Na svetovnem balonarskem prvenstvu slavil Švicar Stephan Zeberli, Vito Rome na odličnem 6. mestu

V svetovni konkurenci 103 pilotov iz 32 držav je zmagal Stefan Zeberli iz Švice, drugi je bil Japonec Yudai Fujita, tretji pa Francoz Nicolas Schwartz. Aktualni slovenski državni prvak Vito Rome je bil v skupnem seštevku šesti, kar je največji uspeh slovenskega balonarstva doslej.

Prlekija-on.net, petek, 23. september 2022 ob 15:09
Vito Rome je končal na odličnem 6. mestu (2. z desne)

Vito Rome je končal na odličnem 6. mestu (2. z desne)

S slavnostno podelitvijo odličij se je na letališču Rakičan v petek sklenilo 24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022. V svetovni konkurenci 103 pilotov iz 32 držav je zmagal Stefan Zeberli iz Švice, drugi je bil Japonec Yudai Fujita, tretji pa Francoz Nicolas Schwartz. Aktualni slovenski državni prvak Vito Rome je bil v skupnem seštevku šesti, kar je največji uspeh slovenskega balonarstva doslej. Balonarski spektakel je s čudovitimi pogledi na množico pisanih balonov v zraku ves teden razveseljeval številne gledalce v živo in na družabnih omrežjih ter popestril turistično ponudbo Murske Sobote in celotne regije. Vrhunski športni dogodek je veliko priznanje za organizatorje, domači Roto balon klub ter partnerje, soorganizatorje, Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklub Murska Sobota. Naslednje svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni bo od 8. do 14. septembra 2024 v Szegedu na Madžarskem.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je potekalo v Murski Soboti od 16. do 23. septembra 2022. V petih tekmovalnih dneh so organizatorji, zahvaljujoč dobrim vremenskim razmeram, uspeli izpeljati vseh 10 predvidenih poletov. Piloti iz 32 držav in petih celin so pokazali svoje znanje in spretnosti v različnih nalogah, kot so obotavljajoči se valček, zemljo krast, ladjice potapljat ..., tako, da se je tudi širša javnost lahko seznanila, v čem je bistvo balonarskih tekmovanj. Tekma je bila ves čas napeta, na koncu pa je zmago slavil Stefan Zeberli (Švica), ki je zbral 24.403 točk, drugi je bil Yudai Fujita Japonska) s 23.147 točkami, tretji pa Nicolas Schwartz (Francija) z 22.569 točkami. Najboljši predstavnik slovenskih pilotov Vito Rome je z odličnim 6. mestom v skupnem seštevku upravičil visoka pričakovanja in pokazal, da sodi v sam vrh tega izjemno zanimivega tekmovalnega športa. Jernej Bojanovič je bil 45., Dejan Buzeti, ki tekmuje z novim slovenskim tekmovalnim balonom "Štrkec", pa je tekmovanje končal na 80. mestu. Ta športni dogodek najvišje kategorije poteka pod okriljem mednarodne letalske zveze FAI; organizator tekmovanja je domači Balonarski klub Roto v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota.

Odličja najboljšim sta na zaključni slovesnosti na letališču Rakičan v Murski Soboti podelila Claude Weber, direktor tekmovanja, in Matjaž Pavlinjek, predsednik balonarskega kluba Roto in generalni direktor organizacije prvenstva. Poleg medalj prvim trem so podelili tudi diplome vsem pilotkam, ki so se udeležile prvenstva, ženske barve so zastopale: aktualna ženska prvakinja Daria Dudkiewicz Golawska (Poljska), Nicola Scaife (Avstralija), Laure De Coligny (Francija), Inga Van Haver (Latvija), Stephanie Hemmings (Velika Britanija) in Nicole Vogel (Švica).

Posebno priznanje so podelili pilotoma, ki sta se udeležila že evropskega prvenstva v Murski Soboti leta 1994, to sta Uwe Schneider iz Nemčije in Henk Broeders iz Nizozemske. Prireditev sta povezovala svetovno znani komentator letalskih dogodkov Regan Tetlow iz ZDA in športni novinar Saša Jerkovič.

Ob tej priložnosti se je Bernardka Ružič, podžupanja Mestne občine Murska Sobota, zahvalila balonarskemu klubu Roto, da mu je uspelo pripeljati v regijo tako pomembno mednarodno tekmovanje. "Kot podžupanja sem izredno ponosna, da je naša čudovita pokrajina za en teden postala središče sveta za balonarje. Organizacija tako velikega dogodka je terjala velik angažma različnih akterjev in vesela sem, da smo z zavzetostjo in entuziazmom uspeli izvesti dogodek takšni razsežnosti."

V Sloveniji ima balonarstvo dolgo tradicijo, prekmurska ravnica pa je ena od najlepših lokacij za letenje s toplozračnimi baloni, zaradi ugodnih vetrov in številnih možnosti za pristanek. Enkraten pogled na množico 130 pisanih balonov v zraku je bil vsekakor paša za oči in spektakel, kot ga pri nas še ni bilo, zato je bilo svetovno prvenstvo izjemnega pomena tako za Mursko Soboto kot celotno regijo. "Z vidika razvoja, prepoznavnosti in privlačnosti Murske Sobote je bila to edinstvena priložnost, da naš kraj predstavimo kot zanimivo, butično in zeleno oazo za kakovostno preživljanje prostega časa, morebitne gospodarske investicije ter ustvarjanje novih zgodb."

Prekmurci so dokazali svojo gostoljubnost že leta 1994, ko so gostili evropsko balonarsko prvenstvo. Letošnja organizacijska ekipa na čelu s Štefanom in Matjažem Pavlinjekom je postavila piko na i tej zgodbi z uspešno organizacijo največjega mednarodnega tekmovanja in Slovenijo postavila na svetovni zemljevid vrhunskih športnih dogodkov ter poskrbela za odlično promocijo tega športa in prepoznavnost Slovenije v svetu.

Naslednje svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni bo od 8. do 14. septembra 2024 v Szegedu na Madžarskem.

Foto: Nina Lepoša



Več v Šport