Farmtech širi kapacitete, v Ljutomeru položili temeljni kamen za nov kompleks

Eden izmed vodilnih proizvajalcev kmetijske in okoljske tehnike, družba Farmtech d.o.o., širi svoje proizvodne kapacitete na sedežu v Ljutomeru in tako postavlja še en pomemben temelj za prihodnost.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. december 2022 ob 10:21
Položitev temeljnega kamna

Položitev temeljnega kamna

Z novembrom je družba Farmtech začela s širitvijo kapacitet na sedežu v industrijski coni Ljutomera, na začetku decembra pa je bil položen temelji kamen za nov kompleks. »Položitev temeljnega kamna je po letu načrtovanja in premagovanja številnih ovir pomemben mejnik za širitev na lokaciji v Ljutomeru,« pove Konrad Niderl, direktor družbe, in doda, da skupina Komptech - in s tem tudi družba Farmtech kot del skupine - intenzivno vlaga v prihodnost na tej lokaciji. Novogradnja, katere vrednost se ocenjuje na pet milijonov evrov, bo predvidoma končana v naslednjem letu. »Smo na pravi poti razvoja in doseganja ciljev. Zahvaljujoč dodatnim kapacitetam lahko povečamo proizvodne zmogljivosti in produktivnost in smo tako v idealnem položaju za obvladovanje prihajajočih večjih naročil,« pravi Niderl, ki upa, da bo celoten projekt gradnje izveden že konec aprila 2023.

Na sedežu podjetja Farmtech je tako predvidena širitev proizvodnje z novimi proizvodnimi prostori in okolico na skupno 6.100 kvadratnih metrih, od tega bo prizidek k obstoječi hali v velikosti 2.600 kvadratnih metrov. Gre za novo, sodobno ter po zadnjih standardih in potrebah opremljeno halo, v prvi vrsti namenjeno varjenju - tj. varjenju sklopov in ogrodij - za celoten portfolio strojev. Tako se bodo pridobile prepotrebne proizvodne površine za nadaljnjo rast in obenem odprle možnosti za zdrav razvoj podjetja. »Po zaslugi pozitivnega trenda panoge in visokega stanja naročil bodo novi, dodatni proizvodni prostori za nas pomemben temelj in hkrati obveza za nadaljnji razvoj. Tudi nova delovna mesta se bodo ustvarila,« pove Niderl in doda, da je prav to priznanje za dosedanje dosežke in tudi velika priložnost za naprej.

Farmtech
Vizualizacija novogradnje, ki nastaja na sedežu družbe Farmtech na skupni površini 6.100 kvadratnih metrov in bo v celoti končana v prvi polovici leta 2023.

Zgodba o uspehu

Farmtech kot trajnostno naravnano podjetje tudi pri gradnji posveča velik pomen trajnosti, predvsem pri izbiri materialov, opreme in tehnologij. Dolgoročno bo - k že obstoječi sončni elektrarni na 3.750 kvadratnih metrih - v celoti s fotovoltaiko pokrita še nova stavba. Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del je podjetje Remont d. d., ki bo celoten projekt izvedlo s številnimi podizvajalci, tudi pomurskimi podjetji. Vendar to ni edina naložba, saj se na obratih v Ljutomeru nenehno vlaga v avtomatizacijo in robotizacijo ter tehnološke posodobitve. Poleg vsakoletnih naložb v proizvodnjo v vrednosti več kot milijon evrov sta za v prihodnje že naročena dva večja stroja - in sicer četrti robot za samodejno varjenje in sodobni CNC-upogibni stroj - v skupni vrednosti več kot 1,5 milijona evrov. »To, kar doživljamo tukaj v Ljutomeru v zadnjih letih na obratih tovarn Farmtech, je zgodba o uspehu. Le malokdo je slutil, da bo podjetje preraslo v tako uspešno organizacijo z več kot 410 zaposlenimi. In rastemo še naprej, se razvijamo in vsak dan poskušamo biti boljši,« ponosno in optimistično zaključi Niderl.Več v Gospodarstvo