Turistična ponudba Pohorja bogatejša za obnovljen Framski slap – Skalca in 7 energijskih točk

V okviru projekta »Prenova turističnih atrakcij na Pohorju« sta se obnovila dostop in okolica slapa, postavljene so nove interpretacijske table, klopi in stojali za kolesa na planoti nad slapom.

Prlekija-on.net, torek, 23. avgust 2022 ob 19:13
Prenova turističnih atrakcij na Pohorju

Prenova turističnih atrakcij na Pohorju

V okviru projekta »Prenova turističnih atrakcij na Pohorju« sta se obnovila dostop in okolica slapa, postavljene so nove interpretacijske table, klopi in stojali za kolesa na planoti nad slapom. V bližini hotela Pohorje Village Wellbeing Resort je novo podobo dobilo 7 energijskih točk. V sodelovanju z OŠ Dušana Flisa Hoče in OŠ Franca Lešnika - Vuka Slivnica pri Mariboru pa je bil izveden likovni natečaj, na katerem je sodelovalo kar 90 osnovnošolcev. Za obe prenovljeni atrakciji sta pripravljeni tudi novi promocijski predstavitveni zloženki v skladu s celostno grafično podobo Pohorja.

Partnerji projekta, Občina Hoče - Slivnica, RRA Podravje - Maribor in Planinsko društvo Skalca Hoče - Slivnica z omenjenimi aktivnostmi sledijo ciljem »Strategije razvoja Pohorja« v smeri nadgradnje naravnih in kulturnih znamenitosti ter vzpostavitve informacijske in doživljajske infrastrukture.

Župan občine Hoče - Slivnica, Marko Soršak, o novih pridobitvah in načrtih v prihodnje: »Zelo nas veseli, da smo te točke obnovili, vendar samo obnoviti še ne pomeni, da bodo turisti ali domačini tudi prišli. Pomembno je, da znamo te točke tudi promovirati in jih ponuditi na turističnem trgu ter s tem oživiti Pohorje« ter dodal »v prihodnosti bi želeli povezati celotno Pohorje tako s pohodniškimi kot kolesarskimi povezavami. Zato bo potrebna dodatna označitev poti z informativnimi tablami. Za e-kolesarje pa bi želeli postaviti dodatna polnilna mesta, da se lahko brez skrbi odpravijo tudi na daljše poti. Kot zanimivost bi želeli ponuditi označeno in opremljeno z informativnimi tablami pot ob meji občine Hoče - Slivnica, ki je dolga 45 km

Katalog ni zaključen dokument, temveč je vedno odprt za sveže predloge, izboljšave, dopolnitve in nadgradnje

Vse novosti so bile oblikovane v skladu s prepoznavno celostno grafično podobo Destinacije Pohorje in smernicami, zapisanimi v Katalogu elementov urbane opreme na Pohorju. Partnerji Partnerstva za Pohorje se namreč zavedajo, kako zelo je pomembna vizualna podoba destinacije, s katero se gradi identiteta Pohorja. Karmen Razlag, vodja sektorja za turizem na RRA Podravje - Maribor: »V želji, da se izognemo parcialnim pristopom v oblikovanju in posledično kakovosti, smo smernice enotne predstavitve urbane opreme na Pohorju združili v omenjenem dokumentu in se skupaj s partnerji zavezali, da jim sledimo. Katalog vsebuje široko paleto elementov: klopi in mize, ležalnike, stojala za kolesa in smuči, informacijske in panoramske table, razgledni pano, foto točke, toteme, hotel za žuželke, kukalo in podobne. Temeljno izhodišče predstavljata kamen in les, dva prvinska materiala, značilna za Pohorje« in dodaja »Katalog je zastavljen na način, da nam daje usmeritve in ni zaključen dokument, temveč je vedno odprt za sveže predloge, izboljšave, dopolnitve in nadgradnje, saj želimo kakovostnemu kreativnemu udejstvovanju pustiti odprta vrata oz. ga celo spodbujati, kot med drugim velevajo načela trajnostnega načrtovanja in razvoja

V okviru projekta »Prenova turističnih atrakcij na Pohorju«, ki je sofinanciran iz sredstev Republike Slovenije in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ukrepa PRP 19.2 - sredstva EKSRP, v okviru LAS Lastovica, so partnerji nove energijske točke opremili s totemi, klopmi in vhodnima portaloma, ki služita tudi kot foto točka. V okviru prenove Framskega slapa - Skalca pa so pripravili klopi in stojala za kolesa, informacijske ter interpretativne table.

Prenova turističnih atrakcij na Pohorju

Ta vikend pohod in kolesarjenje za širšo javnost

Framski slap - Skalca velja za planinsko izletniško točko. Pot do slapa so utrdili prvi člani in planinski vodniki že leta 1999. Planinsko društvo Skalca Hoče - Slivnica je pot vzdrževalo in urejalo po svojih najboljših močeh in finančnih zmožnosti, danes pa s ponosom zrejo v njegovo novo podobo, ki bo pritegnila pohodnike, izletnike, kolesarje in še koga. Že ta vikend pa organizirajo pohod in kolesarjenje za širšo javnost. Več o tem, podpredsednik društva, Friderik Zobec: »V nedeljo bodo naši usposobljeni planinski vodniki popeljali pohodnike iz dveh izhodiščnih točk. Ob 8.00 se bodo lahko tisti z več kondicije podali na 2-3 ure dolgo pot izpred nekdanje gostilne Rečnik v Reki. Pot je nekoliko strmejša in zahtevnejša. Za tiste, ki si želijo bolj sproščenega in nezahtevnega pohoda, bodo pričeli pohod ob 9.30. uri na zgornji postaji gondole Bellevue. Pred pričetkom pohoda si bodo še ogledali energetske točke v bližini hotela Pohorje Village Wellbeing Resort. Pot je krajša in nezahtevna, saj traja približno 1 uro. Vsi pohodniki morajo imeti pohodno obutev in športna oblačila. Kolesarji se bodo iz doline podali po regionalni cesti ob upoštevanju cestno prometnih predpisih. Za vse udeležence bo brezplačna malica, zato vabljeni, da se jim, pridružite

Vse omenjene novosti so zbrane tudi v dveh novih zloženkah, ki hkrati predstavljata nov promocijski material Destinacije Pohorje in jih lahko najdete tudi na skupnem portalu Pohorje Slovenija.



Več v Gospodarstvo