Socialno podjetje ZRIRAP so.p., Beltinci konec tedna pričenja z zadnjim sklopom delavnic v okviru projekta Erasmus+

Z okolju prijaznimi izobraževalnimi vsebinami želijo doseči, da se ciljne skupine v ekonomsko zahtevnih koronskih časih naučijo s čim manj denarja poskrbeti za samooskrben dom oz., da se naučijo doma pripraviti osnovne in nujno potrebne izdelke, ki se uporabljajo v vsakdanjem življenju in pridelati osnovna zelišča in zelenjavo za vsakdanjo uporabo ter da si znajo pripraviti enostavne in zdrave obroke iz lastno pridelanih sestavin.

Oglasno sporočilo, četrtek, 1. september 2022 ob 07:26
V letu 2022 izvajajo brezplačne delavnice za brezposelne osebe v Sloveniji in na Hrvaškem

V letu 2022 izvajajo brezplačne delavnice za brezposelne osebe v Sloveniji in na Hrvaškem

Socialno podjetje ZRIRAP so.p., Beltinci je bilo v lanskem letu s pomočjo projektne pisarne Občine Beltinci uspešno na razpisu v okviru programa Erasmus+ s projektom »Moj samooskrben dom v času korona krize« pri katerem sodelujejo s partnerjem Eko Pan - Udruga za zaštito okoliša i prirode iz Karlovca na Hrvaškem.

Tako v letu 2022 izvajajo brezplačne delavnice za brezposelne osebe v Sloveniji in na Hrvaškem, po 15 delavnic na vsaki strani. Z okolju prijaznimi izobraževalnimi vsebinami želijo doseči, da se ciljne skupine v ekonomsko zahtevnih koronskih časih naučijo s čim manj denarja poskrbeti za samooskrben dom oz., da se naučijo doma pripraviti osnovne in nujno potrebne izdelke, ki se uporabljajo v vsakdanjem življenju in pridelati osnovna zelišča in zelenjavo za vsakdanjo uporabo ter da si znajo pripraviti enostavne in zdrave obroke iz lastno pridelanih sestavin.

Na ta način si bodo poleg pridobivanja veščin, ki zagotavljajo osnovno eksistenco posameznika z minimalnimi potrebnimi stroški in sredstvi, obenem krepili tudi kompetence in izboljšali pozicioniranje na trgu dela, saj bodo z na novo pridobljenimi veščinami bolj zanimivi tudi za potencialne bodoče delodajalce. Udeleženci predavanj bodo torej na praktičen in teoretičen način spoznali, da lahko veliko stvari za vsakodnevno uporabo izdelajo z minimalnimi finančnimi vložki kar doma in to s sestavinami, ki jih ima večina na razpolago tudi znotraj domačega gospodinjstva.

Projekt »Moj samooskrben dom v času korona krize« prehaja v zaključno fazo

V prostorih Zaposlitveno-izobraževalnega centra (ZIC) Beltinci in na Eko-vrtu Beltinec bo tako v naslednjih dveh mesecih izvedenih še zadnjih 5 delavnic v okviru projekta na naslednje tematike:

Sobota, 3.9.2022, ob 14.00: - MOJA DOMAČA SHRAMBA: sušenje zelenjave in zelišč
Sobota, 10.9.2022 ob 14.00: - MOJ VRT: shranjevanje in pobiranje semen in pridelkov
Sobota, 17.9.2022 ob 14.00: - MOJA DOMAČA SHRAMBA: vlaganje zelenjave in izdelava marmelad
Sobota, 24.9.2022 ob 14.00: - MOJA KUHINJA: iz jesenskih sestavin: buče, kostanji, fižol
Sobota, 1.10.2022 ob 14.00: - MOJA DOMAČA SHRAMBA: Izdelava sirupov in sokov

ZRIRAP delavnice

Posamezno delavnico bodo izvajali zaposleni obeh projektnih partnerjev, v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki. Vsaka delavnica bo potekala po 3 ure, kjer bo zajet teoretski in praktični okvir. Udeleženci delavnic bodo material, ki ga bodo izdelali na delavnici lahko odnesli domov (izdelano milo, sadike, semena, marmelado, sirup, čaje ipd.).

Prvo delavnico v zadnjem sklopu pričnejo izvajati že ta konec tedna

V soboto, 3.9.2022 bo ob 14.00 v Zaposlitveno-izobraževalnem centru Beltinci na Ulici Štefana Kovača 1 tako potekala že 11. delavnica: Moja domača shramba: sušenje zelenjave in zelišč.

Delavnico bo izvajal Iztok Luskovič iz Zavoda 100% naravno Botanik iz Ormoža. Socialni podjetnik Iztok nam bo praktično in teoretično demonstriral na kakšne načine se sušijo posamezne vrste zelenjave in zelišč, za kaj vse jih lahko uporabimo, da nam potem pridejo prav v hladnejših mesecih. Konec poletja je namreč pravi čas, da si priskrbimo čim več sušenih zelišč in zelenjave, bodisi v obliki čajev, zelenjavnih ali zeliščnih mešanic, ipd.

Vsak udeleženec bo na delavnici prejel veliko novega in uporabnega znanja, pa tudi kakšno praktično presenečenje ne bo izostalo!

Prijave in informacije za posamezno delavnico sprejemajo na e-mail: zrirap@gmail.com ali po telefonu 040-353-640.

Za več informacij in točne termine posameznih delavnic pa spremljajte tudi njihove spletne kanale:

- www.zrirap.org
- www.facebook.com/zrirap
- www.instagram.com/zrirap
- www.linkedin.com/company/zrirap-so-p-beltinci



Več v Kultura in izobraževanje