V Veržeju so pripravili rokodelski tabor

Na taboru so sodelovali učenci in dijaki stari od 12 do 17 let, ki so tekom 3-dnevnih programov spoznavali rokodelske veščine, kulturno dediščino posameznega okolja in predvsem ustvarjali - svoje lastne izdelke pod vodstvom izkušenih rokodelcev.

Prlekija-on.net, sobota, 30. julij 2022 ob 18:28
Rokodelski tabor v Veržeju

Rokodelski tabor v Veržeju

Rokodelski center DUO Veržej, ki je enota Zavoda Marianum Veržej, je v času poletnih počitnic (od 25. do 27. 7. 2022) pripravil Slovenski rokodelski tabor 2022. Gre za skupno aktivnost Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, ki je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravil skupno 7 taborov, ki so jih izvedli posamezni regijski rokodelski centri z namenom, da pritegnejo v rokodelsko ustvarjanje mlade. Na taboru so namreč sodelovali učenci in dijaki stari od 12 do 17 let, ki so tekom 3-dnevnih programov spoznavali rokodelske veščine, kulturno dediščino posameznega okolja in predvsem ustvarjali - svoje lastne izdelke pod vodstvom izkušenih rokodelcev.

Kot je povedal Ivan Kuhar, vodja tabora, so v Veržeju izpostavili lončarstvo, "saj je Pomurje v preteklosti bilo zelo tesno povezano s to rokodelsko dejavnostjo, tradicionalno lončarstvo pa, kljub vsem naporom, ki se vlaga v ohranjanje, počasi zamira. A veseli dejstvo, da ravno skozi delavnice in izobraževanja, ki jih izvajajo v Veržeju, vsaj del te tradicije gre naprej."

Spoznalo jo je tudi 7 udeležencev tabora v Veržeju, ki so se pogumno lotili dela na lončarskem vretenu, spoznavali različne tehnike obdelave in dodelave lončarskih izdelkov, jih poslikavali, dolbli, luknjali, brusili in še kaj - vse v želji po čim bolj unikatnih izdelkih. Dopoldneve, ki so jih mladi preživeli v lončarski delavnici, so vsekakor dobro izkoristili, tako da so si popoldneve zaslužili, da so jih preživeli malce bolj sproščeno, počitniško.

Vročino so premagovali v bazenih Term Banovci, odšli pa so tudi po sledeh tradicionalnih rokodelcev, kjer so v Prekmurju obiskali Lončarsko vas v Filovcih, v Prlekiji pa je svoje znanje podajal lončarski mojster Saša Žuman. Prosti čas so izkoristili za spoznavanje Prlekije, igranje družabnih iger in kino pod zvezdami, spekli pa so tudi čisto svojo pico. Za animacijo udeležencev je poskrbel Zavod Mali vüčejok iz Veržeja.

Udeleženci tabora so se ob zaključku vsekakor strinjali, da bodo z veseljem še naprej ustvarjali z glino.