Vzpostavljajo animacijsko-filmski studijo

V sklopu Mladinskega centra Prlekije-združenja NVO, socialnega podjetja bodo v jesenskem času predali namenu svoj lasten animacijsko-filmski studijo.

Prlekija-on.net, četrtek, 21. julij 2022 ob 13:16
Gledališko-filmska delavnica

Gledališko-filmska delavnica

V okviru več let trajajoče projektne aktivnosti Regionalnega pomurskega kulturno multimedijskega centra, ki deluje v sklopu pravnega subjekta Mladinskega centra Prlekije-združenja NVO, socialnega podjetja na Spodnjem Kamenščaku 23, bodo v jesenskem času predali namenu svoj lasten animacijsko-filmski studijo. Vsa adaptacijska prostorska dela so na vrhuncu , pa tudi nabava opreme že intenzivno poteka. Na svečani, otvoritveni jesenski slovesnosti bosta tako trak prerezali Andreja Goetz, samozaposlena v kulturi kot pedagoginja in filmska animatorka ter uspešna dolgoletna mentorica poučevanja filmske animacije ter Irena Kržan, samostojna strokovna svetovalka za projekte ESS pri JSKD, centrala Ljubljana. Že dlje časa pa posvečajo tudi vso pozornost pridobivanju dodatnih znanj na področju kulturnih dejavnosti.

Tamara Brumen, profesionalna kulturna menedžerka-mladinska delavka iz omenjenega centra, se je tako udeležila nedavno v Kopru poletnih gledališko-filmskih delavnic v realizaciji Študijskega centra JSKD. Program delavnic je obsegal štiri sklope in sicer: - Pozor-prizor: uprizoritvena interpretacija in njena uporaba, mentorica Mateja Kokol. - Kako pisati za film: Pet lekcij iz scenaristke, mentorica Ana Lasić. - Drama vsakdanjega življenja: drama, javni prostor in ustvarjanje pomena, mentorica Chris Cooper iz Velike Britanije ter - Animirani film-stop animacija, mentorica Andreja Goetz. Tej zadnji delavnici se je mlada prleška udeleženka Tamara v celoti posvetila. Delavnica je bila namenjena ustvarjanju kratkega animiranega filma. Delavnica je bila namenjena vsem, ki se želijo preizkusiti v animiranem filmu.

Pri ustvarjanju so slušatelji in aktivni udeleženci in ustvarjalci animacije spoznali celoten proces izdelave animiranega filma od ideje, likovne zasnove in animacije. Spoznali so principe montaže ter njen vpliv na dojemanje zgodbe, ritem ter celotno dramaturgijo filma. Ob koncu so filmsko animacijo še zvočno opremili z živo glasbo - z glasbili in zvočili ter opazovali, kako glasba in zvok prispevata k polnokrvnosti likov in celotnega animiranega filma. Animirali so v manj znani tehniki stop animacije - slikanje sličico po sličico in to na steklo. Pripomočki za slikanje na steklo so običajno oljne barve, lahko pa se uporablja tudi katerekoli druge materiale. V konkretnem tokratnem ustvarjanju so uporabili na animacijski mizi kar pesek. Pri delu so zagnani ustvarjalci skušali biti kar se da ustvarjalni in raziskovalni. Tako je nastal animirani film z naslovom VAŠA ODLOČITEV in govori o splavu.

Mentorica ANDREJA GOETZ je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani z avtorskim animiranim filmom Knjiga te čaka, poišči jo ! Od leta 2006 deluje kot mentorica različnih delavnic in seminarjev animiranega filma. Leta 2014 je bila zaposlena v Nacionalnem filmsko-vzgojnem programu Art kino mreže Slovenije kot koordinatorka in mentorica delavnic animiranega filma. V projektu je skupaj s sodelavkami izvedla 252 delavnic, ki so potekali po vrtcih in osnovnih šolah po vseh Sloveniji. Kot avtorica besedil je sodelovala pri nastajanju prvega priročnika za animirani film v Sloveniji z naslovom Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016. Leta 2017 je kot predavateljica sodelovala v projektu Razumevanje filma namenjen srednjim šolam po Sloveniji, ki ga izvaja Slovenska Kinoteka. Je koordinatorka programa in mentorica delavnic pri Društvu za izvajanje filmske vzgoje Slon, ki izvaja predvsem dejavnosti za otroke in mlade na področju animiranega filma. Kot članica žirije za izbor animiranih filmov sodeluje pri natečaju Živel strip! Živela animacija ! za osnovnošolce in srednješolce Furlanije-Julijske krajine in Slovenije. Je koordinatorka otroškega programa na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, kjer je tudi članica žirije za otroški program ob katerem izvaja tudi pedagoško vodene pogovore.

Že v nasladnem mesecu se Tamara Brumen ponovno v Kopru udeležuje izobraževanja: Ustvarjanje kratkega filma, katerega mentor bo Italijan Moritz Holzinger, ki bo potekalo v okviru Mednarodnih gledaliških in filmskih delavnic »Pelji me na morje«. Sodelavka Regionalnega pomurskega kulturno multimedijskega centra - MCP-ja Tadeja Muršič pa v Mariboru kar več modulov v trajanju do 120 ur po modulu in sicer: KREATIVNO PISANJE DRAMSKIH BESEDIL, SCENARISTIKA, RADIJSKA IGRA, PERFORMANS, UPRIZARJANJE; - INŠTRUMENTALNA ŠOLA IN MENEDŽMENT; - KOMUNIKACIJSKE KOMPETENCE ; - PRAVO, EKONOMIKA IN UPRAVLJANJE V KULTURI. Vsa izobraževanja izvaja Študijski center JSKD, centrala Ljubljana ob podpori Evropskega socialnega sklada

Tekst: Marjan Kosić, mladinski delavec
Foto: arhiv MCP (Tamara Brumen)



Več v Kultura in izobraževanje