Ureja se notranjost krožišča pri Maximusu v Gornji Radgoni

Zaradi drastičnega povečanja cen materialov so prvotno zasnovo skulpture morali prilagoditi višini proračunske postavke za ta namen, tako da bo v krožišču stala drugačna skulptura, kot je bilo predvideno.

Prlekija-on.net, sobota, 20. avgust 2022 ob 11:46
Obnova krožišča pri meji, foto: Občina Gornja Radgona

Obnova krožišča pri meji, foto: Občina Gornja Radgona

V sklopu operacije na 6. javni poziv za sofinanciranje operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Prlekija, z naslovom Vzpostavitev nove blagovne znamke kot nadgradnja blagovne znamke »Mesto sejmov in penine«, so v Gornji Radgoni pristopili k dejanski ureditvi in umestitvi skulpture v krožišče pri trgovskem centru Maximus, vendar v drugačni izvedbi od predvidene in že večkrat predstavljene javnosti.

Prvotna ideja je bila zasnovana na način, da bi v obstoječe krožišče umestili skulpturo, sestavljeno iz več plasti (nadstropij) iz lesenih plošč organskih amebičnih oblik, ki druga nad drugo prehajajo v vrh skulpture, in s posnemanjem oblike gričev simbolizirajo značilno krajino Slovenskih goric.

"Zaradi drastičnega povečanja cen materialov smo to prvotno zasnovo skulpture žal morali prilagoditi višini proračunske postavke za ta namen," sporočajo. Spremenjena idejna zasnova, katere avtorici sta Vera Šinko in Saša Bezjak, sedaj predvideva drugačno ureditev krožišča z drugačno izvedbo skulpture.

Idejna zasnova
Idejna zasnova, foto: Občina Gornja Radgona

"Skulptura, ki bo postavljena v središče krožišča bo iz skale tonalit, v katero se bo vstavila kovinska spirala, ki predstavlja zlati rez. Zlati rez je najlepši in najbolj skladen odnos dveh različnih količin, ki ga najdemo prav tako v naravi kot tudi v človeku. Pred samo skulpturo, gledano iz smeri Avstrije, je predvidena postavitev kovinskega napisa GORNJA RADGONA. Skulptura in napis bosta osvetljena z vseh strani. Okrog skulpture se bo na enakomerni razdalji posadilo osem borovcev," so na Občini Gornja Radgona opisali novo skulpturo.

Vrednost vseh del znaša okoli 18.000 EUR, del sredstev pa je sofinanciran iz sredstev ESRR. Izvajalec, ki je z deli že pričel, je Gradbeništvo Kaučič d.o.o., vsa dela pa se bodo zaključila predvidoma v sredini meseca septembra 2022.
Več v Gospodarstvo