V Mariboru so svečano obrali najstarejšo trto

450-letna Guinnessova rekorderka je dala 66 kilogramov pridelka, prvi grozd pa je odrezal priznan vinski strokovnjak Robert Gorjak.

Prlekija-on.net, nedelja, 2. oktober 2022 ob 18:29
Trgatev Stare trte

Trgatev Stare trte

V nedeljo, 2. oktobra, so na mariborskem Lentu že 36. obrali najstarejšo trto na svetu. 450-letna Guinnessova rekorderka je dala 66 kilogramov pridelka, prvi grozd pa je odrezal priznan vinski strokovnjak Robert Gorjak. Svečana trgatev je bila zaključno dejanje štiridnevnega Festivala Stare trte, v okviru katerega je Zavod za turizem Maribor izpeljal 12 dogodkov na temo vina, kulinarike in kulture.

Trgatev po starih štajerskih šegah in navadah je skozi leta postala pravi mestni praznik, na katerega mestna oblast povabi pomembne goste iz Slovenije in tujine, spremlja pa ga tudi množica Mariborčanov in turistov.

V kulturno-etnografskem programu pred Hišo Stare trte so tradicionalno sodelovali mariborski župan Saša Arsenovič, skrbnik Stare trte Stane Kocutar, 12. mariborska vinska kraljica Neža Jarc in brači iz Malečnika. Glasbeni gostje prireditve so bili Jože Zadravec trio in Natalija Tumpej, ki je tudi zapela uvodno Himno Stari trti, ter Vokalna skupina Kresnice, zaplesali pa so folkloristi AFS Študent. Čast odrezati prvi grozd in s tem uradno pričeti trgatev je letos pripadla Robertu Gorjaku, mednarodno uveljavljenemu in enemu vodilnih slovenskih vinskih strokovnjakov.

Trta dan trgatve dočakala v dobri kondiciji

Skrbnik najstarejše trte Stane Kocutar je tako povzel trtino leto: "Trta nas je v letu, ko mineva pol stoletja od znanstvene določitve njene starosti, nekoliko bolj kot običajno zaposlovala s skrbjo za varstvo pred boleznimi, vendar pa je dan trgatve dočakala v dobri kondiciji s pridelkom, ki razveseljuje," ter dodal: "Zadnjič opravljamo trgatev s podobo njenega širšega rastišča, kot smo jo poznali zadnjih 36 let. Že prihodnje leto bo njena bližnja okolica prostorsko drugačna, kar pa ne bo vplivalo na kakovost rastnega prostora in nas bo tudi v novi različici urejenosti neposredne okolice razveseljevala s številnimi dobrimi letinami."

Guinnessova rekorderka je letos obrodila 66 kilogramov grozdja (njeni potomki, ki so ju obrali že v petek, sta dali 182 kilogramov). Tadeja Vodovnik Plevnik s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor je razglasila, da je grozdje Stare trte zdravo in dozorelo, letošnji vinski letnik pa opisala kot eden najzgodnejših po času dozorelosti.

Mestnega praznika so se tudi letos udeležili posebni gostje iz Prage, kjer se na znamenitem Praškem gradu nahaja eno najimenitnejših rastišč potomk najstarejše trte na svetu (teh je do sedaj na tujem skupno 96). Delegacija gradu z direktorjem Ivom Veliškom na čelu - temu je kot prvemu tujemu gostu pripadla čast odrezati prvi grozd na mariborski svečani trgatvi leta 2015 - je s seboj prinesla del svojega letošnjega pridelka, ki ga bodo dodali danes nabranemu.

Foto: Marko PigacVeč v Družabno