Murska Sobota bo gostila najboljše pilote toplozračnih balonov na svetovnem prvenstvu

V Murski Soboti bodo gostili največjo letalsko športno prireditev, svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ko bomo lahko v zraku občudovali več kot 150 balonov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. junij 2022 ob 13:07
Goran Grgič, Igor Eržen, Matjaž Pavlinjek in Štefan Pavlinjek

Goran Grgič, Igor Eržen, Matjaž Pavlinjek in Štefan Pavlinjek

V Sloveniji letos med 16. in 23. septembrom v Murski Soboti gostimo največjo letalsko športno prireditev, svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ko bomo lahko v zraku občudovali več kot 150 balonov. V šestih tekmovalnih dneh se bo pomerilo 105 tekmovalnih balonarskih ekip iz 33 držav, za obiskovalce pa pripravljajo bogat spremljevalni program; na voljo bodo tudi komercialni poleti za vse, ki bi si v času prvenstva želeli poleteti z balonom.

V Murski Soboti bo letos med 16. in 23. septembrom potekal letalski dogodek najvišjega ranga: svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki je bilo zaradi pandemije za dve leti prestavljeno. Tekmovanje organizira domači ROTO balon klub v sodelovanju s partnerji: FAI - svetovno letalsko zvezo, Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota.

Pokrajina ob Muri je idealna za letenje z baloni zaradi svoje ravnice ter primernih temperatur in vetrov. V regiji so že leta 1994 gostili evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Takratne ekipe tekmovalcev se ga še vedno z naklonjenostjo spominjajo po odlični organizaciji, lepi pokrajini za letenje in prijaznosti domačinov.

Leta 2019 je v isti organizaciji kot letos potekalo Svetovno predprvenstvo in Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki se ga je udeležilo 40 ekip iz Slovenije in 18 drugih držav. Predtekmovanje je bila nekakšna generalka za svetovno prvenstvo in organizatorji so se odlično izkazali. Leta 2020 jim je kljub ukrepom proti pandemiji uspelo izvesti Odprto državno prvenstvo in prvič v zgodovini Slovenije smo lahko doživeli vzlet plinskih balonov izpred paviljona Expano pri Soboškem jezeru, ki so v eni noči poleteli vse do Poljske.

Štefan Pavlinjek, predsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva, napoveduje še en vrhunski športni dogodek: »Gre resnično za največjo letošnjo športno prireditev na naših tleh, na kar smo v Pomurju zelo ponosni. To je veliko priznanje za slovensko balonarstvo in nadvse odgovorna naloga za organizacijski odbor. Prihaja nova generacija mladih, ambicioznih in zagnanih pilotov, ki meje poletov z baloni pomikajo višje. Letošnje svetovno balonarsko prvenstvo Murska Sobota 2022 bo organizacijsko še zahtevnejše, saj bodo samo tekmovalne ekipe štele 800 ljudi

Na svetovnem prvenstvu bodo sodelovale tekmovalne ekipe z vsega sveta. Kot pravi Igor Eržen, predsednik Letalske zveze Slovenije, resnično grejo vse čestitke organizatorjem, da jim je FAI zaupala ta vrhunski športni dogodek. V zraku bomo lahko občudovali več kot 150 balonov, ki bodo v glavnem vzletali in pristajali na Letališču Murska Sobota; glavni center za tekmovalce bo v Gradu Rakičan, medtem ko bo otvoritvena slovesnost z bogatim spremljevalnim programom potekala na prizorišču Expano. 12 dni bomo gostili kar 105 balonarskih ekip iz 33 držav, ki se bodo v šestih tekmovalnih dneh pomerile v različnih tekmovalnih nalogah ter pokazale svoje znanje in spretnosti pri upravljanju balonov.

