V četrtek bo vlak vozil brezplačno

Letošnji Evropski teden mobilnosti, ki se odvija od 16. do 22. septembra, na Ministrstvu za infrastrukturo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami obeležujejo tudi z dnevom brezplačnega prevoza z vlakom.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. september 2022 ob 16:39
V četrtek bo vlak v notranjem prometu vozil brezplačno

V četrtek bo vlak v notranjem prometu vozil brezplačno

Že 21. Evropski teden mobilnosti nosi slogan »Trajnostno povezani« in spodbuja avtomobilom alternativne oblike prevoza, pri čemer so v ospredju hoja, kolesarjenje in seveda javni potniški promet. Nad celovitim pristopom k prometnemu načrtovanju trajnostne mobilnosti bdi Ministrstvo za infrastrukturo, kjer med drugim subvencionirajo prevoze in izboljšujejo povezave v javnem potniškem prometu, implementirajo strategije uporabe alternativnih goriv, izboljšujejo železniško infrastrukturo, nenazadnje pa tudi načrtujejo, umeščajo in gradijo dobre ter uporabne kolesarske povezave.

Minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer in državna sekretarka za področje prometa mag. Alenka Bratušek sta v okviru spodbujanja k uporabi javnega potniškega prometa nagovorila zbrane na novinarski konferenci, ki se je v sodelovanju s Slovenskimi železnicami odvila na ljubljanski železniški postaji. Minister je izpostavil dejstvo, da je k izvajanju projekta Evropski teden mobilnosti letos pristopilo že več kot 100 slovenskih občin in pozdravil podatek, da narašča število kilometrov, ki jih v Sloveniji opravimo na trajnostni način, obenem pa se tudi zmanjšuje število kilometrov, ki jih prevozimo z vozili na fosilna goriva.

Dan brezplačnega prevoza v notranjem železniškem prometu
Minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer in državna sekretarka za področje prometa mag. Alenka Bratušek sta v okviru spodbujanja k uporabi javnega potniškega prometa nagovorila zbrane na novinarski konferenci, ki se je v sodelovanju s Slovenskimi železnicami, foto: Ministrstvo za infrastrukturo

V Sloveniji se je julija v primerjavi z lanskim letom namreč močno okrepila uporaba javnega potniškega prometa - v javnem linijskem avtobusnem in železniškem prometu je bilo opravljenih za okoli polovico več potniških kilometrov, povečalo se je število potniških vozil, za 12 odstotkov pa se je zmanjšalo število prvič registriranih avtomobilov. "Tudi vse to je namen in poslanstvo našega ministrstva," je dejal minister Kumer in ob tem naznanil dan brezplačnega prevoza v notranjem železniškem prometu, ki bo ta četrtek, 22. septembra 2022.

Državna sekretarka za področje prometa na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek je pozdravila sodelovanje s Slovenskimi železnicami. "Ljudi želimo prepričati in jim pokazati, da se z uporabo javnega prevoza da priti skozi dan, skozi vse tiste obveznosti, ki jih imamo," je poudarila državna sekretarka Bratušek.



Več v Gospodarstvo