Postavili so klopotec in okronali vinskega kralja Jeruzalemsko-ormoških goric

Na prireditvi Pozdrav trgatvi v Cerovcu Stanka Vraza je potekalo tudi tekmovanje v kuhanju iz kotlov, kjer je sodelovalo 13 ekip.

Prlekija-on.net, sobota, 20. avgust 2022 ob 09:26
Pozdrav trgatvi 2022

Pozdrav trgatvi 2022

V ponedeljek, 15. avgusta, je v Cerovcu Stanka Vraza pri Vrazovi kapelici potekala tradicionalna prireditev Pozdrav trgatvi, ki jo organizira TKD Ivanjkovci. Ob tem je potekalo tekmovanje v kuhanju iz kotlov, kjer je sodelovalo 13 ekip, postavili so klopotec nato pa okronali vinskega kralja Jeruzalemsko-ormoških goric.

Že dopoldan je na prizorišču 13 ekip pričelo s kuhanjem jedi v kotlih. Sodelovale so ekipe Svinjski rilčki I. (otroška ekipa iz Miklavža pri Ormožu), Svinjski rilčki II (starejša ekipa iz Miklavža pri Ormožu), Ja chef, Lovska družina Ivanjkovci, Vroči lonec, Mastni lonec, Ivanjkovčari, Skupina Vzklik, Za s kruhom pomazati, ekipa iz Hujbara, ekipa Kosečevi, Društvo Kuhača in Poskočne riglice.

Zbrane je na prireditvi pozdravil predsednik TKD Ivanjkovci, Mihael Črešnjevec: "Spoštovane gospe in gospodje, Veseli me, da smo se spet zbrali na tako lep dan, na dan Marijinega vnebovzetja, na dan ko so po tradiciji že naši predniki, ki so živeli na tem lepem kosu prleške zemlje, postavljali klopotce in pozdravljali trgatev. Tudi mi jo bomo danes pozdravili in nazdravili ob prvih zvokih čudovitega petja klopotca. Nahajamo se na kraju, kjer je kot otrok hodil naš pesnik Stanko Vraz, ki je kljub odhodu v drugo deželo vedno ljubil svoj domači kraj. Kako rad je imel svoj »štajerski raj«, kot je imenoval Cerovec, je zapisal v večih pesniških zbirkah. Njemu v spomin sedaj vsako leto podelimo Vrazovo plaketo, ki velja za našo najvišje priznanje in ga lahko prejmejo posamezniki za izjemne dosežke na področju kulture. Našo društvo ima lepo zgodovino, ustanovljeno je bilo leta 1947 prav tukaj v Cerovcu, takrat Prosvetno društvo Ivanjkovci. Čas je, da pozabimo skrbi in začnemo uživati prav v vsakem trenutku, kjer koli že smo. Prav povsod so srčni ljudje, ki s svojim po večini prostovoljnim delom in trudom prispevajo kamenček v bogat mozaik naše kulturne dediščine in ji s tem omogočamo, da se ohranja, da se razvija, da živi."

Ob tem je tudi izpostavil, da je društvo že od nekdaj gonilna sila različnih prireditev v domači krajevni skupnosti, prireditev Pozdrav trgatvi pa je zagotovo ena največjih in vedno dobro obiskana.

Spregovoril je še župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je med drugim povedal, da je ta prireditev ena od možnosti za prijetna druženja in spodbuda ohranjanju tradicije postavljanja klopotca. Spregovoril je tudi predsednik KS Ivanjkovci Anton Zadravec, ki v tovrstnih prireditvah vidi nove možnosti za promocijo domačih krajev in prispevek k turistični ponudbi občine. Organizatorji so tudi letos na prireditev povabili goste iz Hrvaške in sicer Udrugo građana iz kraja Margečan, prireditev pa je med drugimi gosti obiskal tudi podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič.

Okronali Vinskega kralja Jeruzalemsko-ormoških goric

Nato je sledil osrednji del prireditve in sicer kronanje 5. vinske kraljice Jeruzalemsko-ormoških goric oz. vinskega kralja. Prejšnja kraljica je bila Eva Leskovar, ki ji je mandat letos potekel, tokrat pa so okronali vinskega kralja. Po izboru komisije je novi vinski kralj Jeruzalemsko-ormoških goric postal Tilen Sedlak. Krono sta mu nadela župan in predsednik TKD Ivanjkovci, kraljevsko lento mu je nadela bivša vinska kraljica, "kraljevsko listino" pa izročila Barbara Podgorelec iz JSKD OI Ormož.

Tilen Sedlak je 31-letnik iz Obreža, ki ga je sicer življenjska pot zanesla med haloške vinograde, obdeluje pa tudi vinograde v Hermancih. Po poklicu je zdravstveni tehnik, srce pa mu bije za vinarstvo in vinogradništvo. Predstavil je tudi svoje kraljevsko vino »S-vino« in verjame, da bo dostojno zastopal interes Jeruzalemsko-ormoških vinogradnikov in jih tudi preko posebnih vinskih prireditev poskušal povezati s haloškimi.

Sledila je postavitev klopotca, ki so ga postavili domači fantje, podrobnosti o klopotcu ter običaju pa je predstavil dolgoletni član TKD Ivanjkovci Branko Fifnja. Opoldne je nato ob kapelici potekala še praznična sveta maša, ki jo je daroval Svetinjski župnik Jožef Rajner.

Podelili plakete in priznanja Stanka Vraza

Prireditev je bila tudi priložnost, da so podelili plakete in priznanja Stanka Vraza, ki jih TKD Ivanjkovci namenja zaslužnim članom društva. Plaketo je letos prejela Marija Feguš, ki v društvu aktivno sodeluje vse od začetka njegovega delovanja, priznanje je prejela Marija Kerndl, dolgoletna aktivna članica društva, zahvale "predsednika TKD Ivanjkovci", pa so prejeli zaslužni člani Dejan Klemen, Zlatko Vraz in Vilko Munda.

Popoldne je bil tudi čas, da so razglasili še rezultate kuhanja jedi iz kotla. Najboljšo juho je po mnenju komisije, ki so jo sestavljali Tomaž Novak, Aleš Caf, Matevž KosecMarta Gregorc in Alenka Zima, skuhala ekipa Svinjski rilčki I (Miklavž pri Ormožu), drugo mesto si je prislužila ekipa Kosečevi, vse ostale ekipe pa so zasedle tretje mesto. Nato je sledilo še druženje ob glasbi domače glasbena skupine Legende.

Foto: David Vidovič



Več v Družabno