalnih orkestrov in se udeleževali tekmovanj. V letu 1976 je orkester sodeloval tudi na snemanju filma Privatni grehi, javne vrline. Leta 1983 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Darko Vizjak. Ob 75. obletnici pihalnega orkestra je v Ljutomeru potekala revija pihalnih orkestrov.

Leta 1989 je orkester znova prevzel Janko Škrajnar. Vodil ga je vse do leta 1993, ko ga prevzel glasbeni učitelj Ignac Karba. V tem času so se godbeniki udeleževali raznih revij in tekmovanj ter gostovanj po Evropi. Tako so se med drugim udeležili Evropske revije pihalnih orkestrov v Sarvaru na Madžarskem. Leta 1997 je orkester prejel Miklošičevo nagrado kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v Občini Ljutomer. V letu 2001 je izšla prva zgoščenka pihalnega orkestra, imenovana V novo tisočletje, orkester pa se je odpravil na gostovanje v Göteborg (Švedska). V letu 2003 so gostovali tudi v Franciji.

V letu 2004 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Bojan Zelenjak. Orkester je v letu 2005 izvedel več samostojnih koncertov, med drugim je prvič izvedel koncert v ljutomerski cerkvi. Leta 2008 je orkester prevzel glasbeni učitelj Simon Novak. V letu 2012 je orkester s slavnostnim koncertom praznoval 90. obletnico obstoja. V letu 2015 so se orkestru uresničile velike sanje - orkester je dobil svoj glasbeni dom, imenovan Kulkišta. Leta 2016 so imeli ljutomerski godbeniki čast igrati na slavnostni seji Državnega zbora ob dnevu državnosti, v letu 2018 pa so gostovali v Vinkovcih na Hrvaškem.

V letu 2019 je orkester prevzel glasbeni učitelj Boštjan Lašič. V istem letu je orkester sodeloval tudi na prireditvi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Leta 2021 je orkester pridobil status društva v javnem interesu na področju kulture. V letu 2022 orkester praznuje 100. obletnico delovanja.

V vseh letih je orkester dosegal visoke rezultate na različnih tekmovanjih in se povezal s sosednjimi orkestri in orkestri v tujini. Danes šteje 53 članov različnih generacij, vse pa povezuje ljubezen do glasbe in ohranjanja ljubiteljske kulture v Ljutomeru.

Zgornji zapis sta po viru "90 let Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer. (2012). KD Ivan Kaučič Ljutomer" povzela in dopolnila Gregor Žižek in Kristina Žižek.

Člani pihalnega orkestra so:

Dirigent
Boštjan Lašič

Predsednik
Milan Lebar

Praporščak
Janko Kranjc

Flavte
Sabina Lašič
Petra Peischl
Antonija Kosi
Kristina Žižek
Ana Marija Divjak
Lina Salaj
Žana Ostrc

Klarineti
Minea Rudolf
Matija Zanjkovič
Manca Rozmarič
Tadeja Vrbnjak Zorman
Gregor Žižek
Ajda Ivezič
Tina Pregrad
Zala Rauter
Aleš Dolamič

Rog
Nuša Dolamič

Saksofoni
David Fortner
Tina Sovič
Damjan Markovič
Milan Lebar
Aleksander Kavčič

Trobente
Beat Dolamič
Žiga Dunaj
Rafael Pavličič
Božidar Štiberc
Neža Zanjkovič
Rok Šendlinger
Stanislav Lašič
Andrej Rebernik
Simon Novak
Luka Fras
Samo Janežič

Pozavne
Žan Žuman
Larisa Srša
Anej Smodiš
Tine Raj
Aleš Levačič
Aljaž Slavič

Baritoni
Boštjan Rauter
Žan Salaj

Tube
Marko Slavič
Marko Rauter

Tolkala
Zmago Pavličič
Mia Marinič
Nicol Petovar
Mia Belak
Kruno Karlovčec
Jaka Žunič
Lana Žuman



Več v Kultura in izobraževanje