Obeležili 150 let obstoja PGD Ljutomer

Ob 150-letnici PGD Ljutomer so na hipodromu pripravili osrednjo proslavo s prevzemom novega hitrega tehnično reševalnega vozila Ford Transit in večerno gasilsko veselico.

Prlekija-on.net, petek, 1. julij 2022 ob 16:49
150 let PGD Ljutomer

150 let PGD Ljutomer

Gasilci PGD Ljutomer so v letošnjem juniju z več dogodki obeležili 150-letnico delovanja društva. 150 let so sicer praznovali lani, a zaradi omejitev ni bilo izpeljanih nobenih dogodkov. V sredini junija so pripravili 1. gasilsko žüpo, nato v ljutomerskem parku slavnostno akademijo, kjer so podelili priznanja in prevzeli nov društveni prapor, prejšnjo soboto pa so na hipodromu pripravili osrednjo proslavo s prevzemom novega gasilskega vozila Ford Transit HTRV in večerno gasilsko veselico.

Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer sodi v najožji vrh slovenskih gasilskih društev z najdaljšo tradicijo in velja za najstarejše društvo v pomurski statistični regiji ter za eno izmed najstarejših gasilskih društev pri nas. Ustanovljeno je bilo leta 1871, dve leti po ustanovitvi prvega gasilskega društva v Metliki in tri leta po tem, ko je v Ljutomeru 9. avgusta 1868 potekal I. slovenski tabor, na katerem je zaživela ideja o Zedinjeni Sloveniji.

V zgodovini delovanja so se menjale številne generacije gasilcev, doživeli so politične, gospodarske in druge spremembe, a vedno jim je bilo načelo pomagati ljudem v nesreči. Tudi na področju modernizacije voznega parka in opreme so šli v korak s časom.

Člani gasilskega društva na Glavnem trgu v Ljutomeru ob prevzemu gasilskega avtomobila in motorne brizgalne leta 1927

150 let – Ponosni, s poGledom v prihoDnost Ljutomer


V soboto, 25. junija, na dan državnosti so tako na hipodromu pripravili osrednjo proslavo z gasilsko parado gasilcev s prapori iz Gasilske zveze Ljutomer in sosednjih zvez, kulturnim programom, prevzemom novega vozila in gasilsko veselico.

Ob številnih visokih gostih iz gasilskih vrst, je med njimi bil prisoten predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, ki je ob visokem jubileju društvu podelil plaketo za 150-letno delovanje na področju gasilstva. Prisoten je bil tudi Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije. Šarec je ob častitljivi obletnici v svojem nagovoru spomnil na izzive sodobne družbe. "Soočamo se z izzivi modernega sveta, ki ni naklonjen društvenemu življenju in delu za sočloveka, temveč je naklonjen individualizaciji. Zato je veliko poslanstvo gasilske organizacije, da te stereotipe sodobnosti razbija. In to zelo uspešno." Kot je povedal, je prepričan, da bo gasilska organizacija tudi v prihodnje uživala največjo podporo zaupanja pri ljudeh - tako kot jo uživa danes.

Spomnil je tudi na rojstni dan naše domovine in veliko vlogo gasilske organizacije v času, ko smo se borili za samostojno Slovenijo. "Zato praznujmo ponosno, odločno in se veselimo največjega praznika naše države. Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ljutomer pa želim pogumno in smelo v nadaljnjih 150 let."

V imenu PGD Ljutomer je zbrane pozdravil predsednik PGD Ljutomer, Danilo Polanič, ob visoki obletnici pa je županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba društvu podelila priznanje, v društvu pa so podelili zahvale posameznikom. Ljutomerskim gasilcem so se zahvalili s priznanji tudi gasilci iz pobratenega mesta Užice iz Srbije. Novo vozilo je blagoslovil ljutomerski župnik Goran Merica.

Ob tej priložnosti so bila podeljena tudi odlikovanja GZ Slovenije. Gasilsko odlikovanje plamenico II. stopnje je prejel Bojan Grnjak, gasilsko odlikovanje plamenico I. stopnje pa so prejeli Dušan Hunjadi, Saško Kodelič, Miroslav Kosi, Bojan Polanič, Danilo Polanič, Zvonko Polanič, Zdravko Vučko in Janez Fajfar, Leonardo Markovič pa je prejel odlikovanje za posebne zasluge.

Za kulturni program so poskrbeli KD Pihalni orkester Ljutomer, tamburaška skupina Brajde in mladi gasilci iz PGD Ljutomer. Po proslavi je sledila gasilska veselica s skupinama Chicas in Zlata Žila pozno v noč.

Gasilska veselica ob 150-letnici PGD Ljutomer

Gasilci pripravili veliko gasilsko veselico v Ljutomeru




Več v Kultura in izobraževanje