Pihalni orkester Ljutomer z jubilejnim koncertom obeležil 100 let delovanja

Jubilejni koncert so pripravili v petek, 17. junija, v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru. Kot gostje so nastopili Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Godba na pihala Središče ob Dravi, Prekmurska godba Bakovci, KUD Muzika Križevci, Pihalni orkester Murska Sobota in Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer.

Prlekija-on.net, nedelja, 19. junij 2022 ob 07:53
100 let Pihalnega orkestra Ljutomer

100 let Pihalnega orkestra Ljutomer

Pihalni orkester Ljutomer v letu 2022 praznuje svoj 100. jubilej igranja, medgeneracijskega povezovanja in razveseljevanja domače publike ter publike onstran meja. Jubilejni koncert so pripravili v petek, 17. junija, v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru. Kot gostje so nastopili Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Godba na pihala Središče ob Dravi, Prekmurska godba Bakovci, KUD Muzika Križevci, Pihalni orkester Murska Sobota in Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer.

Koncert je bil hkrati tudi počastitev dneva državnosti. Kot slavnostni govornik je bil napovedan mag. Igor Teršar, sekretar z Ministrstva za kulturo, a je žal zbolel, zato je bil odsoten. Je pa povezovalec programa Branko Hrga prenesel njegove besede vsem zbranim, kjer je izrekel iskrene čestitke ob tako visokem jubileju: "Glasba je prerokba. Kdor se je enkrat dotakne, ga prevzame za celo življenje. Glasba združuje in spodbuja, uči in nagrajuje, pričara radosti življenja in gane do solz. Že samo številni uspehi in priznanja, ki jih dosega vaš orkester, pričajo o kvalitetnem, kontinuiranem delovanju in bogatem talentu. Jubilejno leto je čas spoštovanja do začetkov in nova pot naprej. Prepričan sem, da se bo tradicija vašega društva uspešno nadaljevala tudi s prihodnjimi nastopi ter utrjevala dolgoletno prijateljstvo in sodelovanje med vami, občani Ljutomera in občine Ljutomer, ki vam stoji ob strani. Srečno."

Spregovorila je tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je med drugim povedala: "v naši občini smo ponosni na številne pomembne tradicije in zgodovinske mejnike, ki nas delajo prepoznavne v širšem slovenskem prostoru. Med temi je tudi godbeništvo, ki v letu 2022 slavi visok jubilej. Zato ob tej priložnosti iskreno čestitam vsem, ki ste na kakršenkoli način pomagali ustvarjati 100-letno prehojeno pot pihalnega orkestra v Ljutomeru.

»Živimo v majhni državi, a vendar imamo bogato glasbeno dediščino, na katero smo lahko ponosni,« je ob eni priložnosti dejal priznani skladatelj in dirigent Lojze Krajnčan, naš prleški rojak. In tega se v Ljutomeru več kot zavedamo. Naši predniki so nastavili odlične temelje, sedanja generacija strokovno usposobljenih pedagogov pa skrbi, da iz ljutomerske Glasbene šole Slavka Osterca prihajajo izvrstni glasbeniki, ki med drugim tudi tvorijo današnjo sestavo ljutomerskega pihalnega orkestra. Občina Ljutomer je prav v času priprav na visok jubilej poskrbela, da je bila energetsko sanirana in v celotni prenovljena stavba glasbene šole, ki ima sedaj tudi odlične prostorske pogoje za poučevanje mladih glasbenikov, ki bodo, v kar sem prepričana, čez čas tvorili zasedbo pihalnega orkestra in nadaljevali bogato tradicijo. Sodelovanje v različnih glasbenih zasedbah je za marsikoga brezplačno, prostovoljno. Zato še posebej velik poklon vsem tistim, ki svoj prosti čas namenjate za vaje in nastope ter s tem skrbite tudi za promocijo Ljutomera in širšega območja Prlekije. Hvala vam.

Občinski svet Občine Ljutomer je letošnje leto razglasil za Leto prleških vrednot in vinske kulture. Tudi glasbeno ustvarjanje in častitljiv jubilej sta posebni vrednoti, ki ju je vredno izpostavljati in se z njima pohvaliti pred širšo javnostjo. Teh vrednot se moramo zavedati in jih spoštovati. Cenjeni godbeniki hvala vam za vse."

Ob tej priložnosti je v imenu Občine Ljutomer podelila zahvalo orkestru, ki jo je prevzel predsednik KD Pihalnega orkestra Ljutomer, Milan Lebar, ki je v imenu upravnega in nadzornega odbora ter v svojem imenu iskreno čestital godbenikom ob visokem jubileju.

Ob tem so se poklonili tudi prejšnjim dirigentom orkestra, prisotni so bili Janko Škrajnar, Ignac Karba in Simon Novak.

100 let Pihalnega orkestra Ljutomer

Program jubilejnega koncerta: The Olympic Spirit (John Williams, arr. R. Smeets), Ammerland (Jacob de Haan), Alvamar Overture (James Barnes), Memory (A. L. Webber, arr. J. Vinson), Celebration and Song (Robert Sheldon), Rocky (B. Conti, Survivor, arr. P. Roszell), Abba Gold (Abba, arr. Ron Sebregts), Čez zelene trate (S. V. Avsenik, arr. S. Avsenik ml., Sabina Lašič, vokal) in premierno Po prleških goricah (Lojze Krajnčan). Vsi orkestri skupaj so na koncu zaigrali še Na Rogli (Lojze Krajnčan) in Slovenci (Drago Lorbek).

