Vlada zagotovila finančna sredstva za prostovoljne gasilce in prostovoljce, ki se spopadajo s požari na Krasu

Namenili bodo 63,00 EUR za sodelujočega gasilca oziroma prostovoljca do 8 ur dela na dan ter 94,50 EUR znad 8 ur dela na dan.

Prlekija-on.net, sobota, 23. julij 2022 ob 15:01

Stanje na Krasu je še vedno zelo resno. Požar po prvih ocenah že presega površino 2000 hektarov, dodatno pa gašenje...

Objavil/a Gasilci 112 dne Četrtek, 21. julij 2022

Gasilci se borijo z največjim požarom v zgodovini Slovenije

Vlada Republike Slovenije je v petek za prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu, zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo ta razdelila prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem.

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sprejela odločitev, da se za prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij iz 28. člena Zakona o nevladnih organizacijah zagotovijo finančna sredstva, ki jih bodo ta razdelila prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem v višini:

  • 94,50 EUR za sodelujočega gasilca oziroma prostovoljca nad 8 ur dela na dan;
  • 63,00 EUR za sodelujočega gasilca oziroma prostovoljca do 8 ur dela na dan.

»Gre za majhen, vendar pomemben izkaz hvaležnosti«

Predsednik vlade dr. Robert Golob je izrazil hvaležnost za požrtvovalnost vseh sodelujočih na terenu. »Gre za simbolno gesto, vendar je potrebna, da bodo vsi, ki prostovoljno pomagajo na Krasu, vsaj v enem delu finančno nagrajeni. Gre za majhen, vendar pomemben izkaz hvaležnosti,« je povedal predsednik vlade dr. Robert Golob in izpostavil, da se lahko s požarom takih razsežnosti spopademo le skupaj.

»Žal šele v takšnih izrednih in žalostnih razmerah, kot smo jim priče v teh dneh na Krasu, v vseh dimenzijah vidimo, kako izjemno, vsestransko plemenito in hkrati nevarno in težko delo opravljajo gasilci, od katerih je mnogo prostovoljnih. Vsaka beseda zahvale za ves trud in skrb je zato več kot na mestu in izrekala jo bom vedno znova,« je dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Kot je dodala, so na Krasu v teh dneh razmere, v katerih je hitro ukrepanje in odzivnost življenjskega pomena. »Prostovoljske in nevladne organizacije so ukrepale hitro, zato se je nemudoma odzvalo tudi Ministrstvo za javno upravo, ki je za te organizacije sistemsko pristojno, in poiskalo možnost za zagotovitev finančnih sredstev«.

Po besedah Ajanović Hovnikove vlada namenja sodelovanju s civilno družbo posebno pozornost, kar je izpostavil tudi predsednik Vlade RS dr. Robert Golob, ki se je z nekaterimi nevladnimi organizacijami na delovnem srečanju sestal konec junija, drugo srečanje pa načrtuje konec julija 2022.

»Sodelovanje s prostovoljskimi in nevladnimi organizacijami bo vlada v prihodnje še nadgrajevala, v dialogu in s partnerskim odnosom tudi pri strateškem načrtovanju razvoja obeh področij. Zavedamo se, da nevladne organizacije za uspešno delo in razvoj potrebujejo ustrezno sistemsko podporo, zato na Ministrstvu za javno upravo pripravljamo sistemske rešitve za razvoj nevladnih organizacij in prostovoljstva, zagotavljamo sofinanciranje projektov in se zavzemamo za sodelovanje nevladnih organizacij pri pripravi predpisov. Profesionalizacijo nevladnih organizacij pa spodbujamo tudi z razpisi iz sklada za razvoj nevladnih organizacij,« še dodaja ministrica za javno upravo.



Več v Gospodarstvo