Primer dobre prakse s projektom SKUM na OŠ Stročja vas

Tudi v 8. razredu smo pri predmetu državljanska in domovinska kultura ter etika še enkrat ponovili delitev oblasti v Republiki Sloveniji na tri veje oblasti.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. julij 2022 ob 12:42
Tri veje oblasti v 8. razredu na OŠ Stročja vas

Tri veje oblasti v 8. razredu na OŠ Stročja vas

Sledil je obisk poklicnega fotografa Luka Dakskoblerja, ki učencem dal malo težjo nalogo, kot so jo imeli sedmošolci. Svoje znanje o izvršilni, zakonodajni in sodni veji so morali prikazati skozi fotografijo. Seveda nam je g. Luka najprej razložil, kako narediti res profesionalno fotografijo. Pokazal nam je kar nekaj svojih fotografij, nad katerimi smo bili navdušeni.

Nato pa so učenci vzeli v roke svoje mobilne telefone in se začeli ozirati okrog sebe in iskati v svoji okolici, kaj predstavlja zakonodajno, kaj izvršilno in kaj sodno vejo. Naloga se jim je sprva zdela lahka, a ko so se znašli sami z mobitelom v Ljutomeru ali Stročji vasi, niso vedeli, kako in kaj. S časoma so s pomočjo navodil učiteljice in fotografa začeli opažati veje oblasti povsod okrog sebe.

Svoje fotografije so pridno pošiljali g. Luki, ki je naredil končni izbor fotografij za posamezno vejo. Pri vsaki veji oblasti so zapisali kratko uvodno besedilo ter naslovili čisto vsako fotografijo. Tako je nastala razstava, ki so si jo lahko ogledali tako učenci kot tudi obiskovalci zaključne prireditve na OŠ Stročja vasi.

Fotograf Luka Dakskobler je o delu z našim razredom povedal: »Po pričakovanju je sicer najmanj fotografij nastalo na temo zakonodajne oblasti, malo več na temo sodne in seveda ogromno fotografij na temo izvršilne, tudi zato, ker so fotografirali še v času epidemije, omejitev, odlokov itd. Za končno razstavo smo nato pripravili okrog 45 odličnih fotografij, ki zajamejo izjemno širok spekter oblasti. Pravzaprav so učenci zajeli še več, a smo v številu fotografij na razstavi seveda omejeni

Bernardka Marinič



Več v Kultura in izobraževanje