Danes je v zraku spet nekaj zanimivega

Ponovno so se pojavili številni roji letečih mravelj, ki so se po zraku vili v vrtincih, kot nekakšni tornadi in v vetru plapolali kot valovi.

Prlekija-on.net, sreda, 24. avgust 2022 ob 12:45
Roj letečih mravelj v zraku

Roj letečih mravelj v zraku

V sredo so se nad našimi kraji ponovno pojavili številni roji letečih mravelj, ki so se po zraku vili v vrtincih, kot nekakšni tornadi in v vetru plapolali kot valovi. To je sicer v tem poznem poletnem času normalen pojav in ga lahko opazujemo vsako leto. Letos je očitno ponovno eden izmed bolj množičnih pojavov teh mravelj, saj jih je videti na milijone.

Pri tem gre za spolne osebke mravelj s krilci, ki v času parjenja zapustijo mravljišče. Enkrat letno se iz ličink razvijejo samčki in matice s krilci, ki nekaj časa živijo v mravljišču. Nato na isti dan, vse mravlje s krilci ene vrste iz različnih kolonij zapustijo mravljišče, po parjenju samčki takoj poginejo, mladim maticam pa krila odpadejo in praviloma ustanovijo novo kolonijo. Smrtnost je velika tudi pri maticah, saj roji mravelj pogosto končajo kot hrana za ptice.

Pojav je bil viden povsod po mestih, vaseh, ob cestah, nad drevesi, hišami, ... ko so se roji ponekod vili v zrak več metrov in imeli svoj "svatbeni" ples, nato pa svojo življenjsko pot končali, tako da so ponekod površine bile prekrite s temi žuželkami.

V videu in na fotografijah lahko vidite nekaj tega dogajanja v Ljutomeru. Prizor bo verjetno viden še kakšen dan, saj je letos spet bolj množičen.Več v Narava