Ob koncertu so se obiskovalci lahko sprehodili tudi skozi razstavo o zgodovini orkestra. Izvedeli so lahko vse o vidnejših dosežkih orkestra in pobližje spoznali vse člane. Prav tako ni manjkala niti dobra kapljica in domače dobrote, ki so jih pripravili lokalni ponudniki Vinogradništvo Novak, Vinogradništvo Kovačič, Vino Prlekus, Kmetija J.A.N.A., Babičina hiša in Zeliščarstvo Divjak.

Pihalni orkester Ljutomer 1922-2022

Pihalni orkester Ljutomer je bil ustanovljen 1. aprila leta 1922. Prvi dirigent je postal Franc Zacherl, ki je orkester vodil do leta 1940. Delovanje orkestra ni prenehalo niti med 2. svetovno vojno, ko ga je vodil Avgust Pevec. V letu 1946 je orkester prevzel Avgust Loparnik, izšolani vojaški kapelnik in ravnatelj glasbene šole. Pod njegovo taktirko je orkester leta 1951 dosegel 1. mesto na pokrajinskem tekmovanju v Mariboru. Leta 1952, ob 30. obletnici delovanja, so godbeniki prejeli prve uniforme in instrumente. Obletnico so obeležili s samostojnim koncertom in vzponom na Triglav z instrumenti.

Med letoma 1973 in 1983 je orkester vodil glasbeni učitelj Janko Škrajnar. V tem obdobju so godbeniki gostovali na različnih revijah pihalnih orkestrov in se udeleževali tekmovanj. V letu 1976 je orkester sodeloval tudi na snemanju filma Privatni grehi, javne vrline. Leta 1983 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Darko Vizjak. Ob 75. obletnici pihalnega orkestra je v Ljutomeru potekala revija pihalnih orkestrov.

Leta 1989 je orkester znova prevzel Janko Škrajnar. Vodil ga je vse do leta 1993, ko ga prevzel glasbeni učitelj Ignac Karba. V tem času so se godbeniki udeleževali raznih revij in tekmovanj ter gostovanj po Evropi. Tako so se med drugim udeležili Evropske revije pihalnih orkestrov v Sarvaru na Madžarskem. Leta 1997 je orkester prejel Miklošičevo nagrado kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v Občini Ljutomer. V letu 2001 je izšla prva zgoščenka pihalnega orkestra, imenovana V novo tisočletje, orkester pa se je odpravil na gostovanje v Göteborg (Švedska). V letu 2003 so gostovali tudi v Franciji.

V letu 2004 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Bojan Zelenjak. Orkester je v letu 2005 izvedel več samostojnih koncertov, med drugim je prvič izvedel koncert v ljutomerski cerkvi. Leta 2008 je orkester prevzel glasbeni učitelj Simon Novak. V letu 2012 je orkester s slavnostnim koncertom praznoval 90. obletnico obstoja. V letu 2015 so se orkestru uresničile velike sanje - orkester je dobil svoj glasbeni dom, imenovan Kulkišta. Leta 2016 so imeli ljutomerski godbeniki čast igrati na slavnostni seji Državnega zbora ob dnevu državnosti, v letu 2018 pa so gostovali v Vinkovcih na Hrvaškem.

V letu 2019 je orkester prevzel glasbeni učitelj Boštjan Lašič. V istem letu je orkester sodeloval tudi na prireditvi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Leta 2021 je orkester pridobil status društva v javnem interesu na področju kulture. V letu 2022 orkester praznuje 100. obletnico delovanja.

V vseh letih je orkester dosegal visoke rezultate na različnih tekmovanjih in se povezal s sosednjimi orkestri in orkestri v tujini. Danes šteje 53 članov različnih generacij, vse pa povezuje ljubezen do glasbe in ohranjanja ljubiteljske kulture v Ljutomeru.

Zgornji pregled zgodovine orkestra sta po viru "90 let Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer. (2012). KD Ivan Kaučič Ljutomer" povzela in dopolnila Gregor Žižek in Kristina Žižek.

100 let Pihalnega orkestra Ljutomer

Člani pihalnega orkestra so:

Dirigent
Boštjan Lašič

Predsednik
Milan Lebar

Praporščak
Janko Kranjc

Flavte
Sabina Lašič
Petra Peischl
Antonija Kosi
Kristina Žižek
Ana Marija Divjak
Lina Salaj
Žana Ostrc

Klarineti
Minea Rudolf
Matija Zanjkovič
Manca Rozmarič
Tadeja Vrbnjak Zorman
Gregor Žižek
Ajda Ivezič
Tina Pregrad
Zala Rauter
Aleš Dolamič

Rog
Nuša Dolamič

Saksofoni
David Fortner
Tina Sovič
Damjan Markovič
Milan Lebar
Aleksander Kavčič

Trobente
Beat Dolamič
Žiga Dunaj
Rafael Pavličič
Božidar Štiberc
Neža Zanjkovič
Rok Šendlinger
Stanislav Lašič
Andrej Rebernik
Simon Novak
Luka Fras
Samo Janežič

Pozavne
Žan Žuman
Larisa Srša
Anej Smodiš
Tine Raj
Aleš Levačič
Aljaž Slavič

Baritoni
Boštjan Rauter
Žan Salaj

Tube
Marko Slavič
Marko Rauter

Tolkala
Zmago Pavličič
Mia Marinič
Nicol Petovar
Mia Belak
Kruno Karlovčec
Jaka Žunič
Lana Žuman

Pihalni orkester Ljutomer 2022, foto: Vanessa Tivadar Photography

Pihalni orkester Ljutomer praznuje 100 let obstoja




Več v Kultura in izobraževanje