Znanih je osem kandidatov, ki se bo na volitvah potegovalo za predsednika republike

Žrebanje vrstnega kandidatur bo DVK izvedla v torek, 4. oktobra, ob 11. uri. S tem bo določila vrstni red kandidatk in kandidatov na seznamu kandidatur ter s tem tudi vrstni red na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. september 2022 ob 15:16
Volitve bodo 23. oktobra

Volitve bodo 23. oktobra

Državna volilna komisija je v četrtek, 29. septembra, na 41. seji potrdila še tri kandidature za volitve predsednika republike: kandidaturo Mihe Kordiša s podporo politične stranke Levica, kandidaturo dr. Milana Brgleza s podporo političnih strank Socialni demokrati (SD) in Gibanja Svoboda ter kandidaturo Sabine Senčar s podporo neparlamentarne stranke Državljansko gibanje Resni.ca. Zaradi neizpolnjevanja zakonskih pogojev (nekvalificiran predlagatelj ter nezadostno število podpisov podpore volivk in volivcev) pa je zavrnila kandidaturo Edna Fohatóma, ki jo je vložilo Društvo za srečno življenje Belis.

Do vključno ponedeljka, 3. oktobra 2022, imajo kandidatke in kandidati možnost umika soglasja h kandidaturi. Žrebanje vrstnega kandidatur bo DVK izvedla v torek, 4. oktobra, ob 11. uri. S tem bo določila vrstni red kandidatk in kandidatov na seznamu kandidatur ter s tem tudi vrstni red na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev. Predčasno glasovanje bo potekalo 18., 19. in 20. oktobra. Do 19. oktobra je mogoče oddati vlogo za glasovanje na volišču izven okraja stalnega prebivališča ali vlogo za glasovanje na domu zaradi bolezni.

Pravočasno je bilo vloženih osem kandidatur, ki izpolnjujejo vse zakonske pogoje in jih je DVK potrdila:

1. Predlagatelj kandidature: dr. Nejc Jelen in skupina volivcev
Kandidat: Gregor Bezenšek ml.

2. Predlagatelj kandidature: Nova Slovenija - krščanski demokrati (NSi)
Kandidat: Janez Cigler Kralj

3. Predlagatelj kandidature: VESNA - zelena stranka
Kandidat: dr. Vladimir Prebilič

4. Predlagatelj kandidature: dr. Romana Jordan in skupina volivcev
Kandidat: dr. Anže Logar

5. Predlagatelj kandidature: Biserka Marolt Meden in skupina volivcev
Kandidatka: Nataša Pirc Musar

6. Predlagatelj kandidature: Levica
Kandidat: Miha Kordiš

7. Predlagatelj kandidature: Socialni demokrati (SD) in Gibanje Svoboda
Kandidat: dr. Milan Brglez

8. Predlagatelj kandidature: Resni.ca
Kandidatka: Sabina Senčar

Državna volilna komisija je na seji - na podlagi števila potrjenih kandidatur - sprejela tudi sklep, da bo velikost formata glasovnice v prvem krogu glasovanja na volitvah predsednika republike A5 (in ne A4, kot je bilo sprva predvideno).



Več v Politika