David Klobasa, ki uživa veliko podporo v svoji občini, tudi v boju za državnega svetnika

Da so občani z njegovim delom zadovoljni, priča dejstvo, da imajo on in njegovi kandidati za občinski svet izjemno podporo, saj je kot župan slavil s skoraj 85 odstotno podporo volivcev, 11-članski občinski svet pa bo po tokratnih volitvah sestavljalo vseh enajst članov njegove stranke in s tem ima v občinskem svetu absolutno večino.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. november 2022 ob 23:55
David Klobasa

David Klobasa

David Klobasa je v nedeljo prepričljivo slavil na lokalnih volitvah in ostaja župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Po štirih letih trdega dela v prvem mandatu, so občani očitno prepoznali, da zna delati in je poenotil občino. V času njegovega županovanja je občina namreč doživela razcvet ter postala znana izven meja Slovenskih goric, investicije se vrstijo ena za drugo, tudi družabno življenje se je v občini razcvetelo. Da so občani z njegovim delom zadovoljni, priča dejstvo, da imajo on in njegovi kandidati za občinski svet izjemno podporo, saj je kot župan slavil s skoraj 85 odstotno podporo volivcev, 11-članski občinski svet pa bo po tokratnih volitvah sestavljalo vseh enajst članov njegove stranke in s tem ima v občinskem svetu absolutno večino.

Klobasa je pred županovanjem bil sicer zaposlen v državnem zboru kot strokovni sodelavec poslanske skupine, poleg tega je v vodstvu stranke, znova je bil tudi izvoljen v izvršilni odbor stranke. Hkrati je tudi predsednik Kluba županov Nove Slovenije, kar je največji županski klub v državi. A to še ni vse. Zaupana mu je bila tudi vloga predsednika delovne skupine Skupnosti občin Slovenije za vodne površine, šport in rekreacijo. V teh združenjih deluje operativno in so zagotovo dokaz, da se zadeve premikajo v pravo smer. Svoje ideje in načrte vestno realizirajo.

Klobasa tudi kandidat za državnega svetnika

23. in 24. novembra pa bodo potekale še volitve v državni svet, kjer bi Klobasa z zmago lahko poenotil tudi regijo. Največ političnega trgovanja in lobiranja v ozadju je za 22 svetniških mest, ki so rezervirana za zastopnike lokalnih interesov, saj občinski svetniki najprej izvolijo elektorje, ki nato volijo člane državnega sveta, prav tako lahko občine določijo svojega kandidata za člana državnega sveta.

Pomurje je sicer razdeljeno v dve volilni enoti - 19 prekmurskih občin bo izvolilo enega državnega svetnika, osem prleško-štajerskih občin v Pomurju pa je del volilne enote, ki jo sestavlja še devet podravskih občin, skupno torej 17 občin. Glede na izraženo podporo v Prekmurju je na levem bregu Mure velika favoritka med tremi kandidati Jasmina Opec Vöroš, ki si je zagotovila podporo kar 10 od 19 prekmurskih občin, ki skupno premorejo 15 elektorjev, kar zadostuje za izvolitev v državni svet. Boj pa je medtem veliko bolj napet na desnem bregu reke Mure, kjer je kandidatov kar šest. Porazdelitev elektorjev ne nakazuje izrazitega favorita. Kandidirajo aktualni državni svetnik Branko Šumenjak ter Mojca Žnidarič, Janez Leopold, Izak Matej Ciraj in dva aktualna župana, Roman Leljak in David Klobasa. Kljub temu da ima Klobasa uradno le enega elektorja, in sicer iz svoje občine, pa naj bi po nekaterih informacijah za volilni dan uspel pridobiti precej večjo podporo.

Elektorji namreč niso zavezani, da dajo glas svojemu kandidatu, ampak se pogosto odločijo drugače. Gre za svojevrstne politične odločitve, ki presegajo strankarske delitve, zato ob velikem številu kandidatov vse do oddaje glasu ni povsem jasno, komu bodo elektorji dejansko dali svoj glas. Pomembna informacija je tudi, da trije elektorji, v občinah Veržej, Cerkvenjak in Križevci, niti nimajo svojega kandidata za državni svet.

Porazdelitev elektorjev in kandidati za člana državnega sveta v osmi volilni enoti:

Apače - 1 elektor - kandidat za državni svet Branko Šumenjak
Benedikt - 1 elektor- kandidat za državni svet Janez Leopold
Cerkvenjak - 1 elektor - brez kandidata za državni svet
Gornja Radgona - 2 elektorja - kandidat za državni svet Roman Leljak
Križevci - 1 elektor - brez kandidata za državni svet
Lenart - 2 elektorja - kandidat za državni svet Branko Šumenjak
Ljutomer - 3 elektorji - kandidat za državni svet Branko Šumenjak
Ormož - 3 elektorji - kandidatka za državni svet Mojca Žnidarič
Radenci - 2 elektorja - kandidat za državni svet Roman Leljak
Razkrižje - 1 elektor - kandidatka za državni svet Mojca Žnidarič
Središče ob Dravi - 1 elektor - kandidatka za državni svet Mojca Žnidarič
Sveta Ana - 1 elektor - kandidat za državni svet Izak Matej Ciraj
Sveta Trojica v Slovenskih goricah - 1 elektor - kandidat za državni svet David Klobasa
Sveti Jurij v Slovenskih goricah - 1 elektor - kandidat za državni svet Branko Šumenjak
Sveti Tomaž - 1 elektor - kandidatka za državni svet Mojca Žnidarič
Veržej - 1 elektor - brez kandidata za državni svet



Več v Politika