Tekmovanje poteka v skladu s standardnimi pravili Mednarodne letalske zveze (FAI), katera določajo naloge, v katerih se pomerijo piloti, in pravila, na podlagi katerih je na koncu tekmovanja izbran pilot zmagovalec. Vsak dan se načrtujeta dva poleta, eden zjutraj in eden zvečer, vsak polet pa lahko vsebuje več različnih nalog, ki so opredeljene tik pred samim začetkom poleta, ko so znane vremenske razmere. Cilj tekmovalnih letov ni doseganje najboljšega časa, razdalje ali višine kot pri drugih športih. Tekmovanja od pilotov zahtevajo, da uporabijo svoje znanje pri upravljanju balonov nad določenim območjem. Naloge vključujejo cilje, tarče, področja za točkovanje, časovne in prostorske omejitve, ki jih mora pilot upoštevati, da dokaže svoje sposobnosti načrtovanja letenja, predvidevanja in upravljanja z balonom v danih vremenskih razmerah. Tekmovanje je pravzaprav strateška igra, v kateri tekmovalci kombinirajo več komponent, kar zahteva precej taktičnih znanj.

Toplozračni balon

»V Sloveniji imamo kar nekaj odličnih pilotov toplozračnih balonov, ki dosegajo izjemne rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih. Letos bodo na svetovnem prvenstvu našo državo zastopali Vito Rome, Dejan Buzeti in Jernej Bojanovič. Na letošnjem tekmovanju bomo gostili tudi aktualnega svetovnega prvaka Dominica Bareforda, aktualno svetovno prvakinjo v ženski konkurenci Dario Dudkiewicz-Golawsko in dva mladinska svetovna prvaka Roya Gommerja in Jana Suchyja,« je povedal Goran Grgič, namestnik direktorja svetovnega prvenstva.

To pa ne bo samo dogodek za tekmovalce najvišjega ranga, ampak balonarski spektakel, obljublja Matjaž Pavlinjek, predsednik ROTO balon kluba in generalni direktor organizacije svetovnega prvenstva: »Množica pisanih balonov v zraku je vsekakor paša za oči, ki bo v Pomurje gotovo privabila množico ljubiteljev toplozračnih balonov iz Slovenije in tujine. Tovrstna športna tekmovanja so obogatitev turistične ponudbe Pomurja, skupaj z razstavnim paviljonom Expano in številnimi drugimi zanimivostmi, hkrati pa gradijo prepoznavnost Slovenije v svetu

Organizatorji letos pripravljajo bogat spremljevalni program za širšo javnost. Večer pred otvoritveno slovesnostjo, 16. septembra, bo koncert »Godba fest« z različnimi godbami na pihala, ponovno bomo uživali tudi v pogledih na čarobno osvetjene plinske balone in njihov vzlet. Na otvoritveni prireditvi, 17. septembra, kjer pričakujejo do 10.000 ljudi, bo glavna atrakcija enourni letalski miting EXPANO AEROSHOW in KEY GRAB, atraktivna disciplina, v kateri baloni tekmujejo, kdo bo prvi pobral ključ sredi Soboškega jezera. Med najbolj fotogeničnimi trenutki bodo zagotovo večerni skupinski vzleti (FLY-OUT) in jutranji skupinski prileti (FLY-IN) več kot 100 balonov v okolici letališča Murska Sobota ter NIGHT GLOW, ponoči bo namreč 40 festivalnih balonov zažarelo v posebnem sijaju, v vseh barvah in oblikah.

Najbolj težko pričakovana novost letošnje prireditve so komercialni poleti - 100 mest na jutranjih in 100 mest na večernih poletih bo namreč vsak dan prvenstva na voljo tudi obiskovalcem, ki bodo lahko poleteli z balonom in si ogledali prizorišče s ptičje perspektive ... Rezervacije in nakup kart za polet bodo na voljo prihodnji teden na spletni strani organizatorja. Vabljeni torej v Mursko Soboto, da spoznate nove šampione in od blizu doživite ta edinstveni šport.

 

Objavil/a Hot Air Balloons 2022 dne Sreda, 22. junij 2022


Več v Šport