Na karnevalski povorki 68 pustnih skupin z več kot 2.600 udeleženci

Povorka je bila najbolj obiskana prireditev Kurentovanja 2023, saj si jo je ogledalo več kot 40.000 obiskovalcev iz celotne Slovenije in tujine, kar pomeni več kakor podvojeno število prebivalcev Ptuja.

Prlekija-on.net, nedelja, 19. februar 2023 ob 18:00
Mednarodna karnevalska povorka

Mednarodna karnevalska povorka

V organizaciji Zavoda za turizem Ptuj, skupaj z Mestno občino Ptuj ter Javnimi službami Ptuj, je 63. Mednarodni Karnevalfest upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri so ob najbarvitejših karnevalskih skupinah ter kurentih in korantih nastopili še tradicionalni pustni liki iz štirih tujih držav.

Na karnevalski povorki se je skozi mesto podalo 68 pustnih skupin oz. več kot 2.600 udeležencev, od tega 33 skupin kurentov in korantov ter 4 mednarodne skupine iz Nemčije, Romunije, Bosne in Hercegovine ter Bolgarije. Letošnje povorke sta se udeležili dve ptujski osnovni šoli, kar priča o vpetosti pustnega časa v vse generacije tega okolja.

Povorka je bila najbolj obiskana prireditev Kurentovanja 2023, saj si jo je ogledalo več kot 40.000 obiskovalcev iz celotne Slovenije in tujine, kar pomeni več kakor podvojeno število prebivalcev Ptuja.

Po predstavitvi avtohtonih likov iz Slovenije in tujine je karnevalsko vzdušje v slovenskem najstarejšem mestu doseglo vrhunec, saj se je s svojimi domišljenimi kreacijami predstavilo enajst skupin karnevalskih mask, ki so se potegovale za nagrade.

Ocenjevalno žirijo so letos sestavljali Mitja Gjurašek in Sanja Veličković, oba modna kreatorja, ter zgodovinarka Marija Hernja Masten: »Letos se je prijavilo v tekmovalni del 10 skupin. Komisija v sestavi Mitja Gjurašek, Sanja Veličković in jaz smo seveda imeli težko delo, kajti vse skupine, ki pridejo na Ptuj, so zmeraj zelo lepe. Izdelane imajo prelepo koreografijo in je v bistvu zelo težko določiti tistega najboljšega. Seveda ocenjujemo zmeraj po štirih kategorijah, to je izvirnost, izdelava mask, njihov nastop in številčnost. Naša komisija je na koncu po seštevku točk do 5 določila, da dobijo tretje mesto Črički z 51 točkami, Indijska poroka drugo mesto s 57 točkami in Šumarji, 58 točk, prvo mesto

Ob povabljenih visokih gostih, ki večinoma iz leta v leto komaj čakajo, da se udeležijo ogleda mednarodnega karnevalskega spektakla, je Ptuj obiskal tudi častni pokrovitelj 63. Kurentovanja, minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han: »To, da sem danes častni pokrovitelj, mi je res v čast. To ni samo beseda, ampak moram reči, da sem neizmerno presenečen, kaj se danes dogaja na Ptuju. In to mislim, da je lahko ena promocija ne samo Ptuja, ampak cele Slovenije, in upam, da ne bom naredil kakšne napake, saj mislim, da mora država narediti en korak proti Ptuju, da tudi pomaga. Ker spravit 100.000 ljudi v teh tednih v Ptuj, da so ljudje veseli - tukaj se mora država zraven angažirat in tukaj bomo mi pomagali kot ministrstvo za gospodarstvo

Kot v preteklih letih so z najrazličnejšo animacijo, glasbeno skupino Karneval band in DJ-i organizatorji nagovarjali obiskovalce tudi po osrednji povorki, ko je mesto zaživelo v sproščenem, norčavem vzdušju.

Z današnjim dnem se 63. Kurentovanje preveša v zaključno fazo.

V ponedeljek, 16. februarja, bo na Ptuju ponovno potekala Povorka otrok iz vrtcev: v povorki ob 10. uri bo sodelovalo več kot 1.000 otrok iz 21 vrtcev.

63. Kurentovanje na Ptuju se bo zaključilo na pustni torek, ko bo mesto zaživelo v pustnem utripu že od 12. ure dalje. Protokol s predajo oblasti in pokopom pusta sledi ob 17. uri pred Mestno hišo.Več v Družabno