Imate dvorišče? Nujno potrebujete TO!

Dvorišče je nepogrešljiv del vsakega doma. In če ga želite uporabljati varno, potem morate pomisliti tudi na nekaj pomembnih elementov. Želite izvedeti, kateri so to? Nadaljujte z branjem.

Oglasno sporočilo, petek, 23. december 2022 ob 12:02
Dvorišče je nepogrešljiv del vsakega doma

Dvorišče je nepogrešljiv del vsakega doma

Imeti dodatno površino okoli hiše, ki služi parkiranju avtomobilov, je vedno dobrodošlo. Vendar je dvorišče več kot samo to. Našim otrokom služi kot prostor za igranje, nam pa kot dodaten prostor za preživljanje prostega časa, druženje s prijatelji ali zgolj uživanje v okolici našega doma.

Če želite, da je dvorišče tudi funkcionalno in varno, potem je potrebno poskrbeti za nekaj pomembnih elementov, kot so na primer dvoriščna ograja, dvoriščna vrata, nadstrešek za avto ali pa zgolj okrasni vrt, ki polepša vaš dom.

Nadstrešek za avtomobile za najboljšo zaščito vašega vozila

Ob vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavih, je nadstrešek pomemben del vsakega dvorišča. Če nimate garaže, potem je to najučinkovitejša zaščita pred točo, ki vam lahko popolnoma uniči avto.

In kaj je lahko lepšega, kot se zjutraj zbuditi v zasneženo jutro, vam pa ni potrebno čistiti snega z avtomobila?

Nadstrešek

Nadstreški so izdelani iz različnih materialov. Med najbolj priljubljenimi sta zagotovo les in nerjaveča kovina. Nadstrešek mora biti seveda dovolj velik, predvsem pa dovolj stabilen, da se zoperstavi vsem vremenskim pojavom.

Nadstrešek za smetnjake, ki zaščiti koše za smeti pred vremenskimi razmerami

Smo v dobi ločevanja odpadkov in vsak dom ima danes že po tri ali celo štiri velike koše za smeti. Zato se upravičeno sprašujemo, kam toliko košev sploh pospraviti. Če imate veliko dvorišče, potem verjetno s tem nimate težav. Res pa je, da vam v primeru slabega vremena to lahko povzroča velike težave.

Nadstrešek za smetnjake

Nadstrešek za koše za smeti je v takšnih situacijah lahko odlična rešitev, saj poskrbi, da so koši vedno varno pospravljeni. Ker so tovrstni nadstreški danes sodobno zasnovani in pogosto arhitekturno usklajeni s preostalo okolico doma, so privlačen arhitekturni dodatek k vsakemu domu.

Dvorišča ograja za večjo varnost in zasebnost

Zelo pomemben element vsakega dvorišča je tudi kakovostna dvoriščna ograja. Ker je to dolgoročna naložba, ni vseeno, kakšno izberete.

Poleg tega, da je ograja v osnovi namenjena razmejitvi dvorišča, pa poskrbi predvsem za večjo zasebnost, varnost in dodatno zvočno izolacijo.

Da boste izbrali pravo ograjo, je potrebno pred njeno izbiro temeljito razmisliti o nekaterih pomembnih dejavnikih:

  • Višina ograje, ki je odvisna predvsem od njenega namena. Če si želite večje zasebnosti in varnosti, potem ni nič narobe, če je dvoriščna ograja nekoliko višja. Če pa je namenjena zgolj razmejitvi vašega dvorišča, potem je primerna tudi nekoliko nižja ograja.
  • Material ograje, ki vpliva predvsem na zahtevnost vzdrževanja ograje in njeno življenjsko dobo. Dvoriščne ograje so danes izdelane iz lesa, plastike, kovanega železa in aluminija. Predvsem alu ograja je znana po tem, da je izjemno kakovostna, odporna proti rji, koroziji in UV žarkom, zato ste lahko prepričani v to, da vam bo dolgo služila.
    Dvoriščna ograja
  • Vzdrževanje ograje, ki vam lahko povzroča številne preglavice, ali pa tudi ne. Znano je, da boste imeli največ dela z leseno dvoriščno ograjo, takoj za njo je kovana ograja, najmanj vzdrževanja pa zahtevata ograja iz plastike in alu ograja.
  • Slog ograje, ki pomembno vpliva na njen končni izgled. Zelo pogosto se ujema s slogom balkonske ograje, kar pa ni nujno. Predvsem je pomembno, da se dvoriščna ograja popolnoma dopolnjuje z arhitekturno podobo vašega doma.

Danes lahko izbirate med različnimi slogi ograj. Če se odločite za alu ograjo, potem je med najbolj priljubljenimi zagotovo lamelna dvoriščna ograja, pri kateri lahko izbirate med različnimi širinami lamel kot tudi razmiku med njimi.

Alu ograja pa je priljubljena tudi zaradi tega, ker nudi neskončne možnosti oblikovanja in barvnih kombinacij, zato se odlično prilagodi različnim situacijam na terenu.

Dvoriščna vrata za neoviran dostop na dvorišče

Pomemben del vsake dvoriščne ograje so tudi ustrezna dvoriščna vrata, ki omogočajo neoviran dostop na dvorišče. Popolnoma logično je, da se dvoriščna vrata ujemajo s podobo dvoriščne ograje, oba elementa skupaj pa naj dopolnjujeta arhitekturno podobo hiše.

Danes lahko izbirate med različnimi modeli dvoriščnih vrat. Ta so lahko enokrilna, dvokrilna, drsna ali samonosna.

Katera boste izbrali, je odvisno predvsem od terena, koliko prostora imate na voljo za odpiranje in zapiranje vrat, ter seveda udobja, ki si ga želite. Dvoriščna vrata so namreč lahko opremljena s sodobnimi pogoji, ki omogočajo avtomatizirano odpiranje in zapiranje.

Lepo je imeti veliko dvorišče okoli svojega doma. Še lepše pa je, če ustrezno poskrbite za njegovo funkcionalnost. Zato nikakor ne pozabite na kakovostno alu ograjo in vse ostale elemente, ki smo jih omenili.



Več v Gospodarstvo