Izžrebali vrstni red predsedniških kandidatov na glasovnicah

Znan je vrstni red na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Prlekija-on.net, torek, 4. oktober 2022 ob 11:58
S tem je znan vrstni red na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev

S tem je znan vrstni red na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev

Državna volilna komisija (DVK) je izžrebala vrstni red predsedniških kandidatov, ki se bodo 23. oktobra potegovali za mesto predsednika republike. S tem je DVK določila vrstni red kandidatk in kandidatov na seznamu kandidatur ter s tem tudi vrstni red na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Na glasovnicah si bodo imena sedmih predsedniških kandidatov sledila v naslednjem vrstnem redu:

1. Milan Brglez
2. Anže Logar
3. Janez Cigler Kralj
4. Miha Kordiš
5. Nataša Pirc Musar
6. Vladimir Prebilič
7. Sabina Senčar

Volitve bodo 23. oktobra

Znanih je osem kandidatov, ki se bo na volitvah potegovalo za predsednika republike


Bezenšek umaknil kandidaturo

DVK se je sicer v ponedeljek, 3. oktobra, na dopisni seji seznanila z umikom soglasja Gregorja Bezenška h kandidaturi. Gregor Bezenšek je 3. oktobra dopoldne Državni volilni komisiji predložil pisno izjavo o umiku soglasja h kandidaturi. DVK se je z umikom soglasja seznanila na dopisni seji in ugotovila, da je bil podan pravočasno ter da Gregor Bezenšek ni več kandidat za predsednika republike. Rok za umik soglasja se je sicer iztekel ob 24. uri.

Vrhovno sodišče RS je - v zadevi pritožbe Društva za srečno življenje Belis zoper odločbo Državne volilne komisije o zavrnitvi kandidature Edna Fohatóma - v soboto, 1. oktobra, odločilo, da se ta pritožba zavrne. Kot je ugotovilo vrhovno sodišče, pritožba ni utemeljena, saj društvo ne more biti predlagatelj kandidature za predsednika republike, poleg tega pa predlog kandidature tudi ni bil podprt s podpisi podpore najmanj 5000 volivk in volivcev.

Na volitvah predsednika republike bodo volivke in volivci tako izbirali med sedmimi kandidatkami in kandidati: Janez Cigler Kralj (Nova Slovenija - krščanski demokrati), dr. Vladimir Prebilič (VESNA - zelena stranka), dr. Anže Logar (dr. Romana Jordan in skupina volivcev), Nataša Pirc Musar (Biserka Marolt Meden in skupina volivcev), Miha Kordiš (Levica), dr. Milan Brglez (Socialni demokrati in Gibanje Svoboda) in Sabina Senčar (Resni.ca).



Več v Politika